Rojava'da hava ısınıyor: TSK ve PYD sıcak çatışma halinde

Rojava'da hava ısınıyor: TSK ve PYD sıcak çatışma halinde

.

A+A-

Mustafa Ali Aykol 

Urfa’nın Birecik ilçesindeki karakola Kobani’den yapılan roketli saldırının ardından TSK, Suriye’nin kuzeyinde PYD kontrolünde yer alan birçok bölgeyi bombalamaya başladı. DSG Medya Sorumlusu Ferhad Şami, “Bu saldırılar, (Türkiye’nin) Şam hükümetiyle yaptığı istihbarat görüşmelerinin olduğu bir süreçte yaşanıyor. Bu yüzden bu bir şüphe yaratıyor ve kafalarda soru işaretlerine yol açıyor” dedi.

Öte yandan TSK’ya bağlı uçaklar Kobani’nin batısında bir Suriye askeri üssünü hedef aldı, 11 kişi öldü. Dün akşam (16 Ağustos) Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki bir camiden yapılan “Türk Ordusu birazdan terör örgütü PKK’ya operasyon düzenleyecektir” anonsu heyecan yarattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dün (16 Ağustos) Suriye’nin kuzeyinde yer alan ve PYD’nin kontrolünde bulunan Kobani’nin kent merkezi ile çevresini bombaladı.

 Rûdaw’da yer alan haberlere göre Haseke’nin kuzeyindeki Til Temir kırsalının da Türkiye destekli gruplar tarafından bombardımana tâbi tutuldu.

Dün sabah 10:00’da başlayan bombardımanda, Kobani merkezindeki Miştenur Tepesi’ne 10 havan topunun isabet ettiği, sınıra yakın bölgelerde ise silah seslerinin yükseldiği öğrenildi.

PYD’ye yakın haber kanalları, Kobani şehir merkezinin yanı sıra kentin batısındaki Boban, Siftek, Selim ve Aşme köyleri ile Fırat Nehri üzerindeki Yukarı Şexler köyünün de ağır silahlarla bombalandığını aktardı.

TSK bombardımanı, Urfa’nın Birecik ilçesindeki Çiçekalan Hudut Karakolu’na dün sabah saatlerinde gerçekleşen roketli saldırıyı izledi. Saldırı esnasında 1 asker hayatını kaybetti, 4 asker de yaralandı.

Karakola saldırı gerçekleştiğini Milli Savunma Bakanlığı (MSB) duyurdu. Açıklamada TSK’nın saldırıya karşılık verdiği belirtildi, “Şanlıurfa sınır hattına teröristlerce düzenlenen saldırının ardından belirlenen hedefler vuruldu. 13 terörist etkisiz hale getirildi” denildi.

“Türkiye, Suriye’ye ait bir askeri üssü vurdu” iddiası

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) iddiasına göre dün (16 Ağustos) öğleden sonra, TSK Kobani’nin batısında Suriye yönetimine ait bir askeri üssü hedef aldı. Olayda en az 11 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Suriye resmi Haber Ajansı SANA da saldırıyı doğruladı. Bazı yerel kaynaklara göre söz konusu askeri nokta Suriye yönetimi askeri güçleri ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından ortak olarak kullanılıyor.

DSG medya sorumlusuna göre soru işaretleri var

DSG’nin medya sorumlusu Ferhad Şami, “Bu saldırılar, (Türkiye’nin) Şam hükümetiyle yaptığı istihbarat görüşmelerinin olduğu bir süreçte yaşanıyor. Bu yüzden bu bir şüphe yaratıyor ve kafalarda soru işaretlerine yol açıyor” dedi.

Şami, Türkiye’nin bu hafta Rojava’ya yeni bir saldırıya hazırlandığını belirterek, “Türk devletinin, en azından bir saldırı yapmak istediğini gözlemledik. Obüsler, tanklar ve toplarla bir saldırıya hazırlanıyorlardı. Bu nedenle Ruslarla olan devriyeleri 15 günden fazladır durmuştu” diye konuştu.

Camiden yapılan anonsu Gaziantep valisi yalanladı

Ayrıca dün gece (16 Ağustos) Antep’in Karkamış ilçesindeki bir camiden TSK’nın Rojava’ya operasyon yapacağını duyuran ve vatandaşlardan dışarı çıkmamasını isteyen anonslar yapıldı.

Anonsta, “Türk Ordusu birazdan terör örgütü PKK’ya operasyon düzenleyecektir. Lütfen evlerinizden çıkmayın” ifadeleri kullanıldı.

Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Karkamış’ta duyulan sesler sizleri telaşlandırmasın, güvenlik güçlerimizin kontrollü müdahalesidir” dedi.

Gaziantep Valisi Davut Gül ise “Yapılan anonslar maksadını aşmış olup, sokağa çıkma yasağı vb. durum olmadığı gibi rutinin dışında bir durum da söz konusu değildir” dedi.

TSK ile DSG arasındaki çatışmalar bugün de devam etti. Bu sabah saatlerinde Amûde’de düzenlenen SİHA’lı saldırıda 4 DSG mensubunun öldürüldüğü açıklandı.

MSB’den yapılan açıklamada, “Suriye’de sivil halkın huzur ve güvenliğini bozmak isteyen teröristlere misliyle karşılık vermeye devam ediyoruz. Barış Pınarı bölgesine saldırı girişiminde bulunan 4 PKK/YPG’li terörist, başarılı bir operasyonla etkisiz hale getirildi” denildi.

Dün Urfa’nın Birecik ilçesindeki Çiçekalan Hudut Karakolu’na düzenlenen saldırıda yaralanan askerlerden birinin bugün hayatını kaybetmesi ile birlikte hayatını kaybeden asker ölü sayısı 2’ye yükselmiş oldu.

Kaynak: Serbesiyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.