“Sandıktan Çıkanı Kabul Etmeyen Bir İktidarla Karşı Karşıyayız”

“Sandıktan Çıkanı Kabul Etmeyen Bir İktidarla Karşı Karşıyayız”

Belediyelerine kayyım atanan Diyarbakır, Mardin ve Van illeri başta olmak üzere bir çok kentte eylemler sürüyor.

A+A-

Diyarbakır'da gerçekleşen eyleme Şebnem Korur Fincancı, Eşber Yağmurdereli, Celalettin Can ve Öztürk Türkdoğan katılarak birer açıklama yaptı.

Belediyelerine kayyım atanan Diyarbakır, Mardin ve Van illeri başta olmak üzere bir çok kentte eylemler sürüyor. 

Diyarbakır'daki eylemler Büyükşehir Belediyesi'nin karşısında bulunan Lise Caddesinde sürdürülüyor. HDP milletvekilleri, belediye eş başkanları, belediye meclis üyelerinin katılımı ile devam eden kayyım karşıtı eylemlere destek artarak devam ediyor. 

78'liler Derneği Sözcüsü Celalettin Can, TİHV Genel Baskani Şebnem Korur Fincancı, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, yazar Eşber Yağmurdereli ve Üniversiteliler Araştırma Görevlileri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildereli bugünkü eyleme destek verdi. 

'BEDELİNİ ÖDEDİĞİMİZ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ İSTİYORUZ'

Kayyım atamasına tepki gösteren Eşber Yağmurdereli, iktidarın hukuku hiçe saydığını söyledi. Yağmurdereli, "Demokrasilerde asli olan sandıktan çıkanı kabul etme zorunluluğunu tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Sandığı ortaya koyanların bunu kabul etmesi lazım. Hepimiz, halklar olarak hep bedel ödedik ödemeye devam ediyoruz. Biz lütuf değil, kendi emeğimizle, çabamızla, bedelini ödediğimiz özgürlüğü istiyoruz. Bu yüzden mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

'BU HUKUK GARABETİNDEN VAZGEÇİN'

Kayyım atamasını demokrasiye vurulan bir darbe olarak nitelendiren İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, şunları söyledi: 

"Bu gün öncelikle dayanışma, birlikte mücadele etme ve  elbette demokrasiye vurulan darbeyi savuşturmak için buradayız. Belediye başkanlarının görevden alınması, barışın ne kadar zorlu bir yoldan geçtiğini gösteriyor.  Mutlaka barışı gerçekleştireceğiz. Ama önce buradaki demokrasi mücadelesini vereceğiz, güçlendireceğiz. Bu hukuk garabetinden, kanunsuzluktan vazgeçin. Kimseye iftira atmayın. Bu şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. Elbette barış mücadelesini kazanacağız."

'BU SALDIRILARIN SEBEBİ KORKU YARATMA ÇABASIDIR'

TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iktidarın ayrımcılıkla Kürt düşmanlığıyla, Ķürt halkına saldırmaya devam ettiğini söyledi. Barışçıl protestolara yönelik yapılan saldırılara karşı ses çıkarılması gerektiğini ifade eden Fincancı, "Bu saldırılar devlet eliyle işkencenin insanlarda korku yaratma çabasıdır. Ama kimse korkmuyor" dedi. 

'BU HAKSIZLIKLARI TÜRKİYE'YE ANLATMAMIZ GEREK'

78 Derneği Sözcüsü Celalettin Can, kayyım atamasının Kürt halkının iradesine darbe olduğunu söyledi. Kayyım atamasını hukuksuzluk olduğunu ifade eden Can, "Bunların haksızlığını, hukuksuzluğunu anlatmak mümkün değildir. Bu haksızlığı Türkiye'ye anlatmamız, halklara anlatmamız, yaymamız gerekiyor. Halkların ortak yaşam dileğiyle eşitlik duygusunu dile getirmeliyiz" dedi.

Lise caddesindeki eylem, zılgıt, sloganlar, stranlar ve ezgilerle sürüyor.

Remzi BUDANCİR-ARTI GERÇEK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.