Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Güvenlik Konseyi toplantısını terk etti

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Güvenlik Konseyi toplantısını terk etti

.

A+A-

New York'ta yapılan Ukrayna konulu BMGK toplantısında, Ukrayna işgali nedeniyle eleştirilerin odağındaki Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov salonu terk etti.

Rusya'nın Ukrayna işgali konusunda bugüne kadar 20'ye yakın toplantı gerçekleştiren BMGK üyeleri, Rusya lideri Putin'in ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kısmi seferberlik ilanından sonra bakanlar düzeyinde bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'daki konuşmasında, "Putin'in, dünyanın çoğu Birleşmiş Milletler'de toplanırken, başlattığı ateşi körüklemek için bu haftayı seçmesi, onun BM Sözleşmesini, BM Genel Kurulunu ve bu konseyi mutlak hor gördüğünü ve küçümsediğini gösteriyor" dedi.

'PUTİN'İN YANINA KALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Konuşmasında, Rusya'nın, Ukrayna'nın İzyum ve Bucha şehirlerinden çekilmesinin, Ukraynalı sivillere yönelik korkunç işkence ve cinayetleri ortaya çıkardığını belirten Blinken, "Yapamayız, Başkan Putin'in yanına kalmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Daha sonra “Rusya savaşmayı bırakırsa savaş biter. Ukrayna savaşmayı bırakırsa Ukrayna biter” diye devam eden Blinken, diğer ülkelerin de Rusya'ya nükleer tehditlerde bulunmaktan vazgeçmesi çağrısında bulunmalarını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise konuşmasında suçlamaları reddederek, Ukrayna güçlerini Donbas'ın doğusundaki sivilleri öldürmekle suçladı. ABD, Fransa ve Almanya'yı iddia edilen vahşetlerden Ukrayna'yı sorumlu tutmadığını belirten Lavrov, “Kiev rejimi cezasız kalmasını Batılı sponsorlarına borçlu” dedi.

Rus mevkidaşının ardından toplantıda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Moskova'yı "bozulma, sahtekârlık ve dezenformasyon" ile suçladı. Bakan Cleverly konuşması sırasında Lavrov'un odadan çıktığını farkedince "Odadan ayrıldı. Şaşırmadım. Bay Lavrov'un bu konseyin toplu kınamasını duymak istediğini sanmıyorum." ifadesini kullandı.

KUBELA: RUS DİPLOMATLARIN NEREDEYSE RUS ASKERLERİ KADAR HIZLI KAÇTIĞINI FARK ETTİM

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise konuşmasında alaycı ifadelerle, Rusya'nın ülkenin kuzeyindeki son savaş alanında geri çekilmesine atıfta bulunarak Lavrov'un gidişini, "Rus diplomatların neredeyse Rus askerleri kadar hızlı kaçtığını fark ettim" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise toplantıdaki konuşmasında “Krizin çözülmesine yardımcı olabilecek tüm çabalar desteklenmeli. Uluslararası insancıl hukuk ihlallerine ilişkin soruşturmalar, bir suçluluk varsayımı yerine adil gerçeklere dayalı ve politikleştirilmeden nesnel ve adil olmalıdır” ifadelerini kullandı.

BMGK toplantısına bir konuşma yapan Rus Bakan Sergey Lavrov, toplantıya geç gelirken, konuşmasını yapıp salondan çıktı.

BMGK toplantısında, ABD ve İngiltere dışındaki diğer Batılı müttefikler de Putin'in Ukrayna'yı işgalinden dolayı Rusya'yı kınayarak, uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladılar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.