Rusya’dan Türkiye’ye “etnik azınlık” uyarısı: Biz de dile getiririz!

Rusya’dan Türkiye’ye “etnik azınlık” uyarısı: Biz de dile getiririz!

.

A+A-

 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova,  Kırım'daki azınlık haklarıyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya tepki göstererek önemli bir uyarıda bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, Kırım Tatar sürgününün 77’nci yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamaya tepki gösteren Zaharova,  “Türk devletinin etnik azınlıkların savunucu rolünü oynamasının 'çok şüpheli' olduğunu” söyledi.

Zaharova açıklamasında “Türkiye'de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar var. Ankara'yla etkileşim kurabileceğimiz ve ortak çabalar sergileyebileceğimiz çok sayıda konu, sorun ve alan mevcut. Bu tür etkileşimde deneyim sahibiyiz, gelin bunu kullanalım ve bu tür şeylerle uğraşmayalım” çağrısında bulundu.

“Ankara devam ederse Rusya’da Türkiye’deki benzer sorunları dile getirir”

Zaharova, Ankara'nın bu tür söylemlere devam etmesi halinde Rusya'nın Türkiye'deki benzer sorunlara dikkat çekmek durumunda kalacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi.”

“Türkiye’nin Kırım açıklaması”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Kırım Tatar sürgününün 77. yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

“1944 yılının 18 Mayıs gecesi, 250 bin Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek anavatanlarından koparılmışlardır. Bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatlarını kaybederken, sağ kalanlar anavatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakılmışlardır. Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasadışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir.”
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.