Samer'in anketinden çıkan sonuç: Diyarbakırlıların %83.2'si Efrin operasyonunun Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduğunu düşünüyor!

Samer'in anketinden çıkan sonuç: Diyarbakırlıların %83.2'si Efrin operasyonunun Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduğunu düşünüyor!

SAMER’in Diyarbakır’da yaptığı araştırmada TSK ve ÖSO’nun Afrin’e yönelik harekatı soruldu. Katılımcıların yüzde 83.2’si, hükümetin 'Kürtlere yönelik değil' açıklamasının aksine, operasyon ile “Kürtler ve kazanımlarının hedeflendiği” düşünüyor.

A+A-

Gazete Duvar'da yer alan habere göre SAMER’in Diyarbakır’da yaptığı araştırmada TSK ve ÖSO’nun Afrin’e yönelik harekatı soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 83.2’si, operasyon ile “Kürtler ve kazanımlarının hedeflendiği” yönünde görüş belirtti.

Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) yaptığı araştırma, Hükümet tarafından yapılan, “Operasyon Kürtlere karşı değil” açıklamalarına rağmen aksi yönde bir sonuca ulaştı.

YÜZDE 83.2 DESTEKLEMİYOR

25-26 Ocak tarihlerinde kentin farklı semt, mahalle ve sokaklarında yapılan “lokal anket”e 203 kişi katıldı. Çalışmada katılımcılara, “Türkiye’nin Afrin/Efrîn Harekatını destekliyor musunuz?” ve “Sizce Türkiye’nin Afrin’e/Efrîn’e askeri harekatta bulunma sebebi nedir?” soruları yöneltildi.

“Türkiye’nin Afrin Harekatını destekliyor musunuz?” sorusuna yüzde 83.2’i oranında “hayır” yanıtı verildi. Harekatı destekleyenlerin oranı ise, yüzde 6.9’da kaldı.

Bu soruya anket katılımcılarının yüzde 43.8’i, “desteklemiyorum”, yüzde 39.4’ü “kesinlikle desteklemiyorum”, yüzde 9.9’u “cevap vermek istemiyorum”, yüzde 5.9’u “destekliyorum”, yüzde 1’i ise “kesinlikle destekliyorum” yanıtını verdi.

 

DEĞERLENDİRME: KÜRTLERİN KAZANIMLARI HEDEFLENİYOR
 

“Sizce Türkiye’nin Efrin’e askeri harekâtta bulunma sebebi nedir?” sorusuna verilen yanıtlar arasında ise, “operasyonun Kürtlere karşı olduğu” cevabı ağırlıkta. Açık uçlu olan ve birden çok yanıt verilebilen bu soruya katılımcıların yüzde 16,3’ü yanıt vermezken, verilen yanıtların oranı şöyle oldu:

Kürtlerin Kazanımları/Kanton Yönetimleri Hedefleniyor: Yüzde 62.1

Kürtler Hedefleniyor: Yüzde 57.6

Etnik (Kürt Nüfus) Demografi Değiştirilmek İsteniyor: Yüzde 17.7

Suriye’de Söz Sahibi Olmak İçin: Yüzde 14.3

Güçlerin Oyununa Gelindi: Yüzde 8.4

Sınır/Ülke Güvenliği İçin: Yüzde 5.9

Terör İçin: Yüzde 1.5

Mili Birlik İçin: Yüzde 1

Diyarbakır’ın, Bölge’nin siyasal eğilimlerinin habercisi ve işareti olduğunu belirten SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, verilerin bu bağlamda değerlendirildiğinde Kürtlerin büyük çoğunluğunun harekatı onaylamadığını ifade etti. Genç, çalışma esnasında edindikleri saha gözlemlerine ilişkin olaraksa insanların harekatı onaylamamakla beraber, itirazlarını gösterebilecek kadar kendilerini güvende hissetmediğini söyledi. Genç, “Geniş bir kesim yaşananlardan Rusya’yı sorumlu tutuyor, fakat ABD ve diğer batılı ülkeler de güvenilir bulunmuyor” dedi. SAMER Koordinatörü Genç, operasyonun “Farklı siyasal eğilimleri olan Kürtler arasında uzun zamandır kurulamayan bir aradalık bağını ortaya çıkardığını” da belirtti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.