Rusya arabulucu oldu: ‘Türkiye’nin şartı Tel Rıfat bölgesi’

Rusya arabulucu oldu: ‘Türkiye’nin şartı Tel Rıfat bölgesi’

.

A+A-

El Cezire haber sitesi ve al-Araby al-Jadeed gazetesi, Rusya’nın, Türkiye’nin kara harekatından vazgeçmesi için SDG’yi Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat kentinden çekilmeye ikna etmeye çalıştığını yazdı.

Türkiye’nin, Rusya’dan Suriye hükümeti ve Demokratik Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) stratejik kuzey bölgesinden çekilmesini istediği iddia edildi.

Haberlere göre Rusyalı yetkililer, SDG’yi Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat kentinden çekilmeye ikna etmeye çalışıyor. El Cezire’ye konuşan Türkiyeli yetkililer, Rusya’nın askeri operasyona alternatif olarak Türkiye’nin Suriye’deki taleplerini karşılamak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Kaynaklar Türkiye’nin, SDG’nin Minbiç ve Kobani’den de çekilmesini istediğini ifade etti.

El Cezire’nin aktardığına göre Türkiye, SDG’nin çekilmesi sonrasında da bu bölgelere Suriye hükümet güçlerinin yerleşmesi fikrine de açık. Kaynaklar, Rusya’nın bu taleplerin karşılanması ve harekattan kaçınılması için çalıştığını savundu.

‘Anlaşma sağlanmazsa askeri operasyon olabilir’

Moskova’ya Ankara’nın şartlarını yerine getirmesi için süre verildi. El Cezire, anlaşma sağlanamaması halinde alternatif askeri operasyon olabileceğini yazdı.

Al-Araby al-Jadeed gazetesi de, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik kara harekatının birkaç gün içinde başlayabileceğini ve Tel Rıfat bölgesini de içerebilecek şekilde aşamalı olarak yürütüleceğini bildirdi.

Mutabakat tamamlanırsa Suriye bölgeden çekilecek

Gazetenin kaynaklarına göre, Tel Rıfat konusunda Türk-Rus mutabakatının tamamlanması halinde Suriye hükümet güçlerinin bölgeden çekileceği kaydedildi. Benzer şekilde, Türkiye’nin desteklediği Suriyeli radikal cihatçıların bölgenin kontrolünü ele geçirmeye hazırlanmalarının aktarıldığı söylendi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Salı günü Türkiye’nin kara operasyonu için tarih vermeyeceğini söylemişti.

Kalın açıklamasında, “Yarın, gelecek hafta veya herhangi bir zamanda olabilir. Operasyonlar farklı şekillerde yapılabilir. Bu işlemler herhangi bir zamanda yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek” ifadelerini kullanmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.