Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi, Çin ordusu harekete geçti

Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi, Çin ordusu harekete geçti

.

A+A-

Çin, sınırda askeri hareketliliği artırmasına rağmen, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi.

Hint-Pasifik ülkelerine resmi ziyaretler gerçekleştiren ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağının Tayvan'a indiğine ilişkin görüntüler yayınlandı.

Uçuş takip sitesi Flight Radar-24'ün verilerine göre, Pelosi ve beraberindekileri taşıyan "Boeing C-40" tipi askeri uçak, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Sultan Abdülaziz Şah Havalimanı'ndan ayrıldıktan sonra kuzey istikametinde Güney Çin Denizi'ne ilerlemek yerine Endonezya'nın Borneo Adası üzerinden doğuya, ardından Filipinlerin doğu kıyısını takip ederek kuzeye hareket etti. Ardından Filipinler Denizi'nden kuzeybatıya ilerleyen uçak, Tayvan hava sahasına doğudan girerek Taipei'deki Songşan Havaalanı'na indi.

 

Tayvan'a inen Pelosi, havalimanında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu ziyaret ABD'nin Tayvan politikalarıyla çelişmeyen bir ziyaret. Amerika'nın Tayvan halkıyla dayanışması bugün her zamankinden çok daha önemli. Bu ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki kararlılığının bir göstergesidir. ABD, Tayvan'ı savunmak için verdiği sözü unutmamalıdır."

Tayvan Dışişleri Bakanlığı da, ziyaretin iki ülke arasındaki bağları güçlendireceğini belirtti.

Pelosi'nin yarın Tayvan Meclisi'ni ve Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'i ziyaret etmesi bekleniyor.

ÇİN, KARŞILIK OLARAK ASKERİ TATBİKATLAR DÜZENLEYECEK

Pelosi'nin resmi programda yer almayan, ancak beklenen ziyaretine Çin'den sert tepki geldi.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times, uçağın Tayvan'a yaklaştığı sıralarda, Çin'e ait S-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini bildirdi. Konuyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin ziyareti için, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar. Çin, ziyarete yanıt olarak egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde korumak için gerekli tüm önlemleri kesinlikle alacaktır. Bunun sonuçları ABD'nin ve Tayvan'daki 'ayrılıkçı güçler'in sorumluluğundadır," ifadelerini kullandı.

Çin Savunma Bakanlığı da "Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ziyarete karşılık olarak askeri operasyonlar başlatacak," yorumunda bulundu. Ordunun, adanın çevresinde bu geceden itibaren tatbikatlar düzenleyeceği belirtildi. Havada ve denizde gerçekleştirilecek tatbikatların, uzun menzilli füze atışlarını da içereceği açıklandı.

Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ziyareti provokasyon olarak nitelendirdi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Tayvan Çalışma Bürosu da "Pelosi gibi insanlar Tayvan adasını desteklemek ve Çin'i kontrol altına almak için nasıl hareket ederlerse etsinler, Çin'in yeniden birleşme sürecini durduramazlar. Yeniden birleşme sağlanmalıdır ve sağlanacaktır. ABD'nin tarihsel bağlamı açıkça görmesi gerekiyor ve Tayvan'ın 'bağımsızlığı' girişiminden vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü bu yöndeki herhangi bir hareket, Çin halkının 'Tayvan bağımsızlığına' karşı çıkan ve yeniden birleşmeyi destekleyen güçlü gücü tarafından ezilecek," açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.