Polisin öldürdüğü Hantaş cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: Ortada iddianame yok

Polisin öldürdüğü Hantaş cinayeti üzerinden 2 yıl geçti: Ortada iddianame yok

.

A+A-

 Kağıt toplayıcısı Recep Hantaş’ın polis tarafından öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti, ortada iddianame yok. Aile kentten göç etti. 

Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde bulunan Sümerpark’ta 14 Nisan 2019 tarihinde 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın polis tarafından vurularak yaşamını yitirmesinin üzerinden iki yıl geçti. Hantaş’ın öldürülmesi olayında, polis K.B.  “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan 40 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

Olay anını görüntüleyen Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kamera kayıtlarında, 5 polisin açık bir şekilde Hantaş’a, havaya ve yere doğru ateş ettikleri görüldü. Otopsi raporunda Hantaş’ın vücuduna sıkılan 2 ateşli silah mermisinden birinin, ensesinin sağ tarafından girip sağ göz ve burun kısmından çıktığı, diğer merminin ise sağ bacak diz kısmından giriş yaptığı kaydedildi. Olaya ilişkin Diyarbakır Valiliği tarafından, “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğu öne sürülerek, Hantaş’ın kriminalize edildiği suçlama dolu bir açıklama yayınlandı.

İHD: YARGISIZ İNFAZ DELİLİ VAR

İHD Diyarbakır Şubesi olaya ilişkin yaptığı açıklamada, soruşturma dosyasında elde edilen bilgi ve belgeler ışığında Recep Hantaş’ın yargısız infaz edildiğine yönelik somut deliller olduğunu açıkladı. Soruşturma dosyasında bulunan görüntülerin incelendiğine işaret edilen açıklamada, “Sırtı şüpheli polise dönük şekilde koşan ve üzerinde ateşleyici/yaralayıcı silah türünden bir cisim bulunmayan savunmasız maktule, dosya kapsamında tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen polis tarafından hedef alınmak suretiyle öldürmek kastıyla ateş edildiği net bir şekilde görülmektedir” denildi.

OLAY JANDARMAYA DEVREDİLDİ

Hantaş ailesinin avukatı Mehmet Öner, olaya karışan polislerin emniyet birimlerine bağlı olması ve sahip oldukları bağlantılarla delillerin karartılabileceği gerekçesiyle soruşturmanın her tür kuşkudan uzak yürütülmesi için belge ve bilgilerin toplanma görevinin jandarma ekiplerine verilmesi talebinde bulundu. Bu talebe olumlu yanıt veren Başsavcılık, süren soruşturma kapsamında bilgi ve belgelerin toplanması görevini Diyarbakır Jandarma Komutanlığı ekiplerine verdi.

11 Haziran 2019’da Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından, Hantaş’ın öldürülme anına ait görüntüler yayınlandı. Görüntülerde, Hantaş’ın kovalama sonucu polislerin arasına düştüğü, TEM’de görevli polis K.B.’nin uzun namlulu silahı ateşlemesinin ardından Hantaş’ın 3 adım sonra yere düştüğü görüldü.

AĞABEYİ DE ÖLDÜRÜLDÜ

Hantaş’ın ağabeyi Murat Hantaş (29) da olaydan 14 ay sonra saldırıya uğradı. Murat Hantaş, 10 Haziran saat 23.30 sıralarında Sümerparkk yakınında hurda toplarken, Uğur Kuşkanat adlı bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.  

İDDİANAME HAZIRLANMADI

Recep Hantaş’ın ölümünün üzerinden 2 yıl geçti, ancak tüm bilgi, belge ve görüntülere rağmen polislerden hiçbiri hakkında iddianame hazırlanmadı. Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, kardeşinin davasının, bölgede kolluk kuvvetlerinin karıştığı ve cezasızlıkla sonuçlanan yüzlerce dosyadan sadece biri olduğunu söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.