Savaşta 17. gün: Rusya ordusu, Kiev kent merkezine ilerleyişini sürdürüyor

Savaşta 17. gün: Rusya ordusu, Kiev kent merkezine ilerleyişini sürdürüyor

.

A+A-

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu 17. günde devam ediyor. Savaşa doğrudan müdahalelerden kaçınan Batı ülkeleri, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını genişletiyor. ABD Başkanı Biden, Rusya’ya askeri herhangi bir müdahaleden kaçınacağını açık bir dille ifade ederken, Amerikalı pilotların ve mürettabatların Ukrayna’ya göndermesinin 3. Dünya Savaşı anlamına geleceğini belirtti. Putin’in nükleer kuvvetlerine özel bir alarm vermesi hakkında konuşuan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kirby ise Rus nükleer konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini söyledi. Gelişme ve açıklamalar peş peşe gelirken, Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan Melitopol Belediye Başkanı’nın Rus gruplarca kaçırıldığı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal harekatı 17. gününde de devam ediyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev sabaha siren sesleriyle uyandı. Rusya ordusu kenti kuşatma operasyonu yürütüyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile müzakere sürecinde 'bazı önemli gelişmeler' olduğunu söylerken Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, Melitopol'ün Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un 10 kişilik bir Rus grubu tarafından kaçırıldığını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ise, “Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna'ya göndermenin tek adı 3. Dünya Savaşıdır" açıklaması yaparak Rusya’ya askeri müdahalelerden kaçınacağını dile getirdi.

Rusya-Ukrayna savaşının başlarında Putin’in nükleer kuvvetlerine özel bir alarm vermesinin ardından dikkatler halen Rus ordusunun nükleer silahlarında hareketlilik olup olmadığında. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatı verdiğinden beri Rus nükleer konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini söyledi.

Ukrayna-Rusya savaşının 17. gününde yaşananlar şöyle:

CANLI ANLATIM

11.55 Ukrayna: Sivillerin tahliyesi için 10'dan fazla bölgede insani koridor açtık

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, sivillerin tahliyesi için Mariupol ve Pologi şehirleri başta olmak üzere Kiev ve Sumi bölgelerindeki 10'dan fazla yerleşim yerinde insani yardım koridoru açtıklarını duyurdu.

Vereşuk, verdiği basın brifinginde, bugün için belirlenen tahliye güzergahlarını açıkladı.

Söz konusu insani koridorlar üzerinden ülkenin Mariupol ve Pologi şehirleri başta olmak üzere, Kiev ve Sumi bölgelerindeki 10'dan fazla köyden sivillerin tahliyesinin gerçekleştirileceğini kaydeden Vereşuk, aynı zamanda aynı güzergahlara insani yardım konvoyunun yola çıkacağını aktardı.


11.00 Ukrayna: 80’den fazla sivilin bulunduğu cami bombalandı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol kentinde aralarında Türklerin de olduğu 80'den fazla sivilin bulunduğu bir caminin bombalandığını duyurdu.

Bakanlık tarafından paylaşılan Twitter mesajında "Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camii Rus işgalciler tarafından bombalandı" denildi. Camide aralarında çocukların da bulunduğu 80'den fazla kişi olduğu ifade ediliyor. Bombardımanın tam olarak ne zaman yapıldığı ve ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda ise bilgi paylaşımında bulunulmadı.


10.53 Rusya, Vasilkov’u 6 füzeyle vurdu

Rus ordusu sabah saatlerinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bir bölgede bulunan Vasilkov’u 6 füzeyle hedef aldı. Kiev Bölge Valisi Aleksey Kuleba yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Vasilkov'daki bir yakıt deposunu vurduğunu ifade etti.

Kiev Bölge Polisinden yapılan açıklamada da askeri havaalanı yakınlarına 6 füze atıldığı, saldırı sonucu askeri mühimmat deposunda hasar meydana geldiği belirtildi. Saldırıların ardından füzelerin isabet ettiği depolar alev aldı.


10.42 Lviv'deki tarihi sığınak yeniden kullanıma açıldı

Rusya'nın saldırısı sonrası yeni sığınaklar oluşturan Ukraynalılar, son olarak 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan bir sığınağı yeniden gün yüzüne çıkardı.

Lviv'deki Imeni Ivana Franka Parkı'nda yer alan ve uzun yıllardır toprağın altında kalan sığınak, gönüllüler tarafından kazılarak kullanıma açıldı.


09.30 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rus doğalgazını ve petrolünü terk etmesinin zor olacağını, sürecin toplamda 5 yıl süreceğini söyledi.

The Telegraph'ın haberine göre, Von der Leyen Rus askeri operasyonu zemininde Rusya'nın enerji kaynaklarının derhal boykot edilmesi çağrısında bulundu, ancak bunun yerine, Rus hammaddelerini önceden planlandığı gibi 2030'a kadar değil, 2027'ye kadar terk etme kararı alındı.


7.40 The Wall Street Journal: Roman Abramoviç'in Amerikan hedge fonlarındaki mevduatları, İngiliz hükümetinin kendisine yaptırımlar getirmesinin ardından bloke edildi.


savasta-17-gun-putin-in-nukleer-kuvvetlerine-ozel-alarm-vermesinin-ardindan-abd-den-aciklama-990703-1.

04.40 Zelenski: Demokrasiye karşı işlenen suç

Zelenski, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'u kaçırdığına dikkati çeken Zelenski, "Melitopol Belediye Başkanı'nın kaçırılması, Ukrayna'daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100'ü bunu öğreneceğinden eminim" dedi.


01.20 Deutsche Bank, Rusya'daki operasyonlarını durdurma kararı aldı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Moskova’da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Almanya'nın en büyük bankalarından Deutsche Bank, Rusya'daki faaliyetlerini 'kademeli' sonlandıracağını duyurdu.


00.10 Putin’in nükleer alarmının ardından ABD’den açıklama

Rusya-Ukrayna savaşının başlarında Putin’in nükleer kuvvetlerine özel bir alarm vermesinin ardından dikkatler halen Rus ordusunun nükleer silahlarında hareketlilik olup olmadığında. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatı verdiğinden beri Rus nükleer konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini söyledi. Kirby, "Rus tarafına ilişkin hususi bir şey diyemem ama caydırıcılık konuşlanmamızı değiştirmemize neden olacak herhangi bir şey görmedik" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.