Putin'in kısmi seferberlik açıklamasına dünyadan tepki yağdı

Putin'in kısmi seferberlik açıklamasına dünyadan tepki yağdı

.

A+A-

Putin'in askeri kısmi seferberlik ilanına Ukrayna, AB, İngiltere, Çin ve ABD'den tepkiler geldi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesiyle, Ukrayna'daki Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya'ya katılma eferandumunu desteklediklerini belirterek kısmi seferberlik ilanına çok sayıda ülke tepki verdi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Putin'in ulusa sesleniş konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, "Putin'in nüfusunun bir kısmını harekete geçirmeme sözünü tutmaması ve Ukrayna'nın bazı bölgelerini yasa dışı ilhak etmesi, planının başarısızlığa uğruyor olduğunun itirafıdır." ifadesini kullandı.

İNGİLTERE: HİÇBİR PROPAGANDA UKRAYNA'NIN SAVAŞI KAZANIYOR OLDUĞUNU GİZLEYEMEZ

Putin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, on binlerce vatandaşını gerekli donanımlara sahip olmadan feci şekilde ölüme gönderdiğini iddia eden Wallace, "Hiçbir tehdit ve propaganda, Ukrayna'nın bu savaşı kazanıyor olduğu, uluslararası toplumun birleştiği ve Rusya'nın küresel bir parya haline geldiği gerçeğini gizleyemez." dedi.

Wallace ayrıca Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Putin ve savunma bakanı on binlerce yurttaşını kötü yönetim ve yeterswiz ekipman sebepleriyle ölüme gönderdi" ifadelerini kullandı.

ÇEKYA: SAVAŞI TIRMANDIRMA GİRİŞİMİ

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Rusya'nın kısmi seferberliğini, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı tırmandırma girişimi" diye niteledi, bunun "Rusya'nın tek saldırgan olduğunun kanıtı" olduğunu savundu.

Fiala, Ukrayna'ya yardımı sürdüreceklerini de kaydetti. Çekya Ukrayna ordusuna tank, zırhlı araç, helikopter ve ağır silah temin ediyor. 

ALMANYA: RUSYA'DAN BİR YANLIŞ ADIM DAHA

Almanya Şansölye Yardımcısı  Robert Habeck ise kısmi seferberliği "Rusya'dan bir diğer kötü ve yanlış adım" diye tarif etti.

Aynı zamanda Ekonomi Bakanı olan Habeck, bu hamleye karşı nasıl yanıt verileceği konusunda istişare edileceğini de belirtti.

HOLLANDA: BİR PANİĞİN İŞARETİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise kısmi seferberlik ve Doğu Ukrayna'daki referandum açıklamalarının "bir paniğin işareti" olduğunu savundu.

UKRAYNA: SAVAŞ RUSYA'NIN SENARYOSUNA GÖRE GİTMİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Vladimir Putin'in Ukrayna ile "sebepsiz bir savaş" başlatmanın suçunu Batı'ya kaydırmaya çalıştığını öne sürerek, "Savaş Rusya'nın senaryosuna göre gitmiyor ve bu nedenle Putin'in seferberlik ve insanların haklarını kısıtlama kararları almasını gerekti" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.