Sakarya’da saldırıya uğrayan Kürt işçiler: Kürtlüğümüzü sövdüler

Sakarya’da saldırıya uğrayan Kürt işçiler: Kürtlüğümüzü sövdüler

Mardin Mazıdağı’ndan Sakarya’ya giden tarım işçileri, bir işveren ve ailesinin saldırısına uğradı. İşçiler, saldırganların kendilerine küfür ve hakaret ederek tehdit edildiklerini söyledi.

A+A-

Mardin’in Mazıdağ ilçesine bağlı Kelek mezrasından Sakarya’ya fındık bahçelerinde çalışmak için giden 16 işçi,  burada işverenlerden biri ve aile fertlerinin saldırısına uğradı.

Kocaali ilçesinin Köyyeri Mahallesi'nde yaşanan olayda, tarla sahiplerinden biri diğeri ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından tarlaya gelerek işçilerin burayı terk etmesini istedi. İşçilere hakaret eden bu kişi, kendisine itiraz eden işçilerden birini linç etmek istedi.

Ardından ailesinin de olaya müdahil olması ile birlikte işçilerin bulunduğu eve saldırı gerçekleştirildi.

“Başını keseceğim dedi”

Rûdaw’a konuşan ve ilk başta saldırıya maruz kalan Barış Demir adlı işçi, “Tarlada çalışıyorduk, yaklaşık 2 saat gemişti. Tarla sahiplerinden biri gelip burayı terk etmemizi istedi, biz de çıktık. Sonra büyük babaları geldi bize ‘it sürüsü’ diyerek hakaret etti. Ağza alınmayan küfürler etti. Tarladan çıktık eve gittik. Sonra balta getirdi, kafanı keseriz dedi. Sonra ailenin diğer fertleri de araya girdi. Ben fındık tarlasına kaçıp saklandım. Oradan jandarmayı aradım” dedi.

Görüntülere saldırıya uğrayan kadın da, “Gelip bize hakaret ettiler. Kabul etmeyince de saldırmaya başladı. Beni tutup dövdü. Sonra diğer akrabaları da geldi. Kürtlüğümüze sövdüler” diye konuştu.

İşçiler 20 gün boyunca orada çalıştıklarını, daha sonra bu olayın yaşandığını belirttiler. İşçiler ayrıca, jandarmaya haber verdiklerini ancak daha jandarma yoldayken olay yerinde ayrıldıklarını söyledi.

“Mardinli bir şoför bizi kurtardı” 

Olaydan sonra apar topar kaçtıklarını belirten Barış Demir, “Eşyalarımızı aldık yola çıktık. Bir minübis durdurduk. Mardinli çıktı. Şoför bizi hiç durmadan buraya kadar getirdi” ifadelerini kullandı.

“Sizi benzinle yakacağız dediler”

Barış Demir ile birlikte çalışmaya giden kız kardeşlerinden biri de, “Bizi tehditler, üzerinize benzin döküp yakacağız diyordular. Görüntülerde gördüğünüz ve bir kadını döven uzun saçlı adamın ismi Hasan’dır. O sanki bir marifet yapıyormuş gibi kadınları dövdü. Can havli ile kaçtık. Halamın oğlunu da dövdüler, o şimdi darp izi raporu almaya gitti”   diye konuştu.

“Askerler bizimdir dediler”

İşçilerden bir diğeri ise, olanları şöyle anlattı:

“Barış teyzemin oğludur. Barış içeri kaçtığında ben dam başında olayı izliyordum. Kadın balta getirmiş kapıda çıkarın kafasını keseceğiz diyordu. Biz asker ve polise haber vereceğiz dedik. Onlar da, burası Mardin değil, burası bizim. Asker de bizim dediler. Biz bu olayın böyle üstünün örtülmemesini istiyoruz. Bize saldıranlar cezalandırılmaldır.”

İşçilerle birlikte giden çocuklardan biri de ayağının darp edildiğini, bir daha Sakarya’ya gitmek istemediklerini söyledi.

“Biz burada Türkleri başımızın üstüne koyuyoruz”

Çalışmaya giden işçilerin köyde bekleyen annelerinden biri de, “Çocuklar okul mastafları için buradan oraya çalışmaya gitmişti. Ama hakaret etmişler, saldırmış vurmuşlar. Bir öğretmen, bir Türk buraya geldiğinde biz kadir kıymet veriyoruz. Başımızın üstünde tutuyoruz” diyerek tepki gösterdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.