Rusya konusunda AB’den Türkiye’ye mesaj: Ciddiyiz!

Rusya konusunda AB’den Türkiye’ye mesaj: Ciddiyiz!

.

A+A-

Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 26-28 Ekim’de Türkiye’de temaslarda bulunacak. Varhelyi, göreve geldiği 2019 Aralık ayından bu yana ikinci defa Türkiye’ye gidecek.

Söz konusu ziyareti genişleme gündemi ile ilgili olmayacak. Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu o tarihlerde Afrika’da olduğu için siyasi konular da gündeme gelmeyecek.

Varhelyi’nin temaslarında öne çıkan iki konu Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve AB-Türkiye ekonomik iş birliği.

‘Türkiye’ye, Rusya konusundaki ciddiyetleri iletilecek’

AB kaynaklarına göre Brüksel, “Türkiye ile ilişkimizi bir dengeye oturtmamız gerekiyor. Bunun iki boyutu bulunuyor. Birincisi Türkiye ile var olan ekonomik ilişkimizin ne kadar önemli olduğu, diğeri ise Rusya’nın Ukrayna savaşını devam ettirmesine katkıda bulunacak şekilde yaptırımların delinmesine karşı elimizden ne geliyorsa yapacağımız konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu iletmek” şeklinde özetlenebilecek bir söylem ve politika izliyor.

McGuinness ve Varhelyi’nin ziyaretlerinde verilen mesajlar da bunu yansıtıyor.

AB kaynakları ise, “Rusya’ya uygulanan yaptırımların delinmesi konusu maalesef uzun süre gündemde kalacak gibi” değerlendirmeler yaparken, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Türkiye ile Rusya arasında ciddi oranda artan ticarete dikkat çekiyorlar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.