Putin, Esad'ı Moskova'da ağırladı: Suriye'de en büyük sorun yabancı silahlı güçler

Putin, Esad'ı Moskova'da ağırladı: Suriye'de en büyük sorun yabancı silahlı güçler

.

A+A-

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Pazartesi günü ülkesindeki iç savaşın başından beri en büyük destekçilerinden olan Rusya'ya üçüncü kez gitti. Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Görüşmenin ana konusu muhaliflerin elinde kalan son bölgeler oldu. Putin, "Suriye'de en büyük sorun yabancı güçlerin varlığı" dedi. Putin'in isim vermeden "yabancı silahlı güçler" diyerek Türkiye ve ABD'yi eleştirdiği yorumları yapılıyor.

Daha önce açıklanmayan ziyaret, Kremlin ve Şam'ın açıklamalarıyla Salı sabahı duyuruldu.

Esad'ın ofisinin sosyal medya hesaplarında fotoğrafları ve görüntüleri paylaşılan görüşmede, iki lider "ülkedeki yabancı güçlerin varlığını" eleştirdi.

Esad ve Putin, bu güçlerin desteklediği muhaliflerin elinde kalan bölgelerin nasıl Şam ordusunun kontrolüne girebileceği üzerine konuştu.

Rusya'nın Esad'a yönelik doğrudan askeri yardımı, Rus hava kuvvetlerinin ülkeye girmesiyle 2015'te başlamıştı. O tarihten sonra Esad'ın ordusu hızla birçok bölgeyi muhaliflerden geri aldı.

Şam'dan yapılan açıklamada, Esad'ın şu sözlerine yer verildi:

"Sayın Putin'e ve Rusya'ya, devletimizin egemenliği ve halkların kendi kaderini tayin hakkını sağlayan uluslararası hukuku savunmak için uluslararası toplantılarda gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ederim. Suriye ve Rus ordularının başarıları sadece topraklarımızın kurtulması ve mültecilerin evlerine dönmesine değil; sınır tanımayan terörden dünya genelinde birçok masum insanın korunmasını da sağladı."

Esad: Teröristleri destekleyen ülkeler var

Türkiye, Rusya ve İran'ın sürdürdüğü Astana toplantıları ve Cenevre'de Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan toplantılara da değinen Esad, "Yaklaşık iki yıldır devam eden sürecin önünde engeller var çünkü teröristleri destekleyen ve Suriye'deki istikrarsızlıktan çıkar sağlayan ülkeler var" ifadelerini kullandı.

Putin: Teröristler ciddi zarar gördü

Putin de, Moskova'da Esad ile yaptığı görüşmede "yabancı güçlerin ülkedeki varlığını" eleştirdi:

"Ortak çabalarımız sonucunda Suriye topraklarının büyük bir kısmı özgürleştirildi, teröristler ciddi zarar gördü, Suriye hükümeti ülkenin yüzde 90'ını kontrol ediyor.

"Bence şu an Suriye'de en büyük sorun yabancı silahlı güçler. Birleşmiş Milletler kararı olmadan ve siz [Beşar Esad] talep etmediğiniz halde ülkenin bazı bölgelerinde bulunuyorlar. Bu da açıkça uluslararası hukuka aykırı. Ülkede bazı ceplerde kontrol etmesi kolay olmayan teröristlerin saldırıları sürüyor, sivilleri de terörize ediyorlar."

 

 

Kaynak: BBC Türkçe

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.