Polis ablukası altında 751. Hafta

Polis ablukası altında 751. Hafta

Cumartesi Anneleri: Suskunlukta Utanç Vardır Susmayacağız

A+A-

Cumartesi Anneleri, kayıp yakınlarının akıbetinin sormak için 751. kez bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde toplanan kayıp yakınları polis ablukası altında Şırnak’ta 27 yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Ertak’ın akıbetini sordu.

Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan, Mehmet Ertak dosyası ile ilgili şunları söyledi: “Şırnak’a bağlı Rezuk Mezrasında yaşayan 32 yaşındaki 4 çocuk babası Mehmet Ertak, bölgedeki bir kömür ocağında işçi olarak çalışıyordu. Kardeşi dağa gittiği için tüm aile yoğun baskı ve tehdit altındaydı.

“İşten eve dönmek üzere yola çıktı…”

“Mehmet Ertak daha önce 2 kez gözaltına alınarak ağır işkence gördü. 20 Ağustos 1992 tarihinde aynı yerde çalıştıkları 3 akrabası ile birlikte işten eve dönmek üzere yola çıktı. Bindikleri araç kontrol noktasında resmi giyimli polislerce durduruldu. Kimlik kontrolü sonrasında Mehmet Ertak gözaltına alınarak Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

“Ertak’ın gözaltına alındığı hep inkar edildi”

“3 kişi Mehmet Ertak’ı gözaltına alındığına, 6 kişi de gözaltında işkencede gördüğüne tanıklık etti. Baba İsmail Ertak savcılığa başvurdu, tanıklar gördüklerini savcıya anlattı. Olay soru önergeleriyle Meclis’e taşındı. Ancak, ailenin yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Mehmet Ertak’ın gözaltına alındığı inkar edildi.”

“Jitem personeli öldürdüğünü itiraf etti”

 “Şırnak Emniyet Müdürlüğü emrinde çalışan Jitem personeli Murat İpek, 1997 yılında yaptığı itiraflarında; ‘Mehmet Ertak’ı Şırnak Emniyet Müdürü Necati Altuntaş ve Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Mehmet Kaplan’ın emriyle öldürüp gömdük’ dedi. Yaptıkları tüm infazların dönemin OHAL Valisi Ünal Erkan’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyledi.

“AİHM Türkiye’yi mahkum etti”

 “İç hukukta kapatılan dosyanın AİHM’e taşınmasını engellemek için ailenin avukatı Tahir Elçi’nin de gözaltına alındı. Tehditlere rağmen dava AİHM’e taşındı. AİHM ‘Ulusal düzeyde gerçekleştirilen soruşturma bağımsız yürütülmemiş, etraflı bir soruşturma yapılmamış ve başvurucunun müdahil olmasına izin verilmemiştir’ tespitinde bulundu. Türkiye’yi yaşam hakkını ihmalde oy birliği ile mahkum etti.

“Ertak’ın kaybedilişinin 27. yılında bir kez daha ilan ediyoruz: Bu inkar ve cezasızlık son bulana kadar Mehmet Ertak’ı aramaya devam edeceğiz. Suskunluğun olduğu yerde utanç vardır susmayacağız.”

“Kilometrelerce ötede adaleti aradık”

Açıklamada Mehmet Ertak’ın oğlu Serhat Ertak da şöyle konuştu: “Kilometrelerce ötede adaleti aradık. Ne yazık ki adalet çok uzak şu an. Bundan 6 yıl önce Galatasaray Meydanı’na büyük umutlarla gelmiştim. Ama umut asla bitmez. Bizden sonra gelenler bu mücadeleyi devam ettirecekler." 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.