Sanatçı Nudem Durak: Şarkı söyleyememekten korkuyorum

Sanatçı Nudem Durak: Şarkı söyleyememekten korkuyorum

.

A+A-

Kürtçe şarkı söylediği için tutuklanan ve zehirli guatr teşhisi konan Nudem Durak’ın en büyük korkusu, bir daha şarkı söyleyememek. Annesi Hatice Durak sanatçılara seslendi: "Nudem’in sesini duyun."

Şırnak’ın Dêrgûl (Kumçatı) beldesinde yaşayan Kürt sanatçı Nudem Durak (33), Kürtçe şarkı söylediği için yolu sık sık cezaevine düşen genç bir kadın. Dedesi, babası ve ağabeyleri söyledikleri dengbeji klamlarla tanınan Nudem Durak da ailesi gibi Kürtçe müzike merak salmasının ardından ilk olarak 2012 yılında Kürtçe şarkı seslendirdiği için tutuklandı.

Nudem Durak, serbest bırakıldıktan kısa bir süre sonra yeniden tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra Durak, bir süre Cizre Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Mem û Zîn Kültür Merkezi’nde erbane eğitmeni olarak enstürman ders verdi.

Durak, son olarak 22 Nisan 2015 yılında “Kürtçe şarkı seslendirdiği” gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklandı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Zeynep Durgut'un haberine göre, hakkında açılan iki ayrı davadan toplam 19 yıl hapis cezasına çarptırılan Durak, cezaevi sürecinde birçok hastalığa yakalandı. Ancak Durak’ı en çok korkutan Graves (zehirli guatr) hastalığı oldu. Zehirli guatr nedeniyle ses tellerinin zarar görmesi endişesi yaşayan Durak, aynı zamanda kemik erimesi hastalığına da yakalandı. 

Roger Waters destek istemişti

Guatr hastalığından ötürü sesini kaybetme tehlikesi yaşayan Durak’a, gönderilen müzik enstrümanlarına da cezaevi yönetimi tarafından el konuluyor. 19 Şubat'ta dünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters, cezaevinde müzik aletleri sağlanamamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Durak’ın serbest bırakılması için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunmuştu. 

7 yıldır hapishanede tutulan Durak, ailesiyle her hafta yaptığı telefon görüşmesinde, tek korkusunun zehirli guatrın ses tellerine zarar vermesi ve bu nedenle bir daha şarkı söylememesi olduğunu aktarıyor. Her ay bulunduğu Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nden Erzurum’a hastaneye tedaviye götürülen Durak, ardından da pandemi gerekçesiyle 15 gün hücrede tutuluyor. 

3.kez tutuklandı 

Durak’ın annesi Hatice Durak şarkı söylemenin suç olmadığını belirtti, şöyle seslendi:

"Nudem şarkı söylemekten başka bir şey yapmadı. Eğitmendi, çocuklara erbane dersi veriyordu. Kürtçe şarkı söylediği için tutuklandı. Birkaç yıl Diyarbakır Cezaevi’nde kaldıktan sonra Bayburt'a gönderdiler. Kaldığı cezaevi uzak olduğu için gidemiyorum. Oraya sürgün edildiğinden beri sadece bir defa gittim. 2 yıldır kızımı göremiyorum. En son ailemden onu görmeye gidenler oldu. Ama görüşe izin vermemişlerdi."

Anne Durak, kızının tutuklanmasının hukuki olmadığını söyledi, şöyle dedi:

"Kızım 3’üncü defa tutuklandı. Nudem çocukluğundan beri şarkı söylüyor. Dedesi, babası ve ağabeyleri dengbêjdir. Nudem de bu gelenekten geliyor.

Tıklayınız: Suçu Kürt olmakmış, öğrendiğim kadar

Tıklayınız: Roger Waters ve dünya yıldızları cezaevindeki Kürt sanatçı Nûdem Durak için kampanya başlattı

"Kızımın tek suçu kendi anadilinde şarkı söylemesidir. Cezaevinde zehirli guatr hastalığına yakalandı. Bununla birlikte kemik erimesi de var. Her ayda bir Bayburt’tan Erzurum’a tedaviye götürüyorlar. Bu durumda olan bir insan dört duvar arasında ne kadar tedavi görse de iyileşemez."

Çağrı

Kızının dayanışmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen anne Durak, devamla şunları söyledi: "Bütün arkadaşlarına, dostlarına çağrımdır; Nudem'e sahip çıkın. Nudem suçsuz yere tutuklandı ve bırakılması gerekiyor. Bütün dünya sanatçılarına çağrıda bulunuyorum; Nudem’in sesini duyun.”

/MA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.