Pompeo'dan Türkiye'ye Ayasofya çağrısı

Pompeo'dan Türkiye'ye Ayasofya çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan Türkiye’ye Ayasofya’nın müze statüsünün korunması çağrısı geldi. Pompeo, Ayasofya’nın müze statüsünde yapılacak bir değişikliği ‘’tarihi yapının mirasının eksiltilmesi'’ olarak göreceklerini belirtti.

A+A-

 

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ayasofya hakkında yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Türk hükümeti UNESCO tarafından İstanbul Kültür Mirası’nın bir parçası olarak tanınan Ayasofya’yı yaklaşık yüzyıl boyunca olağanüstü bir şekilde bir müze olarak idare etti. Türkiye hükümetine, Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıda bulunan dini geleneklere ve tarihi çeşitliliğe saygı gösterilmesi ve her kesimin erişiminin sağlanması taahhüdünün bir örneği olarak, Ayasofya’yı müze olarak muhafaza etmeyi sürdürmesi çağrısında bulunuyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Mike Pompeo, Ayasofya Müzesi için, ‘’Bu olağanüstü tarihi yer, dini inancın ifadesi ve 1500 yıllık zengin ve karmaşık tarihinin yansıttığı sanatsal ve teknik dehanın da göstergesidir. Dahası, bu yerin müze statüsü bütün dünyadan insanların bu muhteşem başarıya erişim sağlaması ve bunun üzerine düşünmesi imkanını vermiştir’’ dedi.

‘’Statü değişikliğini tarihi yapının mirasının eksiltilmesi olarak görürüz’’

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerika’nın Ayasofya’nın statüsünde yapılacak bir değişikliği ‘’Farklı dini gelenekler ve kültürler arasında ihtiyaç duyulan bir köprü olarak insanlığa hizmet etme gibi modern dünyada son derece nadir görülen eşsiz bir özelliğe sahip bu harika yapının mirasının eksiltilmesi’’ olarak değerlendireceğini belirtti.

Mike Pompeo, açıklamasının sonunda, ‘’Türk hükümetiyle dini ve kültürel yerlerin korunması dahil olmak üzere, karşılıklı çıkarlarımızı ilgilendiren birçok konuda birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz’’ dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.