Sadr’dan ABD'nin Irak'tan çıkması için 'milyonluk yürüyüş' çağrısı

Sadr’dan ABD'nin Irak'tan çıkması için 'milyonluk yürüyüş' çağrısı

Irak'ın Şii siyasi lideri Mukteda Sadr, sosyal medyadan çağrı yaptı

A+A-

Haber Merkezi- Irak'ın Şii siyasi lideri Mukteda Sadr, sosyal medyada ABD'nin varlığını ve ihlallerini protesto için bir milyon katılımlı yürüyüş çağrısı paylaştı.

Bağdat'ta İranlı komutan Kasım Süleymani ve Iraklı milis gücü Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'e suikast düzenleyen ABD'nin varlığına Irak'taki tepki tavan yaparken, Mukteda Sadr'dan protesto çağrısı geldi. 

Suikast sonrası ABD güçlerini Irak'tan çıkarmaya ve bunun için Haşdi Şabi gruparıyla birlikte çalışmaya hazır olduğundan söz eden Sadr, bu kez sosyal medyada ABD'nin varlığını ve ihlallerini protesto için bir milyon katılımlı yürüyüş çağrısı paylaştı:

"Allah'ın askerleri, ulusun askerleri Amerika'nın varlığını ve ihlallerini kınamak için bir milyon insan yürüyüşüne gidin."

"Irak'ın toprağı, hava sahası, egemenliği, işgal güçleri tarafından ihlal edilip çiğnendi."

Sadr, bu gövde gösterinin ardından siyasi olarak mecliste de farklı bir tutum izleyeceklerini kaydetti.

Ancak Şii lider, gösterinin düzenlenme tarihine dair bilgi vermedi.

Haşd Şabi gruplarından Nuceba Hareketi'nin Genel Sekreteri Ekrem Ka'abi de "Sadr'ın Amerikan güçlerinin varlığını reddetmek için milyonluk gösteri yapılması çağrısını destekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Sadr, ABD'nin Irak işgali sırasında (2003-2010) en güçlü milis grubunu yönetiyordu ve bu Amerikalılarla doğrudan çatışmaya giren tek Şii grup olmuştu.

Daha sonra milis grubunu dağıtan Sadr, son dönemde Sünni Arap krallıklarıyla ilişkiler geliştirirken İran'ın Suriye ve Irak'taki rolüne karşı çıkan konuma geçti.

Ancak 3 Ocak'taki ABD'nin Süleymani-Mühendis suikastının ardından Irak meclisinin aldığı ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması kararından yana ağırlığını koydu.

Demokrat Haber

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.