Rus uçakları İdlib'i bombaladı: 30 ölü, Türkiye sınırına 830 bin Suriyeli göç etti

Rus uçakları İdlib'i bombaladı: 30 ölü, Türkiye sınırına 830 bin Suriyeli göç etti

Türkiye ile Suriye arasındaki İdlib gerilimi tırmanıyor. Türkiye'nin Suriye ordusuna ait bir helikopteri düşürdüğü açıklandı.

A+A-

Haber Merkezi - Türkiye ile Suriye arasındaki İdlib gerilimi tırmanıyor. Türkiye'nin Suriye ordusuna ait bir helikopteri düşürdüğü açıklandı.

Daha sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulanan gelişmeye göre, Suriye ordusuna ait bir helikopter İdlib’in Serakib beldesi yakınlarında vuruldu.

 

06.10 - Rus uçakları bombaladı: 30 ölü

Rus savaş uçakları 11 Şubat gecesi İdlib'i bombaladı ve 30 kişi yaşamını yitirirken, 830 bin Suriyeli de Türkiye sınırına yığıldı.

Beyaz Baretliler'in duyurduğuna göre, İdlib'in İbbin köyüne Rus uçakları bomba yağdırdı ve saldırıda altısı çocuk 30 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 50 olarak açıklanırken, Suriye güçler de karadan operasyonlarını sürdürüyor. 

Bombardımanlar nedeniyle Türkiye sınırına göç de artarken, İdlib'deki Suriyeliler alabildikleri eşya ve araçlarla bölgeyi terk ediyor.

23.59- Akar'dan İdlib çağrısı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib'deki saldırıların durması için NATO, Avrupa ve dünyanın ciddi ve somut destek sağlaması gerektiğini belirtti.

22.00- Jeffrey: Türk askerleri büyük bir tehditle karşı karşıya

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. James Jeffrey, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk askerlerinin bugün İdlib'de büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Jeffrey, bu tehdidin Rusya ve Esad rejiminden geldiğini ifade etti.

19.33- MSB'den yeni açıklama

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İdlib bölgesinden alınan son bilgilere göre 51 Rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği, 2 tank, 1 uçaksavar mevzii ile 1 mühimmat deposunun imha edildiği, 1 tankın da ele geçirildiği öğrenilmiştir" denildi.

19.30- ABD: Saldırılar durmalı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Esad rejimi ve Rusya’nın saldırıları durmalı. Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i atılacak adımları koordine etmek için görevlendirdim” dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Mike Pompeo, “NATO müttefiki Türkiye’nin yanındayız. Esad rejimi ve Rusya’nın saldırıları durmalı” ifadelerini kullandı.

19.20- Suriye Ordusu: Türkiye'nin hamlelerine saldırıyla karşılık vereceğiz

Suriye Ordusu, Türkiye'nin İdlib'teki her türlü müdahalesine, karşı saldırıyla cevap vereceğini açıkladı. Reuters'un haberine göre Suriye ordusu, İdlib ve Halep bölgelerine çok sayıda askeri takviye gönderen Türkiye’yi Suriye’nin egemenliğini ihlal etmekle suçladı.

17.42-Rus medyası, Kremlin'e dayandırarak yazdı

İdlib krizi sonrası Putin ve Erdoğan salı akşamı telefon görüşmesi gerçekleştirecek

17.00 - Suriye savaş uçakları iki kasabayı hedefine koydu

Suriye ordusunun savaş uçakları Sarmin ve Qmenas'ı hedef almaya başladı.

16.30 - Şam'dan Türkiye'ye rest

Suriye Dışişleri Bakanlığı, "İdlib'deki saldırganlıklar terör örgütlerini yeniden canlandırmayı başaramayacak" diyerek Türkiye'ye cihatçılara verdiği destekten ötürü gönderme yaptı.

Şam'ın açıklamasında, "Suriye topraklarındaki herhangi bir Türk varlığını kategorik olarak reddetmektedir" dendi.

15.20 - Rus savaş uçakları bombalıyor iddiası

Sosyal medyaya sızan bazı görüntülerde Rus savaş uçaklarının İdlib'i bombalamaya başladığı, ölü ve yaralıların olduğu iddia ediliyor.

14.45 - MSB de doğruladı...

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Alınan son bilgilere göre; İdlib bölgesindeki An Nayrab’dan rejim unsurlarının çıktığı ve Rejime ait 1 helikopterin düştüğü öğrenilmiştir” dendi.

14.30 - Erdoğan: İdlib'de atılacak adımları çarşamba günü açıklayacağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib'de Esad güçlerinin Türk askerlerine yönelik saldırılarına ilişkin olarak, "Dün rejim ciddi manada İdlib'de misliyle belasını buldu. Ama yetmez, devamı gelecek" dedi.

Beştepe’deki Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, çarşamba günü AKP Grup toplantısında İdlib'deki saldırı sonrası atılacak adımları açıklayacaklarını duyurdu.

Erdoğan, "Bunlar bizim Mehmetçiklerimize saldırdıkça bedelini çok ama çok ağır ödeyecekler" diye de ekledi.

13.45 - Metin Gürcan'dan Rusya uyarısı

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, Rus heyetinin Ankara'dan sonuç olmadan ayrılmasının iyi olmadığını belirterek, "Demek ki Moskova 'masa kurmak' yerine biraz daha 'sahaya bakmak' ve çatışmaları izlemek istiyor. Rus heyetinin zamansız ayrılışı sahanın ısınacağına işaret..Keşke iyimser konuşabilsem ama gelişmeler iyi değil" değerlendirmesi yaptı.

13.30 - NATO'dan açıklama

Türkiye'nin yardım istediği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son gelişmelere ilişkin olarak, ''Esad rejimi ve Rusya, İdlib'de saldırılara son vermeli. İdlib'deki durum son derece endişe verici'' açıklaması yaptı.

 

13.00-  Kremlin'den Ankara'ya sert uyarı

Kremlin, Türkiye ile Suriye arasında tırmanan gerilimle ilgili bir açıklama yaptı ve Ankara'ya uyarı niteliğinde ifadeler kullandı:

"Rusya ve Suriye’ye yönelik saldırılar acilen durdurulmalı."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitriy Peskov, İdlib’deki durumun endişe verici olduğunu belirtti. Açıklamada Moskova yönetiminin Suriye konusundaki Rusya-Türkiye anlaşmasının uygulanması gerektiğine inandığı ifade edildi. Açıklamada bu kapsamda Rusya ve Suriye güçlerine yönelik  saldırıların da acil olarak  durması gerektiği de vurgulandı.

 

12.00 - M5 Otoyolu Suriye güçlerinin kontrolüne geçti

Rusya'nın havadan bombardıman desteğini de alan Suriye rejim güçleri, İdlib'de kritik noktaları bir bir ele geçirmeye başladı.

10 Ocak'taki topçu ateşinde, beş Türkiye askerinin hayatını kaybetmesine neden olan rejim güçleri bugün de M5 Otoyolu'nun kontrolünü sağladı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), otoyolun tümüyle rejim güçleri kontrolüne geçtiğini duyurdu.

SOHR'un açıklamasına göre, İdlib'in kuzeydoğusundaki Entarib kasabası da yine Suriye ordu güçlerinin denetimi altına girdi.

 

11.35 - Rus güçleri Türk birlikleri olmadan devriye gerçekleştirdi

Rusya ile Türkiye arasındaki İdlib gerilimi zirve yaparken, Rus askeri polisleri, Kuzey Suriye'deki devriyeyi yine Türk güçleri olmadan gerçekleştirdi. 

Rusya’nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Yuriy Borenkov’,"Türkiye tarafının ortak devriyeye katılmamasından dolayı, Rus askeri polisleri devriye görevlerini yalnız gerçekleştirdi. Devriye görevlerinin tamamı onaylanan planlar doğrultusunda yerine getirildi ve olaysız geçti" ifadelerini kullandı.

Türkiye bir hafta içinde 3'üncü kez devriyeye gelmemiş oldu. Türkiye daha önce 3 ve 6 Şubat’ta devriyeye katılmamıştı.

Ahval

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.