Reuters: ABD temyiz mahkemesi, Halkbank'ın taleplerini reddetti, yargılanacak

Reuters: ABD temyiz mahkemesi, Halkbank'ın taleplerini reddetti, yargılanacak

.

A+A-

Halkbank'ın İran'a gizlice 20 milyar dolarlık kısıtlı fon transfer etmesine yardımcı olduğu ileri sürülüyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD'ye Suriye’de suçladığı, Osman Kavala mektubu nedeniyle ABD Büyükelçisi’ni “İstenmeyen Kişi” ilan etme tehdidi gündemdeyken ABD Temyiz Mahkemesi’nden temyiz kararı geldi. Mahkeme, Halkbank’ın ABD'de yargılanabileceğine hükmetti.

Reuters’ın haberine göre, ABD temyiz mahkemesi Cuma günü Halkbank'ın İran'ın Amerikan yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekle suçlayan bir iddianameyi geri çevirme başvurusunu reddetti.

ABD 2. Temyiz Mahkemesi, Yabancı Egemen Dokunulmazlıklar Yasası’nın bankayı koruyor olması halinde bile, Halkbank'a yönelik suçlamanın ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiğini söyledi.

Savcılar, Halkbank'ı petrol gelirlerini önce altına, ardından İran'ın çıkarları için nakite çevirmekle ve petrol gelirlerinin transferini haklı çıkarmak için sahte gıda sevkiyatlarını belgelemekle suçluyor.

Ayrıca Halkbank'ın İran'a gizlice 20 milyar dolarlık kısıtlı fon transfer etmesine yardımcı olduğunu ve en az 1 milyar doların ABD finans sistemi aracılığıyla aklandığını iddiası da var.

Halkbank, yaptırımlardan kaçınmak için İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki para hizmet sağlayıcıları ve paravan şirketleri kullandığı iddiasıyla banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo suçlamalarını red ediyor.

Banka, federal Yabancı Egemenlik Dokunulmazlıkları Yasası uyarınca kovuşturmadan muaf olduğunu, çünkü bu yasaya göre dokunulmazlığı olan Türkiye ile "eş anlamlı" olduğunu iddia etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.