PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyen Kürtler için Kürt dilinin öğrenilmesinin başlangıcı olsun

PAK'tan 21 Şubat mesajı: Kürtçe bilmeyen Kürtler için Kürt dilinin öğrenilmesinin başlangıcı olsun

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü münasebetiyle yayımladığı mesajda Kürtçe üzerindeki baskılara vurgu yaparak, 21 Şubat'ta ve her gün, her Kürt'ün anadiliyle konuşması gerektiğini söyledi.

A+A-

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

"21 Şubat Kürtçe bilmeyen Kürtler için Kürt dilinin öğrenilmesinin başlangıcı olsun

Bugün, Uluslararası Anadil Günü!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul etmiş ve ilk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlanmıştır.

Dünyada hiçbir dil, Kürt dili kadar zulüm ve haksızlığa uğramamıştır.

Özellikle Kürdistan'ın Kuzeyinde ve Türkiye’de, Türkiye Devleti Anayasası ve tüm Kanunlarında 96 yıldır Kürt dili(Kurmanci, Zazaki) yasaklanmıştır. Yakın bir tarihe kadar Kürt dili hep yok sayılmıştır. İçinden geçmiş olduğumuz süreçte eğitim ve basın, yayın alanında kısmi adımlar atılmasına rağmen, Kürt dili hala resmi bir dil değildir. Hala Kürtçe ana dille eğitim hakkı kabul edilmemiştir.

Türk Devleti’nin onlarca yıldır yürüttüğü yasaklama, asimilasyon, red ve inkar siyasetinden dolayı Kuzey Kürtlerinin önemli bir kısmı anadilinde konuşamamaktadır. Yeni kuşakların anadilini öğrenme imkanı ise neredeyse yok derecesindedir. Bu derin bir trajedi ve travmadır.

Kürt milleti olarak, kendimizi ifade etmenin ve kültürümüzü yaşatmanın biricik aracı olan ana dilimizi koruyup, yeni kuşakların bu dil ile hayatı tanımasını sağlamak gibi önemli bir görev ile karşı karşıyayız. Devletin asimilasyoncu ve inkarcı politikasına karşın, bütün Kürt yurtseverlerinin bu konuda bir an önce harekete geçmeleri, Kürt dilini günlük yaşamda başat dil haline getirilmesi için özel programlar oluşturmaları gerekmektedir.

Bir milletin dilini ve kültürünü yasaklamak uluslararası anlaşmalar çerçevesinde insan haklarına aykırı, gayri insani bir tutumdur. Bu vesileyle bir kez daha Türkiye Devleti’ni bu inkarcı ve Kürt karşıtı siyaseti bir an önce terk etmeye, Kürtçe ana dille eğitim hakkının tanınması ve Kürtçenin resmi bir dil olarak kabul edilmesi için gerekli yasal ve Anayasal düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz.

UNESCO’yu da aldığı karara ve bugünün anlamına uygun davranmaya ve Türkiye Devleti’nin Kürtçe ana dille eğitim hakkını tanıması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.

21 Şubat'ta ve her gün, her Kürt kendi anadilinde konuşmalıdır.

21 Şubat Kürtçe bilmeyen Kürtler için Kürt dilinin öğrenilmesinin başlangıcı olsun.Tüm Kürt ailelerini çocuklarını Kürtçe(Kurmaci, Zazaki) seçmeli derse kayd etmeye çağırıyoruz.

Bir milletin varlığının ana unsuru dilidir; dilimiz varlığımızdır!

Kürtçe Öğrenelim!

21 Şubat Anadil Günü Kutlu Olsun"

21.02.2019

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.