Paris Barosu'ndan Türkiye'ye: Çok öfkeliyiz!

Paris Barosu'ndan Türkiye'ye: Çok öfkeliyiz!

Dünyanın en büyük barolarından Paris Barosu, ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu avukatlara hapis cezası verilmesini protesto etti.

A+A-

ünyanın en büyük ve etkin barolarından birisi olan Paris Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu avukatlara hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. Paris Barosu’nun yazılı açıklamasında “Adaletin skandal bir şekilde kullanılması karşısında çok öfkeliyiz” denildi.

‘DERHAL BIRAKILMALILAR’

Açıklamada, ‘cesur meslektaşlarımız’ olarak nitelenen avukatların ‘derhal ve koşulsuz olarak’ serbest bırakılması talep edildi. Paris Barosu’nun açıklamasında, ÇHD’nin Türkiye’nin en eski hukukçular birliği olduğu ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kapatıldığı hatırlatıldı.

‘KENDİLERİNİ SAVUNMA HAKKI VERİLMEDİ’

Paris Barosu, avukatların yargılanma sürecini de sert bir dille eleştirdi; avukatlara kendilerini savunma hakkının verilmediğinin altını çizdi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“20 Mart Çarşamba günü, altısı bir yıldan uzun süredir alıkonan 18 avukat, Türkiye’deki Silivri Cezaevi kampusunda çok ağır cezalara çarptırıldı.

18 avukat, Türk yetkililer tarafından ‘terör örgütüne üye olmakla’ itham ediliyordu. Kısa süre önce bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kapatılan ÇHD esasında, Türkiye’deki en eski hukukçular birliği.

Yargılama 18 Mart’ta başladı ve 21 Mart’a kadar sürecekti. Bu düzmece yargılamanın ikinci gününde savunma, tanıkların iddialarına itiraz edemedi; bu, çelişiklik ilkesinin açık bir ihlaliydi, savunmanın hakları tamamen geçersiz kılındı.

Daha kötüsü, mahkeme duruşmayı, salonun boşaltılması talimatı verdikten sonra sürdürmek istedi.

Davanın üçüncü gününde bir adım daha atıldı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı erkenden karara bağladı ve avukatları, savunmalarını bile dinlemeden 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırdı.

Türkiye’deki meslektaşlarımıza karşı bir dizi davayı izleyen Paris Barosu, sadece kendi mesleklerini icra etmeleri nedeniyle hedef alınan avukatlara karşı adaletin skandal şekilde kullanılması karşısında çok öfkeli. Paris Barosu cesur meslektaşları ile dayanışmasını ortaya koyar, onların derhal ve koşulsuz biçimde serbest bırakılması çağrısı yapar.”

(Duvar)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.