PAK: Kürt aileleri çocuklarını Kürtçe seçmeli derse kaydetmeye çağırıyoruz

PAK: Kürt aileleri çocuklarını Kürtçe seçmeli derse kaydetmeye çağırıyoruz

.

A+A-

Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK) Kürt ailelerinden çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere kaydetme çağrısı yaptı. 

PAK, yaptığı çağrıda şu ifadelere yer verdi:

Kürt aileleri çocuklarını Kürtçe seçmeli derse kaydetmeye çağırıyoruz

Türkiye ve Kürdistan’daki okullarda çocukların 5,6, 7,8. sınıflarda Kürtçe seçmeli ders hakları mevcuttur.

Elbette ki Kürtçe ana dilde eğitim hakkı, Kürt milletinin en meşru hakkıdır.

Ama, bir yandan Kürtçe ana dilde eğitim hakkını savunmalı, diğer yandan da Kürtçe seçmeli ders hakkımıza da sahip çıkmalıyız.

Kürt aileler çocuklarını ne kadar çok Kürtçe seçmeli derse kayd ederlerse, o oranda da Kürtçe öğretmen ihtiyacı da artacaktır.

Artan Kürtçe öğretmen ihtiyacı, üniversitelerin Kürtçe bölümlerine daha fazla Kürt dili öğretmeni yetiştirilmesini de beraberinde getirecektir.

Kürtçe seçmeli derse olan talep arttıkça, Kürtçe kitap ihtiyacı, Kürtçe ticari faaliyet oranı, Kürtçe TV, film ve diğer faaliyetler için Kürtçe bilen kadro ihtiyacı da artacaktır.

Bu durum da Kürtçe ana dille eğitim için daha güçlü bir zemin yaratacaktır.

Türkiye Devleti yöneticilerine çağrıda bulunuyoruz:

1-Kürtçe seçmeli dersin ana okulundan başlayarak, birinci sınıftan 12. Sınıfın bitimine kadar devam etmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

2-Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dilde eğitim hakkının tanınması için gerekli adımlar atılması, yasal ve anayasal garantiler sağlanarak düzenlemeler yapılmalıdır.

Tüm Kürtlere de çağrıda bulunuyoruz:

1-Çocuklarınızı Kürtçe (Kurmancî ve Kirmanckî/Zazakî) seçmeli derse kaydedin.

2-Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dille eğitim hakkının tanınması için açılan imza kampanyasını imzalarınızla destekleyin.

3-Kürtçe bilmeyen Kürtler, tüm imkanlarını seferber ederek Kürtçe öğrenmelidirler.

4-Kürtçe bilen Kürtler, evde, sokakta, işyerinde, okulda, ticari yaşamlarında kendi aralarında Kürtçe konuşmalıdırlar.

5-Tüm Kürt siyasi partileri, STK’ları, demokratik kitle örgütleri, TV, radyo ve basın-yayın kuruluşları; Kürt siyasetçi, yazar, sanatçı, aydınları; tüm siyasal, kültürel, sanatsal, yazınsal ve yayın faaliyetlerinde Kürtçeyi temel dil olarak kullanmalıdırlar, Kürtçeye öncelik vermelidirler.

6- Tüm Kürt siyasi partileri, STK’ları, demokratik kitle örgütleri, TV, radyo ve basın-yayın kuruluşları, Kürt işadamlarını, Kürt diasporasını, gerek fiili, gerekse Digital Platform’larda Kürtlerin Kürtçeyi öğrenebilmeleri için, okul, kurs, kurum, değişik araçlar kurmaya, geliştirmeye çağırıyoruz.

7-Kürtçe’nin Kurmanci lehçesini bilenler Kirmanckî/Zazakî lehçesini; Kürtçe’nin Kirmanckî/Zazakî lehçesini bilenler de Kurmanci lehçesini öğrenmeye, en azından anlamaya çalışmalıdırlar.

8-Hangi partiden olursa olsun, tüm Kürt parlamenterleri Kürtçe seçmeli dersi desteklemeye; Kürtçe seçmeli dersin ana okulundan başlayarak, birinci sınıftan 12. Sınıfın bitimine kadar devam etmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için parlamentoda ve tüm platformlarda gerekli çalışmaları yapmaya; Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dilde eğitim hakkının tanınması için gerekli adımlar atılması için açılan imza kampanyasını desteklemeye çağırıyoruz.

9- Başta Kürt belediye Başkanı ve Kürt belediye meclis üyelerinin yönetiminde olan belediyeler olmak üzere, İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Antalya, Konya’nın bazı ilçeleri, Ankara ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları tüm illerdeki belediyeleri Kürtçe fiili ve digital okullar, kurslar, kurumlar açmaya çağırıyoruz.

09.01.2022

PAK Basın ve İletişim Bürosu

z-002.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.