Rojava’da “kimyasal silah" iddiası

Rojava’da “kimyasal silah" iddiası

Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı askeri harekatta kimyasal silah kullandığı iddiaları gündeme geldi.

A+A-

 

Haber Merkezi-  Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı askeri harekatta kimyasal silah kullandığı iddiaları gündeme geldi. The Guardian, EuroNews ve Business Insider’ın da uluslar arası haber sitelerinde Birleşmiş Milletler kimyasal silah müfettişlerinin hafta başında TSK'nın beyaz fosfor kullandığı iddialarına ilişkin bilgi topladıklarını yazdı. İngiliz The Times gazetesi de askeri harekatta bazı noktalarda uluslararası anlaşmalarca yasaklanmış fosfor bombası kullanmış olabileceğini öne sürdü.

 

Haberlerde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) dün sabah yaptığı açıklamada kullanılması yasak olan kimyasal silahların kullanıldığı iddialarından haberdar olduklarını ve bu silahların olası kullanımı konusunda bilgi topladıklarını söyledikleri bilgisi geçildi.

 

“Beyaz fosfor korkunç bir silahtır”

Kürt Kızılay’ının ise 6 hastanın "bilinmeyen silahlardan" dolayı oluşan yanıklarla hastaneye kaldırıldığı ve ne kullanıldığını belirlemek için çalışmaların sürdüğü açıklamasına yer verildi.

 

Kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon'ında da The Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz 24 saatte bana bu kuşkuyu ispatlayan çok sayıda fotoğraf gösterildi. Beyaz fosfor korkunç bir silahtır” dedi.

Gazete, Tel Temir kasabasındaki bir hastaneye getirilen 13 yaşındaki bir çocuğun vücudunda bulunan yanıkların diğer yaralıların hiçbirine benzemediğine dikkat çekiyor. Bu konuda kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon'a görüşünü soran gazete, Bretton-Gordon'ın çocuğun fotoğraflarını inceledikten sonra yanığa büyük ihtimalle beyaz fosforun sebep olduğunu söylediğini kaydetti. Gazetenin konuyla ilgili yazısı şu şekilde: "Tel Temir'deki hastaneye vücudu yanmış, çağlık çığlığa ağlayarak getirilen çocuğu susturmak personel için çok zordu. 13 yaşındaki Muhammed Hamid Muhammed, vücudunda, derisinin altına işlemiş yanığa bir patlamadan öte başka bir şey sebep olmuştu.

 

Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü Mustafa Bali de aynı fotoğrafları sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşarak aynı iddiaları gündeme getirdi.

 

Serêkaniyê’ye yönelik hava saldırısında 5 sivil hayatını kaybetti

ABD ile Türkiye arasında dün Rojava’da 9 Ekim’den bu yana süren askeri harekât için ateşkes anlaşması yapılırken Fransız haber ajansı AFP, Türkiye’nin Serêkaniyê’ye yönelik hava saldırısında 5 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

Dün yapılan anlaşmada 120 saat yani 5 günlük ateşkes ilan edileceği açıklanmıştı. Ancak Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye’nin ateşkesi ihlal ettiğini duyurdu. AFP de bugün servis ettiği haberinde Serêkaniyê’ye yönelik hava saldırısında 5 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. ANHA da Türkiye-ABD arasındaki ateşkes anlaşmasına rağmen TSK'ye ait savaş uçakları Serêkaniyê’nin Zirgan ilçesini bombaladı. Bombardıman sonucunda yaralanan 8 sivilden, 3’ü yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerden birinin Suriye Sol Partisi Üyesi Hesen Newaf Heci Eli olduğu belirtildi.

 

 Öte yandan Cizire bölgesinden Serêkaniyê’ye bugün gidebilen siviller, bölgede daha önceden yapılan hava saldırısında enkaz altında kalan 12 cenazeyi çıkardı.

 

Kaynak: Basnews

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.