‘Şimoni’yi suya atmışlar, Hürmüz’ü gömmüşler’ | Tek tutuklu sanığa tahliye

‘Şimoni’yi suya atmışlar, Hürmüz’ü gömmüşler’ | Tek tutuklu sanığa tahliye

.

A+A-

Şimoni Diril’in öldürülmesine ilişkin açılan davanın duruşmasında, tanığın “Şimoni’yi suya atmışlar. Hürmüz’ü de gömmüşler” şeklindeki anlatımlarına rağmen dosyanın tek tutuklu sanığı Apro Diril, “ev hapsi” şartıyla tahliye edildi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehri köyünde 11 Ocak 2020’de 71 yaşındaki Hürmüz Diril ve 65 yaşındaki Şimoni Diril çifti kayboldu.

Kaybolmasının ardından 70 gün sonra cansız bedenine ulaşılan Şimoni Diril’in ölümüne ilişkin Apro Diril, Behçet Öztunç ve İsmail Yıldız hakkında “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ve “Tasarlayarak öldürme” suçundan açılan davanın 5’inci duruşması Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada, tutuklu sanık Apro Diril, müştekiler ve avukatlar hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada cezaevinde tutuklu bulunan ve Apro Diril ile birlikte aynı koğuşta kalan Emin Aslan tanık olarak dinlendi.

Aslan, Diril’in cinayeti işlediğini kendisine anlattığını ifade ederek, şunları söyledi:

Apro Diril ile birlikte aynı koğuştaydık. 4-5 aylık bir süreye kadar birlikteydik. Ben ona, ‘cezaevine niye düştün?’ diye sordum. Kendisi bana anlatmaya başladı. 3 ayrı yerde gömü bulduklarını söyledi. Ben, Hürmüz, Cemil Usta gittik. Amacım onlarla gömüyü paylaşmak değil öldürmekti. Çünkü 16 yaşındaki çocuğunun kinini onlara karşı hala taşıdığını söyledi. İlk önce Şimoni’nin kafasına odun ile vurmuş. Hürmüz kendini kurtarmak istemiş ama daha sonra silahla onu da vurmuşlar. 2 el ateş ettiğini söyledi. İkisinin de olay yerinde öldüğünü söyledi. Daha sonra Şimoni’yi suya atmışlar. Hürmüz’ü de gömmüşler. Daha sonra oradan uzaklaştıklarını söyledi. Ben ona, ‘parmak izin çıkar otopside’ dedim. Bana, ‘Jandarma ve Adli Tıp’a para teklifinde bulunup izleri silmelerini isteyeceğim’ dedi.  Bu cinayeti Celil Usta ile birlikte yaptıklarını söyledi. Ben vicdan azabı çektiğim için buraya gelip anlatma gereği duydum. Otopsi raporunu yok edecekti, o yüzden anlatma kararı verdim.

Daha sonra savunma yapan sanık Apro Diril ise anlatılanların gerçek dışı olduğunu iddia ederek, Aslan ile bir tartışma yaşadıkları için kendisine iftira attığını söyledi.

‘Tutuklu kalsın’ talebi

Savcı, kaçma şüphesi olan sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Şimoni Diril’in avukatlarından Rojhat Dilsiz ise soruşturmanın başından beridir sağlıklı yürütülmediğini ifade ederek, tanığın dosya ile uyumlu konuştuğunu söyleyerek, mütalaaya katıldıklarını ve tutukluluğun devamını talep etti.

Sanığın avukatlarından Nihat Karakaş ise Diril ailesi ve avukatlarının basına demeç vermesini suç olarak yansıtarak, olayın çarpıtıldığını iddia ederek aileyi hedef aldı.

Karakaş, “Dosyada bir delil bulunamayınca medyanın gücünü kullanarak müvekkilimizi içerde tutmaya çalışıyorlar” dedi.

Savunmaların ardından duruşmaya 10 dakika ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Apro Diril’in “ev hapsi” şartıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı 23 Mayıs’a erteledi.

Diril ailesinden karara tepki

Duruşmadan sonra Diril ailesi karara tepki gösterirken, aileler arasında gerginlik yaşandı.

Adliye önünde konuşan Şimoni Diril’in avukatı Rojhat Dilsiz, kararın vicdanları yaraladığını söyleyerek,  şunları ifade etti:

11 Ocak 2020 tarihinden beridir kaybedilen ve sonrasında cansız bedenine ulaşılan Şimoni Diril’e ilişkin yürütülen yargılamada tek tutuklu sanık Apro Diril’in tahliyesine karar verildi. Soruşturma süreci alamete uğratılan, sağlıklı bir yargılaması maalesef yapılmayan dosyada mevcut tüm deliller kendisini işaret etmesine ve cezaevinde kendisiyle aynı koğuşta bulunan tanığın mahkemedeki ifadesine rağmen mahkemenin oy çokluğuyla almış olduğu karar vicdanları yaralamıştır.  Oy çokluğuyla verilen tahliye kararına karşı itirazda bulunacağız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.