Rûpela Nû

Rûpela Nû

Diyarbakır Yenişehir ve Kayapınar Belediyeleri PAK’ın kürtçe seçmeli ders için pankart asmasına izin vermedi

A+A-

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinden sonra, Diyarbakır’ın Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanlıklarını HDP kazandı. Ama Türkiye Devleti İçişleri Bakanlığı HDP’li Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanları’nı görevden alarak, onların yerine belediye başkanlıklarına Kayyım atadı.

PAK Kürt ailelere Kürtçe seçmeli dersi tercih etmeleri için Diyarbakır’ın bir çok ilçesinde caddelere pankart asma kararı aldı.

Bu pankartlarda Kürtçe’nin Kurmanci ve zazakî lehçeleri ile Türkçe olarak şunlar yazılıyordu:

--Em zarokên xwe di dersa bijarte ya kurdî(Kurdî, Kirmanckî/Zazakî) de qeyd bikin

--Ma tutanê xo dersa weçînayî ya kurdkî(Kurdkî, Kirmanckî/Zazakî) rê qeyd bike

--Çocuklarımızı Kürtçe(Kurmanci, Zazaki) Seçmeli Derse Kaydedelim

Yasal prosedür olarak PAK Diyarbakır İl Teşkilatı Diyarbakır Valiliği’nden pankart asma izni vermesi için başvuruda bulundu. Diyarbakır Valiliği ‘’Bu konuda yetki ilgili belediye başkanlıklarındadır. Onlardan izin almanız gerekir’’ dedi.

Diyarbakır Valiliği’nin bu söylemi üzerine PAK adına Diyarbakır’ın Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanlıklarına 17.01.2022 günü pankart için izin başvurusunda bulunuldu.

Ama Diyarbakır’ın Yenişehir Belediye Başkanlığı 17.01.2022 günü PAK’a yaptığı bildirimde, pankart asma isteminin reddedildiğini söyledi. Kayapınar Belediye Başkanlığı ise PAK’ın görüşme talebi ve telefonlarına cevap vermeyerek fiilen pankart asmayı engellemektedir.

Bazı sendika ve derneklerin Diyarbakır’ın değişik yerlerine Kürtçe seçmeli ders talebi ile ilgili pankart asmalarına izin verilmesine karşın, PAK’ın aynı içerikli pankartlarına izin verilmemesi dikkat çekicidir.

Diyarbakır’ın Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanlıklarının PAK’ın seçmeli derse destek isteyen pankartlarına izin vermemesini kınıyoruz.

Diyarbakır’ın Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanlıklarının Kürtçe seçmeli derse destek isteyen pankartlara izin vermemesi yasaların çiğnenmesi anlamına gelmektedir. Kürtçe seçmeli ders, TC devleti Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygulamaya konulmuş bir karardır. Kürtçe seçmeli derse destek çağrısında bulunan pankartlara izin vermemek, keyfi bir şekilde , yasaları tanımayan bir tutum anlamına gelmektedir.

Diyarbakır’ın Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanlıklarının Kürtçe seçmeli derse destek çağrısında bulunan pankartlara karşı sergilemiş olduğu bu önyargılı yaklaşım, aynı zamanda bu Kayyımların Kürt diline, demokrasiye ve özgürlüğe bakış açılarının da dışa vurumudur.

Partimizin avukatları Diyarbakır’ın Yenişehir ve Kayapınar Belediye Başkanlıklarının sergilemiş oldukları bu yasadışı tutumlarına karşı geerkli yasal işlemleri başlatacaklardır.

18.01.2022

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.