Palmiye fosilleri bulundu: Iğdır'ın denize kıyısı varmış

Palmiye fosilleri bulundu: Iğdır'ın denize kıyısı varmış

Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan Iğdır'da bulunan yaprak fosilleri geçmişe ışık tuttu.

A+A-

 

Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan Iğdır'da bulunan yaprak fosilleri geçmişe ışık tuttu.

Bir doğaseverin bulduğu fosillerin, Iğdır ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nce incelenmesi sonucu bunların sıcak yerlerde ve deniz kenarında yetişen palmiye yapraklarına ait olduğu tespit edildi.

Tuzluca ilçesine bağlı Alhanlı köyü kırsalında dağın zirvesinden koparak düşen kayaların içinde tespit edilen fosiller akademisyenlerce incelendi.

igdir-5-gdozel.jpg

Erzurum Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Gültekin, fosillerin bulunduğu Aras Vadisi'nin biyoçeşitlilik yönünden çok zengin bir bölge olduğunu söyledi.

Bölgenin ayrıca bir fosil yatağı olduğunu da belirten Gültekin, "Yaklaşık 23 ile 55 milyon yıl öncesinde Kars'ın Kağızman ve Iğdır'ın Tuzluca ilçeleri deniz kenarıdır. Burası Paratetis Denizi'nin kıyı bölgesidir diyebilirim ve burada palmiye ağaçları bulunmakta.

igdir-7-gdozel.jpg

Öyle bir ekosistem, öyle bir bitki çeşitliliği var. Bugün günümüzde bu bölgede palmiye ağacına rastlayan yok" diye konuştu

Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Muca Yiğit, Serhat bölgesinde yer alan biyoçeşitlilikle ilgili çalışma yürüttüklerini aktararak, "Bu bölgeye fosil kayıtları tespit etmeye geldik.

igdir-8-gdozel.jpg

Alanda bitkisel kayıtlar mevcut. Alan, geçmiş dönemlerde deniz bölgesi olduğu için, deniz kalıntılarına rastlanılıyor. Bunun haricinde burada o dönemlere ait bitki kalıntılarını da görüyoruz" dedi

Yaş tahlillerinin yapılacağını belirten Yiğit, "Ön fikrimiz üçüncü, dördüncü zamandan kalma bitkilerin alanda olabileceğidir. Fakat bunu net bir şekilde söyleyebilmek için de paleontolog hocalarımızla birlikte yaş tahlillerini yapmamız lazım.

igdir-13-gdozel.jpg

O dönemlerde yayılış gösteren bitkilerin bu alandaki kayıtlarını karşılaştırarak ortaya koymamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.