Rojhılatlı partiler 'Kasımlo davasının' yeniden açılmasını istiyor

Rojhılatlı partiler 'Kasımlo davasının' yeniden açılmasını istiyor

.

A+A-

Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin oluşturduğu İşbirliği Merkezi, Kürt lider Dr. Abdurrahman Kasımlo’nun katledilmesi ile sonuçlanan terör davasının yeniden açılmasını talep ediyor.

İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Dr. Abdurrahman Kasımlo, 13 Temmuz 1989’da İran hükümet yetkilileri ile görüşme yapmak üzere gittiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran ajanlarınca pusuya düşürülerek katledilmişti.

Kasımlo’nun vefatının 32’inci yılı vesilesi ile bir açıklama yayımlayan Rojhılatlı partilerin oluşturduğu İşbirliği Merkezi, Kürt liderin vefatının ardından açılan dava dosyasına dikkat çekti.

“Yeni cumhurbaşkanı seçimi aynı siyasetin devam edeceğini gösteriyor”

Açıklamada, başta Kasımlo olmak üzere, Avrupa’da katledilen tüm İran muhaliflerine ait dava dosyalarının yeniden açılması için Avrupa ülkelerine çağrıda bulunuldu.

İran’da muhafazakar İbrahim Reisi’nin cumhurhurbaşkanlığına seçilmesinin Tahran yönetiminin muhaliflere karşı aynı tavrı sürdüreceğine dair ciddi bir mesaj olduğuna işaret edilen açıklamada, Dr. Abdurrahman Kasımlo’nun müzakere masasına çağırılarak katledildiği hatırlatıldı.

Avusturya hükumetine yönelik eleştirilere de yer verilen açıklamada, “Avusturya hükumeti, Kasımlo davasının sonuçsuz kalması, bilgi ve belgelerin gizlenmesinde İran’a yardımcı olmuştur” denildi.

1930 yılında Urmiye’nin Kasımlo kasabasında doğan Dr. Abdurrahman Kasımlo, yüksek öğrenimini Prag ve Paris’te tamamladı.

1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Dr. Kasımlo, 1970 yılında KDP-İ yönetimine girdi. Kısa bir süre sonra ise partinin genel sekreterliğine getirildi.

Dr. Kasımlo’nun “Kürtler ve Kürdistan” adında çeşitli dillere çevrilmiş bir araştırma kitabı ile çok sayıda bilimsel araştırma ve incelemeye imzası bulunuyor.

Türkçe de dahil 6 yabancı dil bilen Kürt lider, 13 Temmuz 1989 yılında İranlı Hükümet yetkilileri ile görüşme yapmak üzere gittiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran ajanlarınca pusuya düşürülerek katledildi.

Kasımlo, 20 Temmuz günü, Paris’te düzenlenen bir törenle, Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.