Polonyalı siyasetçi: Belarus’ta 7 bin değil, 70 bin göçmen var

Polonyalı siyasetçi: Belarus’ta 7 bin değil, 70 bin göçmen var

.

A+A-

Polonya Eski Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, Belarus'tan Polonya'ya girmek isteyen 70 bin kadar göçmen olabileceğini belirtti.

2018'e kadar Polonya Dışişleri Bakanı olarak görev yapan, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Witold Waszczykowski, göçmenlere ilişkin Rûdaw'a bir demeç verdi.

Şu anda Belarus’ta mahsur kalan göçmenlere ilişkin konuşan Waszczykowski, “Göçmenleri Belarus sınırında durdurmak istiyoruz. Şu anda başarılı sayılırız, çünkü çoğu sınırı yasadışı bir şekilde geçemedi ve Alexander Lukashenko'yu onları geri göndermesi için zorlamış olduk" dedi.

“7 bin değil, 70 bin göçmen var”

Waszczykowski, göçmen sayısına ilişkin verdiği bilgide ise "Göçmenlerin sayısı 7 bin değil, büyük ihtimalle 70 bin, çünkü yaz boyunca uçakla geliyorlardı” değerlendirmesinde bulundu.

Belarus, ülkede toplamda 7 bin göçmenin bulunduğunu ve bunların da yaklaşık 2 bininin Polonya sınırındaki bir lojistik merkezde kaldığını iddia etmişti.

“Meşru olmayan liderle anlaşma yapmayız”

Minsk'in bu insanları Avrupa'da daha iyi bir yaşam için 'sahte vaatler vererek yanlış yönlendirdiğini' iddia eden AP üyesi siyasetçi, "Ülkenin meşru lideri olmayan biriyle anlaşma yapmayacağız" dedi.

Avrupa ülkeleri ile Irak ve Kürdistan Bölgesi de Belarus'u Avrupa Birliği ile yaşadığı krizde göçmenleri sömürmekle suçlamıştı.

AB'nin de kendilerine destek sunduğunu kaydeden Waszczykowski, “Siyasi destek mahiyetinde şu anda birçok Avrupa ülkesi ve kurumu bizi destekliyor. Ancak Avrupa Birliği'nin bir sonraki bütçesinde, yasadışı göçü önlemek için sınırda bir çit inşa etmek için milyonlarca euro alacağız” ifadelerini kullandı.

Çoğunluğu Kürdistan Bölgesi'nden olmak üzere binlerce göçmen, geçtiğimiz aylarda Belarus-Polonya sınırında mahsur kalmış, yüzlercesi Erbil ve Bağdat tarafından düzenlenen uçak seferleriyle geri dönmüştü. Göçmenlerin geri dönüş süreci halen devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.