Rusya Kürtlerinin tanınan ismi Yuri Nebiyev hayata veda etti

Rusya Kürtlerinin tanınan ismi Yuri Nebiyev hayata veda etti

.

A+A-

Rusya’da yaşayan Kürt Halkına Yardım ve Destek Örgütü Başkanı ve Riya Taze internet sitesi sorumlusu Yuri Nebiyev, Moskova’da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

Rusya Kürtlerinin önde gelen isimlerinden Yuri Nebiyev, Kürt davasının önemli savunucuları arasında uzun yıllar mücadele etti.

Yuri Nebiyev’in hayatı

1953 yılında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te dünyaya gelen Nebiyev, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından Moskova’ya yerleşti.

1975 yılında Tiflis Devlet Üniversitesi'nden Nükleer Fizik bölümünden mezun olduktan sonra bu alanda çeşitli bilimsel çalışmalara imza attı.

Nebiyev, üniversite yıllarında Gürcistan'daki Kürt diasporasının mücadelesinde olarak rol aldı. Nebiyev’in girişimiyle 1974 yılında Tiflis’te Komsomol Komitesi'nde Kürt Gençlik Meclisi açılmıştı.

Yuri Nebiyev, Gürcistan'daki Kürtlerin hayatında önemli bir rol oynayan aynı Konsey'e uzun yıllardır başkanlık etti.

1990 yılında Kürt Derneği "Ronahî"nin kurucularından biri oldu. 1993 yılında Sovyetler Birliği'nin ilk Kürt Kongresi'nde Bağımsız Devletler Topluluğu Kürt Birliği Yürütme Kurulu Başkanlığına seçildi.

1994 yılında ise, tüm eski Sovyet sosyal örgütlerini içeren Uluslararası Kürt Dernekleri Birliği'nin Başkanı oldu.

Nebiyev, uzun yıllardır diplomatik ve medya çalışmalarıyla Kürdistan kurtuluş hareketine de katkılarda bulunmuştu. Bir süre Kürdistan Hükümeti'nin Rusya'daki Temsilcisi Danışmanı ve Kürdistan gazetesinin yanı sıra kurdistan.ru web sitesinin editörlüğünü yaptı.

Yuri Nebiyev ayrıca Rusya-Kürdistan İşbirliğini Destekleme Derneği'ni kurdu ve birkaç yıl başkanlığını yaptı.

Rus uzmanlar ve politikacılar tarafından Kürt ve Kürdistan konularında uzman olarak tanındı.

Yuri Nebiyev, 2014 yılından bu yana Uluslararası Kürt Dernekleri Federasyonu'nun oluşumunda aktif olarak yer almış ve Başkan Yardımcısı olarak seçilmişti.

Yuri Nebiyev'e göre asimilasyon sorunu diaspora için en büyük tehditti, bu yüzden tüm çabasını bunu önlemeye adadı.

Nebiyev, son beş yılda Kürt ve Kürdistan sorunları ile diaspora konularını tartışmak için önemli bir platform haline gelen Riya Taze (RIATZA.RU) web sitesinin kurucuları arasında yer aldı.

Yuri Nebiyev, eski Sovyetler Birliği ve Avrupa'daki Kürt diasporalarını birleştirmenin yanı sıra Kürdistan ile diaspora ilişkilerini geliştirmek için çalıştı.

Nabiyev 68 yaşında Moskova'da hayata veda etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.