Savcı Beyaz Tülbentli Anneler'in cezalandırılmasını istedi

Savcı Beyaz Tülbentli Anneler'in cezalandırılmasını istedi

Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için Gebze Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan yakınlarının durumuna dikkat çekmek için oturma eylemi yapan annelerin ilk duruşması görüldü.

A+A-

Haber Merkezi - Gebze Kadın Kapalı Cezaevi önünde nöbet tutan Beyaz Tülbentli Anneler hakkında “Örgüt adına suç işlemek” ve “2911 sayılı gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” etmek suçlamaları açılan dava Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Cemile Çiftçi, Türkiye Bozkurt, Fehime Ekmez ve Yeter Seyhan katılırken, duruşmayı çok sayıda STK temsilcisi izledi.

Kimlik tespitlerinin ardından geçilen duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Sinan Zincir, dosyanın soruşturma evresinde hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edilmemesi gerektiğini, ceza mahkemesi kanuna göre bir fiilin suç teşkil etmediği her hangi delil toplanmasına gerek olmaksızın açık ve belliyse mahkemece derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini ifade etti. Zincir, bu aşamada sanıkların savunması alınmadan mahkemenin beraat kararı vermesini talep etti.

ANNELER SUÇLAMALARI REDDETTİ

Avukatların bu talebini değerlendiren mahkeme heyeti, taleplerin sanıkların savunmaları alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verdi. Ardından savunma yapan Cemile Çiftçi, suçlamaları kabul etmediğini, iddianameye konu suçları işlemediğini, kardeşinin cezaevinde kısıtlı olduğunu ve açlık grevi yaptığını, açlık grevinin son bulması için cezaevi önünde olduğunu ifade etti.

'SUÇLAMALAR RENDİCE EDİCİ’

Ardından söz alan Türkiye Bozkurt, suçlamaları kabul etmediğini avukatlarının beyanlarına katıldığını, cezaevinde önüne gitmesinin sebebinin açlık grevine giren yakınlarının bu eylemlerine son vermeleri için olduğunu dile getirdi. Belirli bir yaşa geldiğini ifade eden Bozkurt, böyle bir suçlama ile karşı karşıya kalmalarının bile kendilerini rencide ettiğini belirtti. Olay esnasında yüksek sesle konuşup bağırmalarının söz konusu olmadığını söyleyen Bozkurt, polis tarafından hakarete uğradıklarını maruz kaldıklarını belirtti.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Fehime Ekmez ise olay tarihinde suç teşkil eden eylem içinde olmadığını ve rahatsız olmasına rağmen polis tarafından yerlerde sürüklendiğini belirtti. Kalçasında platin takılı olduğunu polis şiddetinden kaynaklı halen yürümekte ve oturmakta zorluk yaşadığını ifade eden Ekmez, açlık grevine katılan yakınlarının eylemlerine on vermeleri için cezaevi önüne gittiğini ve slogan atmak ya da başkaca bir eylemde bulunmadığını sözlerine ekledi.

Son olarak savunma yapan Yeter Seyhan, suçlamaları reddederek, avukatların ve diğer sanıkların beyanlarına katıldığını, suç teşkil eden hiçbir eylemde bulunmadığını söyleyerek beraatını istedi.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Ardından söz alan İddia makamı esasa ilişkin mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı mütalaasında “Yapılan yargılama ve dosya kapsamına göre iddianamede adı geçen sanıklar Türkiye Bozkurt, Cemile Çiftçi, Fehime Ekmez ve Yeter Seyhan’ın 02-05-2019 tarihinde PKK/KCK örgütüne yardım saikiyle iddianamede belirtilen adreste oturma eylemi yaparak uyarıya rağmen eyleme devam edip üzerlerine atılı suçları işledikleri anlaşıldığında “Örgüt adına suç işlemek” ve “2911 sayılı gösteri yürüyüşleri kanununa” muhalefet etmek suçlamaları ile cezalandırılmaları kamu adına mütalaa olunur” diye belirtti. 

Avukatlar esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti avukatların süre talebini kabul ederek duruşmayı 21 Mayıs tarihine erteledi.

MA

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.