'Rusya, Suriye birliği çerçevesinde Kürtleri destekliyor'

'Rusya, Suriye birliği çerçevesinde Kürtleri destekliyor'

Barış ve Özgürlük Cephesi üyesi Kamuran Haco, Rusya'nın Suriye birliği çerçevesinde Kürtlerin haklarını desteklediğini söyledi.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Barış ve Özgürlük Cephesi'nden bir heyet Moskova'yı ziyaret ederek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Mikhail Bogdanov ile görüştü.

Moskova’da gerçekleşen toplantıyla ilgili K24’e açıklamalarda bulunan Barış ve Özgürlük Cephesi üyesi Kamuran Haco, görüşmede genel olarak Suriye’nin durumu ve ABD güçlerinin Fırat’ın doğusundaki varlığının gündeme geldiğini ifade etti.

Rojava’daki Kürt partilerinin Suriye’den ayrılma taleplerinin olmadığını Rusya’ya aktardıklarını ifade eden Haco şunları söyledi:

"Rusya Dışişleri Bakanı, bölgede ABD destekli ayrılıkçılığın yaşanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Biz de onlara böyle bir şey olmadığına dair güvence verdik. Ne Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin programlarında ne de diğer partilerin programlarında Rojava’nın Suriye'den ayrılma söz konusu değildir dedik.”

Görüşmede, Barış ve Özgürlük Cephesi’nin Suriye’yle ilgili programını Ruslara aktardıklarını vurgulayan Haco, cephenin Suriye'nin birliğini savunduğunu, “Suriye’de federasyon ve Ademi merkeziyetçi bir sistemin kurulmasını istediğini söyledik. Bu konuda Rusya'dan yardım istedik. Cepheye sormadan siyasi bir çözüme hazırlanmamaları gerektiğini ilettik” dedi.

Moskova’da gerçekleşen görüşmede Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasında devam eden müzakerelerinin de konuşulduğunu kaydeden Haco, Rusya'nın Kürt partilerinin yakınlaşmasını desteklediğini sözlerine ekleyerek, "Rusya'nın amacı, tüm bölgeleri Suriye rejiminin kontrolünde sağlamaktır. Rusya birleşik bir Suriye’de Kürtlerin haklarını destekliyor” şeklinde konuştu.

28 Temmuz’da Rojava’nın Kamışlo kentinde ENKS’nin girişimiyle Asuri Demokratik Örgütü ve Teyar El Xed hareketi (Suriye Gelecek Hareketi) Barış ve Özgürlük Cephesi adlı oluşumu ilan edilmişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.