Seyid Rıza ve Arkadaşları Berlin’de anıldılar

Seyid Rıza ve Arkadaşları Berlin’de anıldılar

.

A+A-

Rûpela Nû / Berlin

İdam edilişlerinin 83. yıldönümünde ölümsüz Kürd Piri Seyid Rıza ve Arkadaşları 15 Kasım 2020 de Berlin'de anıldılar. Etkinlik Almanya Kürd Cemaati ve PAK Berlin taraflarınca gerçekleştirildi.

Etkinliği Kurdistan TV ve Kurdistan 24 canlı yayınladılar. Her iki kanalda katılımcılarla röportaj edip günün önem ve anlamı hakkında bilgiler aldılar. Röpörtajlarda Y. Mirzanlıoğlu Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilmeleri ve de Dersim ayaklanmasıyla ilgili kendi büyüklerinden dileyip, duydukları tarihi olayları Kirdkî (Zazaca) Dersimlilerin diri, diri yakılıp, süngülenilerek, zehirlendirilerek ve ayrıca Dersim ırmaklarının günlerce kızıl aktıkklarını dile getirdi.

H. Şahin ise Kurdistan TV ile yapılan röportajda ''Seyid Rıya ve Arkadaşları 15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda Türk Kemalist Devleti tarafında hunharca asıldılar” dedi. H. Şahin konuşmasının devamında ''şu ana kadar dahi Şex Said, Saidê Nursi gibi Seyid Rıza’nın nerede gömüldüğü bilinmemektedir. Kürd halkının Cellatları, kan emicileri Kürdün ÖLÜSÜNDEN bile korkmaktadırlar. Onurlu Pirimiz S.Rıza sephaya yürümüş kendi ilmiğini boynuna geçirmiş ve kendi kendisini infaz etmiştir'' dedi.

Ayrıca konuşma ve röportajlarda Seyid Rıza kendisini infaz etmeden önce, Elazığ Buğday meydanı tıka basa doluymuşcasına şu son sözleri sarf etmiştir: "Evlâdı Kerbela Ayıptır, Zulümdür, Cinayettir". Katledilişinin 83. Yılında Seyit Rıza şahsında bütün Kürdistan şehitlerini hürmetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz, denildi.

Etkinlik Seyid Rıza ve arkadaşları için yakılan mumlar ve taşınan dövizler eşliğinde son buldu.

1-085.jpg4-070.jpg5-058.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.