'Putin beklemediği kadar güçlü bir Ukrayna kimliğiyle karşılaştı'

'Putin beklemediği kadar güçlü bir Ukrayna kimliğiyle karşılaştı'

.

A+A-

Moskova, bölgenin başlıca kentsel alanlarının kontrolünü tam ele geçirmedi: Kramatorsk, Mariupol ve Severodonetsk.

Ukrayna'da ekonomik kalkınma ve dayanıklılık konusunda uzmanlaşmış bir danışman olan ve Ocak 2022'ye kadar Ukrayna'nın Severodonetsk kentinde yaşayan Brian Milakovsky, savaşın gidişatını Foreign Affairs dergisi için değerlendirdi.

25 Mart'ta Rus ordu Genelkurmay Başkan Yardımcısı, Rusya'nın bir aylık vahşi Ukrayna işgalinin ana vurgusunun artık doğuda olacağını ve Donbas'ın “kurtuluşunu” sağlayacağını açıkladı. Pek çok Batılı gözlemciye göre, açıklamanın amacı açıktı: Kiev, Harkov ve diğer büyük Ukrayna şehirleri etrafındaki Rus taarruzları neredeyse durdu ve Rus kuvvetleri ağır kayıplar verdi.

Bu tablo karşısında Moskova'nın bir zafer ilanına ihtiyacı vardı. Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk eyaletlerinde uzun süredir ayrılıkçıları eğittiği, silahlandırdığı ve takviye ettiği Donbas'a odaklanmak bunu yapmanın uygun bir yoluydu.

Ancak savaşın başlangıcından beri doğu, Rusya Devlet Başkanı Putin için özel bir öneme sahipti. Sekiz yıl süren çatışmalardan sonra, Rus destekli Donetsk ve Luhansk “Halk Cumhuriyetlerini” her eyaletin sınırlarına kadar genişletmek, Rus lider için ideolojik bir zorunluluk haline gelmişti.

Donbas, Ukrayna'nın geri kalanına kıyasla yüksek oranda Rusça dil kullanımına sahip ve Moskova 2014'te ülkeyi gizlice işgal etmeye başladığında, bölge sakinlerinden önemli destek sağladı. O zamandan beri yapılan seçimlerde bölge, Rus sempatizanı partileri destekledi. Ukrayna'nın Moskova'nın çabucak kendi safına katabileceği herhangi bir parçası varsa, burası görünmektedir.

Rus kuvvetleri kesinlikle bölgeyi hızla ele geçirmeye çalıştı. Rusya, işgalini başlattığından beri agresif bir şekilde ve birden çok yönden hareket etti, güneyde Kırım Yarımadası'ndan çıkarak Azak Denizi kıyı şeridini aldı, kuzeyden Sloboda bölgesi boyunca ilerledi ve Seversky Donets Nehri boyunca batıya doğru itti. Rus saldırılarında, özellikle kuşatma altındaki Mariupol kentinde binlerce Donbas sakini öldürüldü. Büyük şehirler harabeye döndü.

Ancak Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna'da daha kolay zaman geçirebileceği varsayımları yanlıştı. Moskova, bölgenin başlıca kentsel alanlarının kontrolünü tam ele geçirmedi: Kramatorsk, Mariupol ve Severodonetsk. 

MARİUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Kuzey ve güneydeki işgal kuvvetlerinin birleşmeden önce geçmeleri gereken birkaç yüz kilometrelik arazi, birkaç Ukrayna savunma hattı var ve bu ordu Rusya'nın başarılı olmasını engellemek için canla başla savaşıyor. Ve düşen yerlerde Rusya hakimiyet kurmakta zorlanıyor. Yerel halktan sınırlı se desteği var; gerçekten de birçoğu tutuklamalar, şiddet ve hatta zorla yer değiştirmeyle sonuçlanan protesto eylemleri gerçekleştirdi.

Doğudaki beklenmedik askeri ve sivil direniş kombinasyonu, Rusya'nın savaş stratejisinin tamamını sorgulanır hale getirdi. Eğer doğu Ukrayna'yı ele geçiremezse, başka bir yerde başarılı olması pek olası değil.

Rus kuvvetleri savaşın başlangıcından bu yana, Mariupol'un ele geçirilmesini ana hedef haline getirdi. Donbas'ın hükümet kontrolündeki bölümünün en büyüğü olan şehir, muazzam bir stratejik öneme sahip. Kırım'a giden kara köprüsünün yanında yer alıyor. 

Geniş metalurji tesisleri, Ukrayna GSYİH'sinin önemli bir kaynağı olmuştur. Ve şehrin muazzam bir kültürel önemi var. Mariupol'un nüfusu ezici bir çoğunlukla Rusça konuşuyor ve Kasım 2020'de yapılan bir anket, katılımcıların yüzde 83.4'ünün Rusların ve Ukraynalıların tek bir insan olduğuna inandığını gösterdi.

Kiev bu nedenle halkın düşüncesini değiştirmek ve Ukrayna'nın bir parçası olmanın faydalarını sergilemek amacıyla 2014'ten beri şehre milyonlar akıttı. Ukrayna hükümeti şehir merkezini güzel bir şekilde restore etti, yeni hizmet merkezleri kurdu ve şehrin toplu taşıma sistemini canlandırdı. Ancak şehrin sakinlerinin Kiev hakkında daha sıcak hissedebilecekleri fikri, Rusya ordusunda ve medyasında yok sayıldı.

AZAK TABURLARININ ROLÜ

Gerçekten de, savaşın başlangıcından itibaren medya, aşırı sağla derin bağlantıları olan özel bir askeri birlik olan Azak Taburu'na atıfta bulunarak, şehirdeki Ukraynalı faşistlerle bir hesaplaşma hakkında yazıp çizdi. Putin'in askeri planlamacıları, saldırı başladığında Mariupol'daki Ukrayna kuvvetlerinin silahlarını bırakacağını, Rus askerlerinin kurtarıcı olarak karşılanacağını ve Azak savaşçılarının savaşta öldürüleceğini veya esir alınacağını ve ardından askeri mahkeme tarafından yargılanacağını varsaydı.

Bunun yerine, Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın ülkenin herhangi bir yerine kıyaslanamayacak kadar yüksek zayiat vererek, işgale karşılık verdi. Gerçekler karşısında şaşkına dönen Rus kuvvetleri, şehre toplu silahlar, uçak ve deniz bombardımanı ile saldırdı. Mariupol hükümeti, çarlık döneminden kalma büyüleyici şehir merkezinde binaların yüzde 90'ının hasar gördüğünü veya yıkıldığını tahmin ediyor. Sovyet apartman bloklarının uçsuz bucaksız mahallelerinden ve şehrin kıyısındaki devasa çelik fabrikasına kadar… Şehir yönetimi, en az 5 bin sivilin öldüğünü ve daha fazlasının enkazın altında olduğunu iddia ediyor.

Rusya, mermi şokundan kurtulanların kötü durumlarını Rusya'nın bombardımanına değil, Ukrayna ordusuna ve Azak Taburu'nun teslim olmayı reddetmesine bağlayacaklarını umabilir. Kaçan bir sakinin bu görüşünü dile getirdiğini duydum. 

Ancak daha yaygın olanı ateşli öfke. Örneğin Mariupol'da popüler bir peynir işi yapan Oleksandr Shkatula'yı düşünün. Shkatula, 2014'teki çatışmalar nedeniyle Rus işgali altındaki Donetsk yakınlarındaki bir restoranı geride bıraktıktan sonra dükkânını kurdu. Rus ordusu Mariupol'un elektrik santralını patlattığında, bombalama çok yoğunlaşana kadar komşuları için açık havada yemek pişirdi. 

“ACILARIMIZ BOĞAZLARINA YAPIŞACAK”

Ardından o ve ailesi, yıkılmış şehirden otostopla çıktı ve yavaş yavaş hükümet kontrolündeki bölgeye doğru yol aldı: "Bir arabada dört saat geçirdik ve tek gördüğümüz harabelerdi. Rus askerleri, kontrol noktalarında çocuklarıma kurabiye verdi. Onlara açlıkla işkence yapan kendileri değilmiş gibi. Acılarımız boğazlarına yapışacak ve onları boğacak" 

Shkatula ömür boyu Rusça konumuştu, ancak işgal 24 Şubat'ta başladığından beri sadece Ukraynaca konuştuğunu söylüyor.

Şehrin büyük Yunan azınlığı, sakinlerin şehrin yıkımı hakkında nasıl hissettiklerine dair başka bir iyi barometre sağlıyor. Azak Rum toplumu, Moskova'nın çarlık döneminde Türklerden koruması nedeniyle Rusya'ya karşı uzun bir sempati geleneğine sahiptir. Bu tarihi ilişkiden yararlanmak isteyen Rus devlet televizyonu, geçtiğimiz günlerde bir bodrumda saklanan bir grup Yunan yerlisiyle röportaj yaptı.,

YUNAN AZINLIK DA ÖFKELİ

Yunanlılardan biri, "Ruslar burada kimseyi öldürmedi. Asla sivillere ateş etmezler"  dedi. Ancak farklı bir bomba sığınağından gelen ifade, tarihi sempatilerin bu kan banyosu tablosunda daha uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Rus bombardımanından saklanan Ukrayna Yunan Dernekleri Federasyonu Başkanı, Yunan Skai gazetesine Mariupol çevresindeki eşsiz Yunan köylerini listelediği bir çağrı yazdı. Rusya'nın eylemlerini "açık ve aleni terörizm" ve "Ukrayna halkının soykırımı ve Ukrayna'daki Yunanlıların Rusya Federasyonu tarafından soykırımı" olarak nitelendirdi.

Luhansk'ın hükümet kontrolündeki bölgelerinde Moskova'nın nispeten rahat bir ortam bulması bekleniyor. İşgalden önce bölge halkı, Putin'in sırdaşı ve şimdiki kaçak Viktor Medvedchuk'un liderliğindeki Rusya yanlısı Muhalefet Platformu Yaşam İçin Platformu’nu desteklemişti.

Aynı zamanda kuzeyde Rusya ile uzun, ince korunan bir sınıra ve güneyinde “Halk Cumhuriyeti”nde konuşlanmış büyük bir Rus ve ayrılıkçı güç konsantrasyonuna sahip. Hem siyasi kültür hem de coğrafya, Rusya'ya yerleşik bir avantaj sağlıyor gibiydi.

Bu bölgede Moskova kuvvetleri başarılı oldu. Birlikler sınırların ötesine geçti ve eyaletin seyrek nüfuslu kuzey kesiminde, küçük Rus tank ve asker grupları, ilçe hükümetlerini minimum güçle elinde tutuyor. 
Ayrılıkçı bölgeden gelen ağır topçular, güneydeki Ukrayna savunmasını havaya uçurdu ve bu süreçte neredeyse birkaç çökmüş kömür madenciliği kasabasını yok etti.

RUSLAT ÇOK AĞIR KAYIPLAR VERDİ

Ancak Rusya'nın planları bir kez daha kararlı yerel halkla karşılaştı. İnatçı Ukraynalı askerler Severodonetsk'in girişlerinde çok sayıda tank sütununu ateşe verdi. Rus kuvvetleri Rubizhne'ye girdi, ancak ağır kayıplar verdi ve şehrin sadece yarısını ele geçirmeyi başardı. Ve tamamen fethedilen yerlerde bile, Rus kuvvetlerinin güvendiği açık işbirliği çok az oldu. Luhansk'ın kuzeyindeki kasabalarda, sakinler mavi ve sarı bayraklar sallayarak sokaklara döküldü, birlik konvoylarını engelledi ve Rus askerlerine ve ayrılıkçı vekillerine karşı Ukrayna yanlısı sloganlar attı. 

İşgal altındaki Starobilsk'te protestocular, işgalci Rus güçlerinin gözü önünde ayrılıkçı bir Halk Cumhuriyeti bayrağını yırtıp yaktı. Rus sınırına yakın bir kasaba olan Novopskov'un belediye başkanı Vadym Gaev, Rus askerlerinin yerel hükümeti kasabayı yönetmesi için işbirlikçi aradığını ve yalnızca bir görevli bulabildiğini söyledi: Vergi dairesinde çalışan genç bir kadın.

Luhansk'ı fethetmeyi ve yeni işgal bu kadar zorlaştıran nedir? Özetlersek, Rus güçler, hızla güçlü bir Ukrayna kimliğiyle karşılaştı. Rusya'ya sempati duyan yerel halk, Moskova'nın sekiz yıl boyunca bölgelerinin sosyo ekonomik yönetimini ne kadar kötü bir şekilde becerdiğini ve bugün Rus askerlerinin muhtemelen bunu tamamen köreltebileceğini düşünüyor.

Beklenmedik bir direnişle karşı karşıya kalan Rus kuvvetleri, Mariupol ve başka yerlerde kullandıkları taktiğin aynısına başvurdu: Ayrım gözetmeyen şiddet. Rus kara kuvvetleri ve uçakları Severodonetsk ve çevre şehirleri vurarak çok sayıda sakini öldürdü. Son altı yıldır şehir benim evimdi ve akıllı telefonumun ekranında tanıdık bir mağazanın, bir çocuk kliniğinin, bir kilisenin ve bir komşunun evinin kraterlere ve kararmış harabelere dönüşmesini dehşet içinde izledim.

Rus kuvvetlerinin başarıyla işgal ettiği kasaba ve şehirlerde bile yerel halka yönelik terör kampanyalarını sürdürdü. Yerel haber sitesi Tribun'un editörü Oleksii Artiuikh bana Rubizhne'de her gün Rus askerlerinin apartmanları yağmaladığı, araba çaldığı ve kadınlara tecavüz ettiğine dair tanıklıklar aldığını söyledi. Novopskov'da işgalci birlikler Ukrayna yanlısı protestoculara ateş açarak en az üç kişiyi yaraladı. Rus güçleri ayrıca protesto organizatörlerini tutukladı, bölge sakinlerini sorguladı.

MOSKOVA VERGİ BORCUNU SİLMEYİ TEKLİF ETTİ

Moskova bu tablo karşısında kamu borçlarını bağışlamak ve Rusya ile demiryolu bağlantılarını yenilemek de dahil olmak üzere bölgeye cazip gelecek tekliflerde bulundu. Kremlin'in son sekiz yıldır ayrılıkçı bölge sakinlerine vermeyi reddettiği bir şey. Ancak sonuçta sağlanacak “faydalar”, zorunlu kültürel değişiklik ve daha düşük ücretlerdir. Rus kuvvetleri okullara sadece Rusça konuşmalarını ve Ukrayna müfredatını ayrılıkçı müfredatla değiştirmelerini emrediyor, bu da sadece Rusya'da tanınan bir diploma ile sonuçlanıyor. 

Sokak isimlerini, Ukrayna'nın 2014 komünizasyon yasasından önce kullanılan Sovyet isimleriyle değiştiriyorlar. Ukrayna grivnasını onaylanmış Rus rublesi ile değiştiriyorlar. İşgal altındaki Starobilsk'teki bir kaynak bana para takası ve maaş kesintileri arasında şehir hastanesindeki doktorların maaşlarının üçte iki oranında düştüğünü söyledi.

Bu, olabileceklerin karanlık bir ön uyarısı. Kuzey Luhansk bölgesi, Rusya'nın saldırısından bu yana işgal ettiği en büyük toprak parçası ve “Luhansk Halk Cumhuriyeti” ile birleşmenin gizli polis terörü, Rus şovenizmi, Sovyet kültizmi ve ekonomik bozulma anlamına geldiğini gösteriyor. Hatta ayrılıkçı bölgelerde yaşayanların şimdiye kadar yaşadıklarından daha kötü bir ölçekte bile olabilir. Rusya şimdi eskisinden çok daha büyük bir işgal altındaki bölgeye sahip olacak ve bunu, ekonomisini sakat bırakan yaptırımlar ve iptal edilen petrol ve gaz sözleşmeleri sayesinde büyük ölçüde azaltılmış kaynaklarla yapması gerekecek. Kontrolü sürdürmek ve temel hizmetleri daha fazla kısıtlamak için daha fazla baskıya dönüşebilir. Bu kadar çok Ukraynalının işgale meydan okumayla karşılık vermesi şaşırtıcı değil.

Mariupol, Volnovakha, Severodonetsk, Rubizhne ve diğer doğu şehirlerinin korkunç yıkımının gösterdiği gibi, Putin, görünüşte Rusya yanlısı doğu Ukraynalıları katletmek ve Rusya'nın bölgedeki yumuşak gücünü yakmak anlamına gelse bile Donbas'ı boyun eğdirmeye kararlı. Güvenilirliğini Donbas'a bağladı ve geri çekilmektense, dumanı tüten harabelerini yönetmeye kararlı görünüyor.

Ancak doğu Ukrayna'dan gelen tepki dikkat çekici. Ordusu, Rusya'nın hayal edebileceğinden çok daha sağlam bir savunma kurdu ve sakinleri işgalcileri cesurca protesto etti. Moskova'nın savaşı Rus halkına satmak için kullandığı emperyal anlatı, Ukrayna topraklarında kök salmayacak. Örneğin, Kremlin yanlısı bir medya kuruluşundan bir grup Rus propagandacı, kısa süre önce işgal altındaki Mariupol bölgesini ziyaret etti ve Rusça konuşan yerel kadınların Rus bombardımanına verdiği öfkeli tepkiler karşısında şok oldular. 

Kadınlar, "Mariupol'umuz çiçek açtı, yeni yollar, yeni parklar yaptık… Metalurji gelişiyordu ve sonra siz Ruslar bizi 'özgürleştirmeye' geldiniz!” diye haykırdılar.

Önümüzdeki haftalar, Ukrayna'nın direnişi ve Batı'nın onu silahlandırma kararlılığının Putin'in Donbas'taki acımasız hareketini durdurmak için yeterli olup olmadığını belirleyecek. Ancak Rusya'nın, Ukraynalıların kardeşçe kurtuluş özlemini bastırdığı yönündeki intikamcı fantezisini net bir şekilde ifşa etti. Savaş alanında ne olursa olsun, Moskova iki dilli, çok uluslu olan Ukrayna'nın doğusundaki kültürel egemenliğini ve köprübaşını sonsuza dek kaybetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.