Rusya'nın Ukrayna işgalinde 37. gün: Çernobil Nükleer Santrali Ukrayna'ya geri devredildi

Rusya'nın Ukrayna işgalinde 37. gün: Çernobil Nükleer Santrali Ukrayna'ya geri devredildi

.

A+A-

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 37. güne girildi. 

İngiltere Savunma Bakanlığı; Rusya'nın, işgal gücüne destek olması için Gürcistan'daki bazı Rus askerlerini tekrar konuşlandıracağını ifade etti.

Kiev, Rusya ordusunun Çernobil'den çekildiğini ve nükleer santralin tekrar kontrollerinde olduğunu açıklandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ordusunun Donbas'ta düzenlenmesi beklenen yeni saldırılara hazırlandığını söyledi. Rus askerlerinin ülkenin kuzeyinden çekilmeye devam ettiğini belirten Zelenski, bunu "taktiksel geri çekilme" olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rus askerlerin geri çekilmediğini; tekrar gruplandığını dile getirdi.

Barış müzakerelerinin bugün devam etmesi planlanıyor. Taraflar, video bağlantı ile bir araya gelecek ve İstanbul'daki olumlu gelişmeleri somut sonuçlara dönüştürmeye çalışacak.

1 Nisan'da öne çıkan gelişmeler şöyle:

07.32 Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan’dan itibaren ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirileceğini bildirdi.

Rusya Tarım Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ayçiçeği yağı ve ayçiçeği çekirdeğine yönelik küresel talebin arttığına işaret edildi. Bu nedenle, Rus ürünlerine yönelik de talebin artığı bilgisine yer verilen açıklamada, "İç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirilmiştir. Kota miktarı 1,5 milyon ton olarak belirlenmiştir." ifadesine yer verildi.

05.53 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ordusunun Donbas'ta düzenlenmesi beklenen yeni saldırılara hazırlandığını söyledi. Rus askerlerinin ülkenin kuzeyinden çekilmeye devam ettiğini belirten Zelenski, bunu "taktiksel geri çekilme" olarak nitelendirdi.

04.16 RIA Novosti'ye konuşan bir  Rus Dışişleri yetkilisi, Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımlara karşılık vereceklerini ve 27 ülkelik bloğun Rusya'yla karşı karşıya gelmelerinin çıkarlarına olmayacağını anlayacaklarını iddia etti.

02.50 İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Gürcistan'daki bin 200 ila 2 bin askerini Ukrayna'nın işgaline destek vermesi için batı komşusuna göndereceği belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, bu kararın Rusya'nın beklediğinden çok asker kaybettiğine işaret edebileceğini belirtti.

31 Mart'ta öne çıkan gelişmeler şöyle:

00.00: Ukrayna Yasak Bölge Yönetimi Devlet Ajansı, Rus ordusunun Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin kontrolünü ajans yönetimine geri devrettiğini duyurdu.

22:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da yaptıkları müzakere toplantısı ele alındı.

Erdoğan görüşmede, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yineledi.

21.00 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinerek, "Aile bütçelerimiz, petrol fiyatları, bunların hiçbiri bir diktatörün savaş ilan edip etmemesine bağlı olmamalı" dedi. Biden , “Gaz fiyatları iki sorundan kaynaklanıyor. Birincisi Covid-19, İkincisi Vladimir Putin'dir" dedi.

16.20 Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalayan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak" dedi.

10.35 Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya birliklerinin Kiev ve Çernihiv yönlerinde planlı olarak yeni bir konuşlanma yapıldığını aktarıldı. Bakanlık sözcüsü Igor Konaşenkov, "Rus Silahlı Kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının amacı, öncelikli alanlarda eylemleri yoğunlaştırmak ve her şeyden önce Donbass’ı tamamen özgürleştirme operasyonunu tamamlamaktır" dedi.

10.33 İstanbul'daki Rusya-Ukrayna zirvesine dair açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz şimdi Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için çabalıyoruz. Dün hem Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile mesajlaştık. İki taraf da hazır olunca gelmek istediklerini söyledi. Kesin bir tarih vermek mümkün değil" dedi.

09.08 Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin 1 Nisan'da internet üzerinden tekrar başlayacağını söyledi.

Arakhamia, Reuters'ın yer verdiği internet mesajında, Ukrayna'nın her iki ülke liderlerinin buluşmasını önerdiğini, Ancak Rusya'nın anlaşma taslağında daha çok çalışma gerektiğini söyleyerek bunu reddettiğini belirtti.

Arakhamia, Salı günü İstanbul'dayapılan görüşmelerde, gelecekte Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecekte görüşmesi için yeterli ilerleme kaydedildiğini ve önerilerin Rusya'ya gönderildiğini söyledi.

Ukraynalı yetkililer, barış görüşmelerinde bazı iyimser işaretler olmakla birlikte, Rusya'nın askeri faaliyetlerini azaltma planının sahada ne anlama geldiğini görmeyi beklediklerini vurguladı.

07.02 Rusya, haftalardır bombaladığı ve savaşın en korkunç görüntülerinden bazılarına sahne olan Mariupol kentinde perşembe sabahı sivillerin tahliye edilmesi için ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

06.00 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rus askerlerinin Ukrayna'nın kuzeyindeki askeri varlığını azaltmasıyla ilgili olarak, ''Bunun bir çekilme değil; savunmanın sonucu olduğunu biliyoruz'' dedi ve Rus askerlerinin Donbas'ta yeni saldırılar için toplanmaya başladığını ifade etti.

Ukrayna lideri, ''Barış müzakereleri devam ediyor ama bunlar sadece laf. Spesifik bir şey yok'' dedi. Zelenski, ''Kimseye inanmıyoruz. Gerçekler savaş alanında'' diye devam etti.

05.52 Britanya'nın istihbarat servislerinden Hükûmet İletişim Merkezi (GCHQ), Ukrayna'da Rus askerlerin kendi ekipmanlarını sabote ettiğini ve yanlışlıkla kendi uçaklarından birini düşürdüğünü belirtti. GCHQ, yeni istihbarata göre Rus askerler arasında moralin düşük olduğunu ve emirleri uygulamayı reddettiklerini aktardı.

00.10 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, son 24 saatte Rusya’nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev’in kuzeyindeki güçlerinin yüzde 20’sini başka bölgelere kaydırmak üzere çektiğini açıkladı.

00.00 Rusya, Mariupol'den Zaporojye'ye insani koridor açılması için ateşkes ilan edecekleri açıkladı. Ateşkes için Ukrayna'nın sabah 06.00'ya kadar şartları kabul ettiğini yazılı olarak bildirmesi istendi.

30 Mart'ta öne çıkan gelişmeler şöyle:

22.24 - Rusya, yarın Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren yalnızca insani amaçlarla ateşkes ilan ettiğini duyurarak, sivillerin ve yabancı vatandaşların Mariupol'den Zaporijya'ya tahliyesi için ek bir insani koridor açılacağını bildirdi.

22.03 - Beyaz Saray, Putin'in Ukrayna savaşı konusunda yanlış yönlendirildiğini, bunun Putin ile Rus askeri yetkililer arasında gerilime yol açtığına dair ellerinde bulgu olduğunu açıkladı.

21.10 - Afganistan’a komşu ülkelerinin Dışişleri Bakanları Toplantısı için Çin’de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin, “Ukrayna tarafıyla İstanbul'da yapılan görüşmelerin sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Lavrov, “Dün İstanbul'da yapılan görüşmelerin sonuçlarını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Bu henüz nihai sonuç değil. Ukraynalı müzakerecilerin, nükleer dışı statü ve NATO çerçevesi dışında güvenliğini sağlama gereğinin teyit etmesini Ukraynalı meslektaşlarımızın meseleleri anlamaları açısından önemli bir ilerleme olarak görüyorum” dedi.

Bir gazetecinin, “Rusya’nın hasım listesi var. Dost ülkeler listesi var mı?” sorusuna da kısaca cevap veren Lavrov, “Bu listede yer almayan diğer tüm ülkeler bize dost olan ülkelerdir” diye cevapladı.

Rusya’nın, Ukrayna’da başkent Kiev ve Çernihiv gibi bölgelere saldırmama kararına karşın ABD Başkanı Joe Biden’ın, “Eylemlerini görene kadar herhangi bir şey söyleyemem. Dediklerini yapacaklar mı göreceğiz” sözleri ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, “Rusya’nın sözleri ve eylemleri arasında fark var” açıklamasına cevap veren Lavrov, "Sözleri eylemlerinden farklı olanlardan bahsedecek olursak, ABD'nin bir şey söylediği ve tamamen farklı bir şey yaptığı şu anda çok sayıda örnek vermek bile istemiyorum" dedi.

19.20 - Türkiye’de Rus ve Ukraynalı müzakere heyetlerinin yaptığı görüşmelerin ardından Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı ve aynı zamanda müzakere heyetinde yer alan Mihaylo Podolyak yeni açıklama yaptı.

Müzakerelerde yer alan Roman Abramoviç için ise “etkili bir arabulucu” yorumu yapan Podolyak, “Delegasyonlar arasında etkili bir arabulucu. Yani başlangıçtan beri yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi için süreci kısmi olarak yönetiyor. Yani bir taraf bir şey söylediğinde diğer tarafın yanlış anlamaması yönünde” dedi.

Bazı batılı medya kuruluşlarının Abramoviç dahil bazı müzakere heyeti üyelerinin zehirlendiği yönündeki iddialarını yalanlayan Podolyak, bu gibi haberlerin müzakere heyetleri üzerinde baskı kurmak amacıyla yapıldığını savunArak, asıl olarak sorunların özüne odaklanmaları gerektiğini ifade etti.

Rusya ile sürdürdükleri müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini hatırlatan Podolyak, “Rusya'nın askerlerini 23 Şubat'taki pozisyonuna çekmesi halinde Rusya ile barış anlaşmasını ulusal referanduma götüreceğiz” dedi.

16.00 - Rusya'yı 'Kiev yönetimini itibarsızlaştırmaya çalışmakla' suçlayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım'da ele geçirilen mayınların Rusya tarafından Karadeniz'e bırakıldığını ileri sürdü.

11.05 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın Kiev ve Çernigiv'deki askeri varlığını azaltacağına dair açıklamalarına şüpheci yaklaşarak, "Ukraynalılar saf insanlar değillerdir" dedi ve ordunun savunma faaliyetlerini sürdüreceğini ifade etti.

10.30 Putin, Fransa, Türkiye ve Yunanistan'ın Maripuol'a insani yardım götürme önerisini reddetti.

Macron, 25 Mart'ta gerçekleşen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin ardından Türkiye ve Yunanistan ile Mariupol kentini terk etmek isteyenler için insanı operasyon düzenleyeceklerini duyurmuş, "Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Mariupol'den ayrılmak isteyen herkesi tahliye etmek için insanı bir operasyon başlatacağız" demişti.

08.58 Rusya'nın açıklamalarına ABD de ihtiyatlı yaklaştı. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın açıklamalarına henüz ikna olmadığını belirtti ve “Göreceğiz. Atacakları adımları görene dek, buna fazla bir anlam yüklemiyorum” dedi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, şimdiye kadar Ukrayna’nın başkenti Kiev’den uzaklaşan Rus askerlerinin sayısının oldukça düşük olduğuınu ifade etti ve bunun “geri çekilme” olduğuna inanmaya istekli olmadıklarını belirtti.

Askerlerin Ukrayna’nın başka bölgelerinde yeniden konumlanmak için geri çekilebileceğinin mümkün olduğunu belirten Kirby, “Bunun geri çekilme değil, yeniden konumlanma oduğunu düşünüyoruz, Ukrayna'nın diğer bölgelerinde gerçekleşebilecek saldırıları beklemeye hazırlıklı olmalıyız” dedi. Kirby, Rusya’nın Kiev’i uzaktan füzelerle vurmaya devam edebileceğini söyledi ve "Kiev'deki tehdit sona ermedi” dedi. İngiltere’deki askeri uzmanlar ise Rusya’nın askeri gücünü ülkenin kuzeyinden güney doğusuna kaydırmasının “çok muhtemel” olduğunu belirtti.

08.50 Ukrayna Cumhurbaşkanı, Vlolodimir Zelenskiy, İstanbul'daki barış görüşmelerinden gelen ilk sinyallerin "olumlu" olduğunu, ancak Rus mermilerinin patlama seslerini "boğmadığını" söyledi. Zelenskiy, savaş sona erene kadar da Rusya'ya yönelik ambargoların kalkmasından "söz edilemeyeceğini" belirtti. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

08.46 Ukrayna savaşı sürerken iki hafta ortadan kaybolarak soru işaretlerine yol açan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun yeriyle ilgili tartışmalar sürüyor.

Uzun süre ortalarda görünmeyen Şoygu, geçen hafta sonu ortaya çıkarak Rusya'nın askeri bütçesiyle ilgili bir toplantıya başkanlık yapmıştı. Şoygu dün de Rus ordusunun Ukrayna'daki temel hedefinin “Donbas'ın kurtarılması” olduğunu söylemişti.

Sık sık medyada görülen Şoygu'nun savaş esnasında uzun süre ortadan kaybolması birçok iddiayı beraberinde getirmişti. Rus bakanın sağlığının kötü olduğu hatta kalp krizi geçirdiği iddia edilirken, bazı yayınlar da Rusya lideri Vladimir Putin'in Moskova'da cadı avı başlattığını ve Şoygu'nun da bunun kurbanı olduğunu öne sürmüştü.

8.44 Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin, “Karşılıklı güveni arttırmak, daha fazla müzakere için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgesinde askeri operasyonların azaltılması kararı verildi” demişti.

Fakat uzmanlar ve analistler Rusya’nın bu hamlesinin hem az hem de taktiksel olduğunu öne sürdü. Uzmanlar Rusya’nın geri çekildiğine ya da savaşın bitirilmesine yeşil ışık yaktığına dair bir ibare göremediklerini aktarırken, bunun bir taktik olduğunu iddia etti.

07.34 ABD Dışişleri Bakanlığı, son seyahat uyarısında Ukrayna'daki ABD vatandaşlarının "Ruslar tarafından özellikle hedef alınabileceğini ve ülkeden çıkmaya çalışırken gözaltına alınabileceğini" belirtti. Bakanlık, vatandaşların mevcut şartlarda Rusya ve Ukrayna'ya gitmekten kaçınması gerektiğini söyledi.

03.23 İstanbul'daki görüşmelerde Ukrayna heyetine liderlik eden David Arakhamia, Rusya'yla herhangi bir anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Ukrayna'nın tamamında barışın hakim olması gerektiğini söyledi.

03.19 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kiev'in kuzeyinde askerlerinin yerini değiştirdiğini ve böylece Kiev'i bölgedeki askeri varlığını azalttığına ikna etmeye çalıştığını söyledi.

29 Mart'ta öne çıkan gelişmeler şöyle:

22.50 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında bugün İstanbul'da yapılan müzakereleri izlediklerini ve Rusya’nın bundan sonraki adımlarını takip edeceklerini söyledi.

20.00 Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bugüne kadar 104'ü çocuk olmak üzere toplam bin 179 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

18:21 İrlanda, Rusya'nın Dublin Büyükelçiliğinde görevli 4 üst düzey yetkiliden ülkeyi terk etmelerini istedi. İrlanda Başbakanı Micheal Martin, parlamentoda yaptığı açıklamada, karara gerekçe olarak aldığı "güvenlik tavsiyeleri"ni gösterdi.

Rusya Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını kaydeden Martin, ülkeyi terk etmesi istenen 4 yetkilinin faaliyetlerinin uluslararası diplomatik davranış standartlarına uygun olmadığını söyledi. Martin, Rusya ile diplomatik kanalların açık kalması gerektiğine inandığını ifade etti.

Martin'in açıklamasından önce, Belçika 21, Hollanda da 17 Rus diplomatı casusluk yaptıkları şüphesiyle Rusya'ya geri gönderme kararı almıştı.

17:37 İstanbul'daki görüşmelere katılan Rusya heyeti Türkiye'den ayrıldı.

Rusya ve Ukrayna arasında, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılan görüşmeler saat 14.00 sıralarında sona erdi.

Ukrayna heyeti otele dönerken Rus heyeti ise Atatürk Havalimanına geçti. Rusya heyeti dün geldikleri uçakla saat 17.00 sıralarında ülkelerine hareket etti

17:34 Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, casusluk yaptıkları gerekçesiyle Rus diplomatları sınır dışı ettiklerini duyurdu.

Hoekstra, "Hollanda, diplomat olarak görev yapan Hollanda'daki Rus temsilciliklerine bağlı 17 Rus istihbarat görevlisini sınır dışı etti." paylaşımında bulundu.

Hoekstra, "Bu istihbarat görevlileri ülkenin güvenliği için bir tehdittir. Bu adım, benzer düşünen diğer ülkelerle koordineli olarak atıldı. Bu, ulusal güvenlik bağlamında alınmış bir önlemdir." ifadesini kullandı.

16:40 Ukrayna heyetinden David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Kiev yönetiminin garantör olarak görmek istediği diğer ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail

15:14 İstanbul Dolmabahçe'de gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakeresi sona erdi. Rusya Savunma Bakanlığı, görüşmenin ardından "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" açıklaması yaptı.

14:44 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Litvanyalı 4, Letonyalı ve Estonyalı 3'er diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, üç ülkenin Moskova büyükelçilerinin Bakanlığa çağrıldığı ve toplam 10 diplomatın "istenmeyen kişi" ilan edildiği diplomatik nota verildiği kaydedildi.

Bazı Rus diplomatların söz konusu Baltık ülkelerinden haksız ve kışkırtıcı bir şekilde sınır dışı edildiğine işaret edilen açıklamada, "Mütekabiliyet gereği, Rusya’da istenmeyen kişi ilan edilen diplomatların, Rus diplomatların Baltık ülkelerinden ayrılmasıyla ilgili verilen süre zarfında Rusya topraklarından ayrılmaları talep edilmiştir" denildi.

Litvanya, Letonya ve Estonya dışişleri bakanları, 18 Mart’ta yaptıkları açıklamada, toplam 10 Rus diplomatın söz konusu ülkelerde istenmeyen kişi ilan edildiklerini bildirmişti.

14:42 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, müzakere heyetlerinin toplantısı devam ederken Ukrayna basınına açıklamalarda bulundu.

Müzakerede birkaç önemli başlığın konuşulduğunu belirten Podolyak, "Kilit konu, Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri konusunda bir anlaşmanın sağlanmasıdır. Ancak böyle bir anlaşma ile savaşı Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu şekilde sonlandırabiliriz" dedi.

Podolyak, müzakerelerin bir gündeminin de birikmiş tüm insani sorunların çözülebilmesi için ateşkesin sağlanması olduğunu vurgulayarak savaş kurallarının ihlalinin artmasının da önemli bir sorun olduğunu kaydetti. 

12.07 Müzakere için Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne gelen Rusya ve Ukrayna heyetlerinin toplantısı başladı.

Biden, Kremlin’i işaret ederek, “Atacakları adımları görene dek, buna fazla bir anlam yüklemiyorum” dedi.

09.50 Rusya'ya yönelik pasif yaptırımları kabul etmeyeceklerini vurgulayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaptırımların daha da sertleştirilmesini isteyerek, "Söylenecek kelime bulamıyorum. Durum ne hale geldi. Biz canlı insanlar Rusya'nın kimyasal silah kullanmasını beklemeliyiz, öyle mi?" ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun Kiev bölgesinden geri püskürtülmeye devam edildiğini belirten Zelenskiy, "Kurtarılan bölgeler henüz güvenlikli değil. Çatışmalar sürüyor. Rus ordusu hala eyaletin kuzeyini elinde tutuyor ve bunun için kaynaklara ve insan gücüne sahipler. Ayrıca kayıplara uğrayan birliklerin savaş kabiliyetini geri kazanmaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

09.47 Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında müzakereler bugün İstanbul'da devam ederken görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Financial Times gazetesine konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in partisinin lideri de olan Arakhamia, gazeteye yaptığı açıklamada tarafların güvenlik garantisi konusunda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi. Arakhamia, “Müzakerelerin başlamasından beri bütün konular masada. Fakat çözülmemiş konular da var” dedi.

06.55 Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, yaptırım paketlerinin 'efektif ve yüklü' olması gerektiğini söylerken ülkelere Ukrayna'ya silah sağlamaya devam etmesi için çağrıda bulundu. 

"Ukraynalılar bazıları silah verecek cesareti bulamadığı için ölmemeli" diten Zelenski, "Korku sizi suç ortağı yapar" diye konuştu.

04.32 ABD Başkanı Joe Biden, "Putin iktidarda kalamaz sözleri nedeniyle özür dilemeyeceğini" söyledi.

03.12 Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksander Motuzyanik, Rusya'nın Kiev'i kuşatmaktan vazgeçtiğine dair bir sinyal görmediklerini ifade etti. 

02.35 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Batı'nın ağır yaptırımları nedeniyle 'savaştaymış' gibi hissettiklerini belirtti.

ABD'nin PBS kanalına konuşan Peskov, "Birkaç yüz yıldır Batı'ya NATO'nun doğuya doğru genişlemesinden korktuğumuzu söylüyorduk. Biz NATO'nun askeri altyapısıyla sınırımızı yaklaşmasından korkuyoruz. Bizi köşeye sıkıştırmayın" dedi.

Peskov aynı zamanda "kimsenin nükleer silah kullanmayı düşünmediğini" söyledi ve "ortada böyle bir fikir dahi olmadığını" söyledi.

İşgalin 33. gününde yaşanan gelişmeler ise şöyle:

23.00 - Roman Abramoviç ve 3 müzakerecinin barış görüşmeleri sırasında zehirlendiğinden şüpheleniliyor

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre Rus oligark Roman Abramoviç ve Ukraynalı barış müzakerecileri, 3-4 Mart arasında Kiev'de katıldıkları barış görüşmesi sırasında zehirlenme semptomları yaşadı. 

Abramoviç'in yanısıra görüşmelere katılanlar arasında bir Rus iş insanı ve Kırımlı Milletvekili Rustem Umerov bulunuyordu. 

Kiev'deki görüşmeye katılan üç kişinin kimyasal silah ile ilişkilendirilen zehirlenme semptomları yaşadığı iddia ediliyor.

Semptomların arasında gözlerde kızarıklık ve yaşarma, yüzde ve ellerde ise soyulma olduğu belirtildi. Üç kişinin olaydan sonra iyileştiği ve hayatlarının tehlikede olmadığı bildirildi. 

Abramoviç'e yakın bir kaynak görüşmeye katılan grubu kimin hedef aldığının bilinmediğini, söyledi. Olayı inceleyen Batılı uzmanlar ise semptomların kimyasal veya biyolojik bir maddeden kaynaklı zehirlenmenin yanısıra elektromanyetik radyasyon saldırısından kaynaklı olabileceğini ifade etti.

Abramoviç ile görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy olay sırasında etkilenmedi.

21.00 - Rusya, Moskova'ya karşı 'düşmanca eylemlerde bulunan' ülkelerin ülkeye girişlerini kısıtlamaya gidiyor

Moskova, "dost olmayan" ülkelerin vatandaşlarının Rusya'ya girişlerini kısıtlamak için yeni önlemler alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çok sayıda ülkenin Rusya'ya karşı düşmanca eylemde bulunmasından sonra ülkeye giriş vizeleri konusunda yeni bir başkanlık kararnamesinin oluşturulduğunu açıkladı.

Lavrov, yeni uygulamanın "ABD ve uydu ülkelerinin düşmanca eylemlerine" karşılık kararlaştırıldığını söyledi, bu eylemlerin arasında "Rus vatandaşların haklarını ve yasal varlıklarını kısıtlayan yasa dışı yaptırımları" öne çıkardı.

Lavrov, kararın hangi ülkeleri kapsayacağının detayını henüz vermedi ancak Kremlin'in 'Rusya'ya karşı düşmanca eylemlerde bulunan ülkeler' listesinde ABD, Kanada, AB üyeleri, İngiltere, Ukrayna, İsviçre, Norveç, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve birçok ülke daha bulunuyor.

20.00 - Irpin Belediye Başkanı: İlçe yeniden tamamen Ukrayna'nın kontrolünde

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısındaki Irpin ilçesinin Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn, haftalar süren çatışmalar sonrası ilçenin yeniden tümüyle Ukrayna ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi. 

Başkentin 20 kilometre yakınındaki ilçe, son dönemde en yoğun çatışmaların yaşandığı ve sivillerin mahsur kaldığı yerlerden biri olmuştu.

Sosyal medya hesabından bir video mesaj paylaşan belediye başkanı, "Bugün iyi haberlerimiz var, Irpin kurtuldu. İlçemize yönelik daha fazla saldırılar olacaktır, biz cesurca savunmaya devam edeceğiz." dedi. 

Belediye başkanının ifadeleri BBC tarafından henüz teyit edilemedi.

18.30 - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa'nın rubleyle ödemeyi reddetmesi halinde Rus doğalgazını ücretsiz temin etmeyeceklerini açıkladı.

Rus gazının Batılı ülkelere rubleyle satılmasına yönelik süreçle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Peskov, "Gazprom ve ilgili birimler ödeme yöntemleri geliştiriyor, bunun ardından net bir zaman, takvim belirlenecektir" dedi.

17.00 - Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ukrayna ve Rusya'nın müzakere heyetlerinin İstanbul'da bu akşam barış görüşmelerine başlayacağını söyledi. Yetkili ayrıntılı bilgi vermedi.

Reuters, Türkiye'nin İstanbul'daki görüşmelerin Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes ilan edilmesiyle sonuçlanmasını umduğunu bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bugün yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde şu ana kadar ciddi bir ilerleme sağlanmadığını bu nedenle heyetlerin İstanbul'da bir araya gelmelerinin kararlaştırıldığını söyledi. Peskov, yine de görüşmelere yüz yüze devam edilmesine karar verilmesinin "önemli" olduğunu belirtti.

Peskov, Rusya'dan yola çıkan heyetin Türkiye'ye Pazartesi geç saatlerde varacağını, bu sebeple görüşmelerin bugün başlamasının pek olası olmadığını söyledi.

11.40 - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Rus mevkidaşı Putin'e görüşme çağrısıyla ilgili "Görüşmenin henüz mümkün olmadığı, hatta zararlı olabileceği" açıklaması yaptı.

Reuters haber ajansına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Putin ve Zelenski arasında halihazırda doğrudan bir görüşme planlanmadığını, ayrıca şu an olası bir görüşmenin ters etki yapabileceği ve zararlı olabileceği" yönünde açıklama yaptı.

11.00 - NATO, Rusya’nın komşusu Norveç’te soğuk hava koşullarında kara, hava ve deniz tatbikatlarından oluşan son 30 yılın en büyüğü niteliğindeki operasyonuna devam ediyor.

NATO’nun tatbikatı duyurduğu yazılı açıklamasında, ‘Cold Response’ (Soğuk Karşılık) ismi verilen operasyonun sekiz ay öncesinden planlandığı ve düzenli bir tatbikat olduğu, Rusya’nın Ukrayna saldırılarıyla ilgisi olmadığı vurgulandı.

10.40 - Ukrayna lideri Zelenski'nin Rusya'dan muhalif gazetecilere verdiği röportajdan bazı kısımlar yayınlandı. Zelenski, Rusya'nın mutabakat teklifiyle ilgili "Asker varken referandum yapılmaz" dedi.

Zelenski, Rusya'nın saldırısı altında olan Mariupol kentiyle ilgili soruya “Ortada bilgi kirliliği var. Buna kimin sebep olduğu açık. Mariupol kentine tüm giriş ve çıkışlar kapalı. Liman mayınlı. İnsani bir felaket olduğu açık. Oraya ilaç, gıda ve su götürmek imkansız. Rus birlikleri insani konvoylara ateş açıyor. Elimizdeki verilere göre 2 binden fazla çocuk öldü. Tam olarak nerede oldukları bilinmiyor. Mariupol'ün içinde askerlerimiz var. Rus birlikleri oraya gittiler. Ancak çağrılara karşılık vermeyen adamlarımız var” dedi.

10.35 - Rusya ve Ukrayna heyetleri bugün İstanbul'a geliyor. Rus heyeti saat 16.00'da İstanbul'da olacak. Heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin'in de yer alacağı öğrenildi. Görüşmenin nerede yapılacağına ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısı İstanbul'da yapılacak. Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün yapılan telefon görüşmesinde müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda uzlaşmaya varıldığı açıklandı.

09.10 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İstanbul'da yapılacak müzakerelere ilişkin, "Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var." dedi. Zelenskiy, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesajında, Ukrayna ile Rusya müzakere heyetleri arasında Türkiye’de yapılacak görüşmelere değindi.

09.00 - ABD Başkanı Joe Biden, kendisine "Rusya'da rejim değişikliği mi istiyorsunuz?" diye soran gazeteciye "Hayır" diye cevap verdi.

23.00 - Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Başkanı Biden'ın Rusya lideri Putin için "kasap" nitelemesi ve "iktidarda kalamaz" sözlerinin ardından, Ukrayna'daki savaşın sözlü olarak tırmandırılmasına karşı uyarıda bulundu. Amacın Ukrayna'da ateşkes ve Rus birliklerinin geri çekilmesi olduğunu belirten Macron, bunun sözle veya eylemle tırmandırma yoluyla mümkün olamayacağını kaydetti. 

22.00 - Ukraynalı müzakereci: Ukrayna-Rusya müzakerelerinin bir sonraki turu Türkiye'de

Ukraynalı müzakerecilerden biri, Ukrayna ile Rusya arasındaki yüz yüze müzakerelerin bir sonraki turunun yarından itibaren Türkiye'de gerçekleşeceğini söyledi.

David Arakhamia, Facebook sayfasında, görüşmelerin pazartesiden çarşambaya kadar süreceğini söyledi.

Arakhamia, "Bugün yapılan videolu müzakerelerde, iki delegasyonun yüz yüze müzakerelerinin bir sonraki turu, 28-30 Mart'ta Türkiye'de yapılacak" diye yazdı.

Rusya'nın baş müzakerecisi Vladimir Medinsky de Telegram hesabında Ukrayna ile görüşmeleri doğruladı, ancak müzakereler için 29-30 Mart tarihlerini verdi.

Ukrayna, geçen ay işgalin başlamasından bu yana Rusya ile önceki görüşmeleri "çok zorlu" olarak nitelendirmişti

İki müzakere heyeti arasındaki ilk tur müzakereler Rusya'nın müttefiki olan Belarus'ta yapıldı. 

Ancak savaşı sona erdirmek için yürütülen diplomatik girişimlerde Türkiye de rol oynadı. Rusya, Ukrayna ve Türk dışişleri bakanları 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu öncesinde bir araya gelmişti. Türkiye ayrıca taraflarla ikili görüşmeleri de sürdürdü.

21.10 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

20.40 - THY İstanbul-Moskova uçağına bomba ihbarı

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul-Moskova seferini yapacak yolcu uçağına yolcu alımı bittikten sonra kalkışı için pistte ilerlerken bomba ihbarı yapıldı. İstanbul Havalimanı’nda güvenli bir noktaya alınan uçakta aramalar sürüyor. 

Edinilen bilgiye göre, Moskova-İstanbul seferini yapmaya hazırlanan THY uçağına TK-415 sefer sayılı TC-JND kuyruk tescilli uçağına kalkış öncesi bomba ihbarı yapıldı. Bunun üzerine uçak park pozisyonuna alınırken polis ekipleri uçakta aramalarda bulundu. Ekiplerin uçaktaki aramalarının sürdüğü öğrenildi. Öte yandan, son zamanlarda Moskova’ya sefer yapan Air Serbia ve THY uçaklarına bomba ihbarlarının artması dikkat çekti. 

20.30 - Luhansk'tan Rusya'ya katılmak için referandum sinyali

Rusya'nın geçen ay bağımsızlığını tanıdığı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı iki bölgeden biri olan Luhansk'ın yetkililerinden bölgenin statüsüne ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Rus haber ajanslarında yer alan habere göre, resmi olarak sadece Rusya tarafından tanınan Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Leonid Paseçnik, Ukrayna'nın doğusunda Rusya'ya katılmayı oylamak için bir referandum düzenlenebileceğini söyledi. Paseçnik, "Yakın bir gelecekte cumhuriyetin toprakları içinde bir referandum düzenlenebileceğini düşünüyorum" dedi. Paseçnik, bölge halkının bu sayede anayasal hakkını kullanacağını ve Rusya'ya katılımla ilgili olarak görüşünü beyan edeceğini söyledi.

18.15 - Reuters, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde sıradaki oturumun 28-30 Mart'ta Türkiye'de yüz yüze yapılacağını duyurdu.

17.20 - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Biden'in Putin'i "kasap" olarak nitelendirmesi ve "iktidarda kalamaz" sözlerinin ardından, Ukrayna'daki savaşın sözlü olarak tırmandırılmasına karşı uyarıda bulundu.

Fransız basınına verdiği mülakatta Macron, amacın Ukrayna'da ateşkes ve ardından Rus birliklerinin geri çekilmesi olduğunu söyledi.

Macron, bunun sözle veya eylemle tırmandırma yoluyla mümkün olamayacağını kaydetti.

"Bence önce gerçekçi olmalısınız ve sonra durumun kontrolden çıkmasını önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Bu tür bir dil kullanmazdım çünkü hâlâ Başkan Putin ile konuşuyorum. Çünkü ne istiyoruz? Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşı savaşa girmeden ve tırmanmadan durdurmak istiyoruz. Hedefimiz bu."

Macron, Ukrayna krizi boyunca Putin'le iletişimini sürdürdü ve önümüzdeki iki gün içinde, yoğun bombardımana maruz kalan liman kenti Mariupol'dan sivillerin tahliyesini organize etmek için Rus liderle konuşacağını söyledi.

16.00 - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'daki savaşa son verilebilmesi için 'Türkiye'nin ve diğer ulusların Rusya'yla konuşmaya devam etmesi gerektiğini' söyledi. Kalın, "Eğer herkes Rusya'yla köprüleri yakarsa, o zaman en sonunda onlarla kim konuşacak?" dedi.

15.50 - Ermenistan'ın ardından Rus Savunma Bakanlığı da Azerbaycan'ı Karabağ'da ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Rusya Azerbaycanlı askerlerin Türk (Bayraktar) SİHA'ları Karabağ askerlerine saldırılarda kullandığını ve bölgedeki gerilimin artmasından "büyük endişe" duyduğunu açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da, Rusya'nın, "Azerbaycan üçlü bildiriyi ihlal etti" şeklindeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, bu açıklamanın Azerbaycan'da teessüfle karşılandığını duyurdu.

15.10 - Rusya'nın geçen ay bağımsızlığını tanıdığı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı iki bölgeden biri olan Lugansk'ın yetkililerinden bölgenin statüsüne ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Rus haber ajanslarında yer alan habere göre, resmi olarak sadece Rusya tarafından tanınan Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Leonid Paseçnik, Ukrayna'nın doğusunda Rusya'ya katılmayı oylamak için bir referandum düzenlenebileceğini söyledi. Paseçnik, "Yakın bir gelecekte cumhuriyetin toprakları içinde bir referandum düzenlenebileceğini düşünüyorum" dedi. Paseçnik, bölge halkının bu sayede anayasal hakkını kullanacağını ve Rusya'ya katılımla ilgili olarak görüşünü beyan edeceğini söyledi.

12.45 Fransa Konut Bakanı Emmanuelle Wargon Pazar günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 30.000 Ukraynalı mültecinin Fransa'ya geldiğini ve bunların yarısının ülke üzerinden İspanya gibi ülkelere geçiş yaptığını açıkladı. 

Wargon, Ukraynalı mültecilerin okula gitmelerine ve çalışmalarına olanak sağlayan geçici AB oturma izni veren Fransa'nın, Ukrayna'daki savaştan kaçan 100.000 kişiyi karşılamaya hazırlandığını da söyledi.

12.20 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Doha'da yaptığı konuşmada Rus oligarkların Türkiye'ye gelebileceğini, ancak oligarkların yapacağı işlerin uluslararası hukuka aykırı olmaması gerektiğini söyledi.

12.19 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Mariupol da dahil olmak üzere, sivilleri çatışma bölgelerinden Pazar günü tahliye etmek için iki insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Reuters'ta yer alan habere göre; Vereşuk, Donetsk şehri sakinlerinin, yaklaşık 250 km uzaklıktaki Zaporizhzhia şehrine gitmek için kendi ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verileceğini söyledi.

Komşu Luhansk bölgesindeki çatışmalardan kaçmaya çalışanların, Rubizhne kentinden yaklaşık 80 km uzaklıktaki Bakhmut'a tahliyesine izin verilecek.

11.12 Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılar sırasında yedi Rus generalin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, Cumartesi günü, Rusya'nın 49'uncu Kombine Birliği'nin Komutanı Korgeneral Yakov Rezantsev'in öldürüldüğünü bildirdi. 

10.51 Ukrayna'nın Lviv kentine yönelik roket saldırıları sonucu en az 5 kişinin yaralandığı açıklandı. Lviv Bölge Valisi Maksim Koziskiy, ilk saldırıda Lviv'in kuzeydoğu taraflarında bir sanayi bölgesine 2 Rus roketinin isabet ettiğini, saatler sonra şehrin hemen dışında ikinci bir roket saldırısının meydana geldiğini ve üç patlamaya neden olduğunu söyledi. 

Koziskiy, her iki saldırının da insanların yaşadığı bölgelerde meydana geldiğini; orduya bağlı bir petrol tesisinin ve fabrikanın vurulduğunu söyledi.

09.09 Rusya, Harkov'a gece boyunca saldırılar düzenledi Rus ordusu gece boyunca Ukrayna'nın Harkov kentine saldırılar düzenleyerek roketatarlar ile kentin birçok noktasını vurdu.

Kentteki bazı binalar roketlerin isabet etmesiyle yanarken, bu yangınlara ise saldırılar halen devam ettiği için müdahale edilemiyor.

07.40 Ukrayna Devlet Başkan Volodimir Zelenski, NATO’nun sahip olduğu uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini ve 31 gündür bu yardımı beklediklerini belirterek "Avrupa-Atlantik topluluğuna kim liderlik ediyor? Korkutma yoluyla hala Moskova mı?" dedi.

Ukrayna’yı Rusya’ya karşı savunmak için ağır silahlar göndermesi konusunda Batılı ülkelere çağrısını yenileyen Zelenski, "(Ukrayna ve Avrupa için) Bu güvenliği sağlamanın fiyatı çok net; Ukrayna için uçaklar, tanklar, hava savunma sistemleri. Bunlar ortaklarımızda sadece toz toplayan ve sahip olduğu mühimmatlar." dedi.

Zelenski, Rus askerlerine de seslenerek, geçici olarak işgal ettikleri kentlerde yaptıkları hiçbir şeyin işe yaramayacağını söyledi.

Söz konusu kentlerde Rus birliklerine karşı sadece hor görme ve nefret olacağını kaydeden Zelenski, "Televizyonumuzu kapatmak ve yerine Moskova sunucularının kampanyasını açmak, propaganda broşürleri ve yakında değeri ile değil ağırlığına göre kabul edilecek ruble dağıtmak. Bunlar işe yaramayacak." dedi.

07.00 Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da son duruma ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna’da saldırılarını sürdürdüğü, nüfus yoğunluğu olan sivillerin bulunduğu alanları hedef almayı sürdürdüğü belirtildi. 

01.10 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden çoğu Mariupollü 5 bin 208 sivili güvenli bölgelere tahliye ettiklerini söyledi.

Veresçuk, yaptığı açıklamada, 26 Mart’ta sivillerin tahliyesi için 10 insani yardım koridorunun çalıştığını bildirdi. Söz konusu koridorlarla 5 bin 208 sivili güvenli bölgelere tahliye ettiklerini aktaran Veresçuk, yalnızca Mariupol kentinden 4 binden fazla kişinin çıkarıldığını ifade etti.

01.00 Ukrayna’nın Slavutıç kenti Belediye Başkanı Yuryi Fomiçev, bugünden itibaren kentin Rusya tarafından işgal edildiğini açıkladı.

Fomiçev, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, üç gün önce Rus birlikleri tarafından kenti savaşmadan teslim etme konusunda ültimatom aldıklarını bildirdi. Ancak buna rağmen şehri kararlılıkla savunduklarını kaydeden Fomiçev, “Ama Slavutıç, bugünden itibaren işgal altında.” dedi.

Fomiçev, şu anda işgalcilerle şehirden insanları tahliye etmeye ilişkin müzakereler yaptığını sözlerine ekledi.

Slavutıç, çoğunlukla mühendisler ile uzmanların yaşadığı Çernobil Nükleer Santrali’nin uydu kenti olarak biliniyor.

00.40 Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Motzuyanik, Ukraynalı askerlerin, Kiev’e girmeyi hedefleyen Rus birliklerini başkentten 70 kilometre kadar geri püskürttüğünü bildirdi.

Motzuyanik, yaptığı açıklamada, Kiev’in iyi korunduğunu, savunmasını Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin seçkin birliklerinin üstlendiğini ve bazı bölgelerde işgalcilerin 35 kilometre kadar geri çekildiklerini kaydetti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ayrıca bugün Sumi bölgesindeki Trostyanes kenti ile Zaporojiya bölgesindeki Poltovka köyünü Rus birliklerinden geri aldıklarını bildirdi.

Öte yandan başkent Kiev’in yakınında yer alan İrpin kentinde ise şiddetli çatışmaların sürdüğü açıklandı.

İrpin Belediye Başkanı Aleksander Markuşin, “Düşman birlikleri, İrpin’e üç yönden saldırmaya çalıştı ama askerlerimiz bu saldırıları püskürttü.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.