Seyyahların Anlatımlarıyla Bitlis ve Ahalisi

Seyyahların Anlatımlarıyla Bitlis ve Ahalisi

Perin Esmeroğlu: Bir zaman tüneline girmiş gibi 1600 yıllarından bugüne Bitlisi tanımak.

A+A-

 

Perin Esmeroğlu

 

Büyük çoğunluğu batılı seyyahlardan oluşan ve de aralarında Iranlı seyyah ve tarihçi Nasır-ı Hüsrev, İstanbul doğumlu Evliya Çelebi gibi seyyahların, misyonerlerin, askerlerin, tüccarların, ressamların ve tüm bu seyyahların Bitlis hakkında yazıp çizdiğini büyük araştırmalar sonucu ortaya çıkaran, günümüzün en genç seyyahı ve yazarı ve de Bitlis’in yerlisi olan Baran Zeydanlıoğlu.

Bütün seyyahların en çok ilgisini çeken ve bir çok savaş karşısında direnen,  heybetli ününü bir çok ülkeye salan, bir çok hükümdarın ele geçirmek istediği, Bitlis Kürt beylerine ev sahipliği yapan tek kapılı heybetli ve görkemli Bitlis kalesi. Kaledeki darphaneler ve Kürt beylerinin kendi adlarına bastırdıkları paralar. Kalenin yapılış tarihi ve kimler tarafından yapıldığı.

Kürt beylerinden Şerif Bey ve tepesi. Kürtler ve Ermeniler. Zengin bir ticaret yolu ve Bitlis’in yanan zengin çarşısı. Soğuk iklimi, yolları, tepeleri. Meyve ve sebzeleri ve bir çok önemli geçim kaynakları.

Bitlisli kadın ve erkek kıyafetleri çok ayrıntılı bir şekilde anlatılmış.

Bitlis’in hükümdarları, savaşları, beyleri, intereseleri çok güzel ve kronolojik olarak yazılmış.

Bu kitabı okuduktan sonra kesinlikle Bitlis’i görmek, gezmek istememek elde değil.

Baran Zeydanlıoğlu, bütün seyyahların gezdikleri ve gördükleri bu yerleri, orijinal çizim ve resimleriyle çok geniş bir araştırma sonucu ortaya çıkarmıştır.

thumbnail-seyyahlarin-anlatimlariyla-bitlis-ve-aha-3689.jpgBaran Zeydanlıoğlu, Seyyahların Anlatımlarıyla Bitlis ve Ahalisi, Dara Yayınları, İstanbul, 2019, 346 s.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.