Referanduma destek için Berlin’de Kürtler ayakta

Referanduma destek için Berlin’de Kürtler ayakta

Hüseyin Şahin/Berlin

A+A-

Son haftalarda özelliklede Güney Kürdistan Bölgesel Hükümeti‘nin referandum tarihini belirlemesinden sonra, kıtalar ötesi tartışmalar, değerlendirme, görüş, analiz, haber ve tepkiler alabildiğine yoğunlaşmış durumdadır. Bu durum doğum öncesi sancıları aratmamaktadır. Bu ÇOCUK düşük doğmamalı, ele güne hele, hele hiç rüsva olmamalı. Bu ÇOCUĞUN adı tarihten geldiği gibi KÜRTİSTAN dır vede öyle kalacaktır ve bunun dönüşüde bu saatten sonrada yoktur zaten. Bundan dolayıda Kürtler her kıtada yedisinden, yetmişine ayaktadırlar. Bu durum sevindirici ve aynı zamanda menzile gidişte nihenk taşıdır.

Bu nedenle Kürtler her alanda ayaktadırlar, örneğin Berlin genelinde son bir haftada bu konuda bir çok etkinlik gerçekleşti ve bu durum referandum tarihine kadar da devam edeceğe benzemektedir. 23 Haziran tarihinde Berlinde Kürt ve Yahudi dostluğunu pekiştiren bir etkinlik gerçekleştirildi ve bu etkinlikte Almanya Kürt Cemaati ikinci başkanı sayın A. Ertan Toprak bine yakın bir kitleye hitap ederek, orta doğudaki ve özelliklede Kürdistan‘daki gelişmelere dikkat çekti. Güney Kürdistan bölgesel hükümetinin referandum konusundaki kararlı duruşuna değinen A. Toprak, bölgesel güçlerin olası pravakosyanlarına karşı dikkatlı olunulması gerektiği konusunda komuoyunu bilgilendirdi.

berlin.2.jpg

Toprak 28 haziranda Dılşad Barzani ile birlikte Almanya Hiristiyan Birlik Partisi‘nin yaz şenliğine katılarak bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

29 Haziran tarihinde yine Almanya Kürt Cemaati Berlin‘de, Güney Kürdistan Referandumunu konu alan bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Onu aşkın Alman ve yabancı basının yer aldığı basın toplantısında sayın A. Ertan eylül ayında gerçekleştirilecek olan referanduma dikkat çekerek, Almanya kamuoyunun Kürtlerden yana desteklerinin olacağına işaret etti. Referandum konusunda özelliklede Almanya Sosyal Demeokrat partisinin özelliklede Dışişleri bakanı S. Gabriel in referumdum konusunda olumsuz yaklaşımlarının, Kürtlerin referumdan yana kararlıklarını etkileyemeyeceğini dile getirdi.

30 Haziranda ise yine A. Ertan Toprak Berlin‘de ünlü Alman Roman yazarı Karl May‘ın bundan 80 yıl evvel kaleme aldığı „Vahşi Kürdistan‘da geçiş“ seyehatını konu alan etkinliğe katılarak yüzü aşkın bir kitleye romanda alıntılar yaparak, katılımcılara kulak dolusu heyecanlı anlar yaşattı. Bilindiği gibi ünlü Romancı Karl May Kürdistana seyehat yapmamış olsa bile, araştırmalarından gerçeğe yakın bir durum tasvir ederek, ne kadar ufkunun geniş olduğunu göstermiş ve diğer bir anlamdada  Kürt yaşam, gelenek, görenek, sosyal yaşam tarzı, dini farklılıları sentezlemeylede iyi bir filozof olduğunu kanıtlamıştır.

berlin.3.jpg

Kürtler Berlin‘de referandum tarihi yaklaştıkça daha da bir akitfleşme dönemine girmişlerdir. Bu durum referandum için, Güney Kürdistan halkının bağımsızlıktan dolayı evetten yana oy kullanacaklarına kadarda devam edecektir.

8 Temmuzda Berlinli Kürtler yeni bir oluşuma giderek Diyastoradaki Kürtlerin sesi olmayı hedeflemektedirler. Partiler üstü ve ulusal çıkarları hedef alan  özgün bir proğramla Berlinli Kürtlerin tek adresi olmayı hedefleyen oluşum, Almanya Kürt Cemaati çatı örgütü bünyesi altında faaliyetlerini yürütecektir. Yine Berlinli kimi Kürt insiatifleri 9 Temmuzda biraraya gelerek Referandum konusunda Berlin özgülünde yapılacakları işleri kararlaştıracaklardır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.