Şengal'de Ezidi kadınların gömülü olduğu toplu mezar açılıyor

Şengal'de Ezidi kadınların gömülü olduğu toplu mezar açılıyor

Musul'un Şengal ilçesinde toplu mezarlara gömülen Ezidi kadınlara ait cesetlerin mezardan çıkarma işlemler başlatıldı.

A+A-

Şengal’de düzenlenen resmi bir törenle 75 Ezidi kadının bulunduğu tahmin edilen toplu mezarın açılmasına başlandı.

Irak Başbakanı temsilcisi, Kürdistan Bölgesi Evkaf ve Diyanet İşleri Bakanlığı temsilcileri ile şehit yakınları törende hazır bulundu.

Rûdaw muhabirinin aktardığı bilgilere göre, Şengal’in Koco köyünde IŞİD tarafından kaçırılıp öldürülen 75 Ezidi kadının yaşları 40’ın üzerinde. Ezidi kadınlarına ait cesetlerin bulunması için çalışmalar başlatıldı.

Rûdaw’a konuşan bir Ezidi kadını, annesini ve kaynanasını IŞİD’in saldırıları sonucu kaybettiğini ifade ederek, “Annem ve kaynanamın da cesedi toplu mezarda, yaşlı değillerdi. Burada yatanların çoğu bizimle yaşıttı” dedi.

IŞİD 2014 yılında saldırıp ele geçirdiği Şengal’de yüzlerce Ezidi Kürdü katletmiş binlercesini de kaçırmıştı. Onlarca Ezidi kadını öldürüp toplu mezarlara gömmüştü.

Kürdistan Bölgesi Evkaf ve Diyanet İşleri Bakanlığı 5 Mart'ta, IŞİD unsurlarınca 3 Ağustos 2014'ten itibaren çoğunluğu Şengal'de yaşayan Ezidilere karşı işlenen suçlara ilişkin bazı veriler paylaşmıştı.

Bakanlığın açıklamasında, Ezidilere ait şu ana kadar 71 toplu mezar bulunduğu ve kaçırılan 6 bin 417'den kişiden 3 binden fazlasının akıbetinin bilinmediği belirtilmişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.