PSK ve PAK, HDPnin bazı ve parti ve harekelerle düzenleyeceği toplantıya katılmıyor

PSK ve PAK, HDPnin bazı ve parti ve harekelerle düzenleyeceği toplantıya katılmıyor

Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) ve Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK) kamuoyuna yazılı bir açıklama yaptılar.

A+A-

Haber Merkezi

Kamuoyuna

05.12.2019 tarihinde yapılması planlanan ve ‘’ulusal ittifak’’  oluşturma konulu bir toplantıya katılmamız için ‘’10 parti ve hareket’’ adına partilerimize(PSK ve PAK) çağrı yapıldı.

 

Partilerimizin yetkili organları bu çağrıyı değerlendirerek, söz konusu toplantıya katılmama yönünde bir karar aldılar.

 

Toplantıya katılmama kararlarımızın gerekçelerini de 04.12.2019 günü ilgili taraflara göndermiş olduğumuz ortak bir mektupla izah ettik.

Ama bugün kamuoyuna yansıyan ve ‘’ PSK ile PAK’ın da bu toplantıya katılmaları bekleniyor’’  içerikli kimi yanlış haberlerden dolayı, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, daha sonra kamuoyuna açıklamayı düşündüğümüz mektubumuzu, bugün kamuoyuyla paylaşmanın daha doğru olduğuna kanaat getirdik.

 

Saygılarımızla.

04.12.2019

 

PSK (Kürdistan Sosyalist Partisi)

 

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi)

***

 

Saygıdeğer arkadaşlar,

 

‘’10 parti ve hareket’’ adına partilerimizle (PAK-PSK)  yapmış olduğunuz ayrı ayrı  görüşmelerde gündeme getirdiğiniz, "Ulusal İttifak"a ilişkin öneriniz, yetkili organlarımızda görüşüldü. 

 

Uzun bir dönemdir ulusal demokratik bir işbirliği içinde olan partilerimiz (PSK ve PAK)  söz konusu önerinize ortak bir yanıt vermeyi uygun görmüşlerdir.

 

Öncelikle milli, demokratik prensip ve değerler temelinde bir ulusal ittifakın, özgürlük mücadelemiz bakımından yaşamsal öneme sahip olduğunu  belirtmek isteriz.

 

Kürdistan’ın her bir parçasında sağlanacak ulusal ittifak ve parçalar arası diyalog, işbirliği, dayanışma, koordinasyon ve ulusal kongre çabaları ,  halkımızın özgürlük mücadelesine ivme kazandıracak önemli kaldıraçlardır.

 

 Ne var ki  tarihimiz, ulusal ittifak, ulusal kongre gibi girişimlerin yanlış aktörler, yanlış yöntemler ve güven sarsıcı tutumlar nedeniyle başarısızlığa uğradığı birçok örnekle doludur.

 

Tek tek parçalardaki ulusal ittifak da, dört parçayı kapsayan  ulusal kongre de, Kürt milletinin ve Kürdistan’ın  varlığını,  milli değerlerini kabul eden,  Kürdistan’da siyasi bir statüyü programlaştıran, siyasal partilerin, demokratik temellerde, karşılıklı saygı ve kabule dayalı konsensüsü ile mümkündür.

 

Kuzey Kürdistan açısından da bu ihtiyaç elbette ki günceldir, önemlidir. Ama açıktır ki ulusal İttifak bu niteliklere sahip aktörler tarafından oluşturulmalıdır. Partilerimize getirilen ‘’ulusal ittifak’’ konulu toplantı teklifinin en önemli aktörünün  kendisini ’’Türkiyeli Parti’’ olarak tanımlaması ile hedeflenen ulusal demokratik ittifakın ruhu ile ciddi bir  çelişki ifade etmektedir.

 

Yanlış aktörlerle, doğru sonuçlara varmak olası değildir.

 

Mevcut şartlar altında partilerimize ‘’ulusal ittifak’’ amaçlı toplantı teklifi getiren mevcut bileşenler arasındaki konumlanma, talep ve hedeflerlerdeki farklılıklar, ulusal ittifak gibi çok önemli bir ihtiyacın karşılanması bakımından  sorun oluşturmaktadır.

 

Öte yandan ulusal ittifakın gerçekleştirilmesinin önündeki bir diğer engel ise, malumunuz olduğu üzere, daha önce yaşanan ve güvensizliğe sebep olan pratiklerdir.  Daha önceki birçok pratik çalışmada, 24 Haziran 2018 seçimleri sürecinde ve son dönemde Kürt Dil Platformu’nda  sergilenen tutumlar, atılan imzalara sadık kalınmaması,   söz konusu güven sarsıcı örneklerden sadece birkaçıdır. 

 

Ayrıca, mevcut ortak toplantı önerisi sürecinde,  yapılması düşünülen toplantıya gölge düşüren, kamuoyu nezdinde tarafların  iradesine ipotek koyarcasına ittifakın sağlandığı imajı yaratan, ulusal ittifak anlayış ve ruhuna ters kimi açıklamaların, davranışların özellikle bu teklifi getiren bir kısım partilerce sergilenmiş olması, var olan bu güvensizliği daha bir perçinlemiştir.

Dile getirmiş olduğumuz bu temel sebeplerden dolayı, toplantınıza icabet edemeyeceğimizi; ama  Kürdistan halkının özgürlük mücadelesinde milli, demokratik siyasal partilerin  diyalog, işbirliği ve ulusal ittifakı yönündeki çalışmalarımızı aralıksız yürüteceğimizi özellikle bildirmek isteriz. 

 

 Çalışmalarınızda da başarılar dileriz.

 

04.12.2019

 

PSK (Kürdistan Sosyalist Partisi)

 

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.