Rojava’da Özerk Yönetim ile ABD arasında petrol anlaşması imzalandı

Rojava’da Özerk Yönetim ile ABD arasında petrol anlaşması imzalandı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin anlaşmayla ilgili Türkiye'yi de bilgilendirdiği, 'Ankara'nın olumsuz tepki vermediği' kaydedildi.

A+A-

ABD’li bir petrol şirketiyle Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) petrol anlaşması imzaladığı belirtildi. Anlaşmanın ‘Beyaz Saray’ın bilgisi ve teşviki ile imzalandığı’ ifade edilirken, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’ye petrol anlaşması hakkında bilgi verdiği ve ‘Ankara’nın olumsuz tepki vermediği’ aktarıldı.

 

Al-Monitor’den Amberin Zaman’ın haberinde, Delta Crescent Energy LLC isimli petrol şirketinin SDG ile anlaşmasına ABD hükümetinin destek verdiği belirtildi. Zaman’a konuşan kaynaklar, anlaşmanın ‘uzun süredir gündemde olduğunu’ ve şirketin Suriye’de faaliyet göstermesi için ABD Hazine Departmanı’na bağlı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) lisans aldığını dile getirdi.

Zaman, Suriye Demokratik Konseyi (SDK) ABD temsilcisi Sinem Muhammed’in Whatsapp aracılığıyla Delta Crescent şirketinin SDG ile anlaşmasını doğruladığını aktardı.

 

Al-Monitor’e konuşan kaynaklar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin SDG ile yapılan petrol anlaşmasıyla ilgili Ankara’yı bilgilendirdiğini ifade etti. Ankara’nın ‘olumsuz tepki vermediği’ kaydedilirken, başka bir kaynak Rusya’nın da bilgilendirildiğini aktardı.

 

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden olan ve ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Senatör Lindsey Graham’ın, SDG Genel Komutanı Mazlum Kobani’yle görüştüğü belirtildi. CBS muhabiri Christina Ruffini, Graham’ın anlaşmayı doğruladığını dile getirdi.

 

Haberde, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun oturumunda, Graham’a anlaşmanın ‘bir sakıncası olmadığını söylediği’ belirtildi. 

Suriye ve Rojava’daki petrol sahalarının çoğunluğu DSG’nin kontrolünde bulunuyor.

Suriye’de 2011 yılından önce günlük petrol üretimi 380 bin varilken, iç savaş nedeniyle şu anda günlük 60 bin varil petrol üretilebiliyor.

Rojava ve Fırat’ın doğusundaki petrol sahaları ABD tarafından korunuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.