PAK: TBMM’de Kürtçe’ye ve Kürdistan Sözcüğüne Konulan Yasak ve Cezaları Protesto Ediyoruz

PAK: TBMM’de Kürtçe’ye ve Kürdistan Sözcüğüne Konulan Yasak ve Cezaları Protesto Ediyoruz

.

A+A-

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin’e 08.12.2021 günüTBMM’de yaptığı bir konuşmada ‘’Kürdistan’’ sözcüğünü kullandığından dolayı 3 gün TBMM’den uzaklaştırılma cezası verildi.

TBMM’de Türkiye’nin 2022 Bütçesi ile ilgili görüşmeler devam etmektedir. HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin de bütçe ile ilgili bir konuşma yaptı ve konuşmasının bir yerinde “Türkiye’ye demokrasi ve barış, Kürdistan’a özgürlük şiarıyla iktidara geleceğiz” dedi.

Nusrettin Maçin konuşmasında ‘’Kürdistan’’ sözcüğünü kullandığından, bazı milletvekilleri itiraz ettiler. Bu itiraz nedeniyle Nusrettin Maçin’e ‘’Kürdistan’’ sözcüğünü kullandığından dolayı 3 gün TBMM’den uzaklaştırılma cezası verildi.

TBMM İç Tüzüğü’ne göre, Meclis konuşmalarında ‘’Kürdistan’’ sözcüğünü kullanmak yasaktır ve ceza sebebidir. Ayrıca TBMM’de Kürtçe yapılan konuşmalar resmi kayıtlara ‘’Bilinmeyen Dil’’ ya da ‘’X dil’’ diye geçmektedir.

Nusrettin Maçin’e verilen bu ceza coğrafik, tarihsel ve milli bir gerçekliğin yok sayılmasıdır. Kürdistan Kürtlerin binlerce yıldır üzerinde yaşadığı ülkenin adıdır. Yakın ve Orta Doğu’nun binlerce yıllık bir gerçekliğidir.

TBMM’deki yasak uygulamaları bununla bitmiyor.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü 08.12.2021 günü TBMM'de partisi adına söz alarak ‘’Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ‘’ ekonomik sorunlar ve kuraklık nedeniyle yaşananları gündeme getirdi.

Ayşe Sürücü, "Anadilimle de birkaç şey söylemek istiyorum. Sonra bunu Türkçe'ye de çevireceğim" diyerek Kürtçe konuşmaya başladı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Sayın Sürücü hiçbir şey anlamıyorum. Milletvekillerinin anlamasına imkan verseniz iyi olur." diyerek duruma müdahale etti ve mikrofonu kapattı, Ayşe Sürücü’nün Kürtçe konuşmasını engelledi.

Daha önceleri Kürtçe konuşmalar TBMM resmi kayıtlarına ‘’Bilinmeyen dil’’ olarak geçiyordu. Ama bu kez HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü Kürtçe konuşurken mikrofon kapatıldı, Kürtçe konuşması engellendi.

‘’Kürdistan’’ sözcüğünün kullanılmasından dolayı verilen ceza ve Kürtçe konuşulurken mikrofonun kapatılması, TBMM’nin bu haliyle, bırakalım Kürt ve Kürdistan sorunun çözüm yeri olmayı, Kürt ve Kürdistan sorunun tartışılabileceği bir yer bile olamayacağının somut bir ispatıdır.

‘’Kürdistan’’ sözcüğünün kullanılmasında dolayı verilen bu ceza ve Kürtçe konuşulurken mikrofonun kapatılması aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğünün de ayaklar altına alınması, yok sayılması ve Kürt diline hakarettir.

TBMM’de ‘’Kürdistan’’ sözcüğünün kullanılmasından dolayı verilen cezayı ve Kürtçe konuşulurken mikrofonun kapatılmasını protesto ediyoruz.

09.12.2021

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.