PAK Gn. Bşk. Mustafa Özçelik  ''Daha köklü değişikliklerin önü kesildi"

PAK Gn. Bşk. Mustafa Özçelik  ''Daha köklü değişikliklerin önü kesildi"

.

A+A-

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, 'Arap Baharı' ile ilgili olarak INDEPENDENT'ten Abdulhakim Günaydın'ın sorularını yanıtladı.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de Arap Baharı'nın kendi dinamikleriyle başladığı görüşünde.

Başlangıç itibariyle, kitlelerin zulme, baskılara, yoksulluğa, işsizliğe, ağır yaşam koşullarına, totaliter, tek şef yönetimlerine karşı başkaldırısı şeklinde gelişen olayların daha sonra domino etkisiyle dalga dalga yayıldığını hatırlatan Özçelik, olayların Tunus'un ardından Mısır, Libya, Yemen, Suriye, Bahreyn ve Ürdün başta olmak üzere diğer ülkeler de etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Özçelik, sosyal medya araçlarının sunduğu imkanlarla belli bir örgütlülük sağlandıysa da esas olarak yaygın, bilinçli ve köklü bir örgütlülükten uzak kendiliğinden kitle hareketleri niteliğine sahip dalganın amacına ulaşmadığını ifade etti.

Tüm ülkelerde olmasa bile, kitlesel patlama potansiyeli taşıyan bazı ülkelerde, kimi devletlerin kısmi müdahalelerinin de Arap Baharı'nın başlamasında etki ettiğini belirten Özçelik, "Yani başlangıç olarak kimi ülkeler için ‘kurgudan' bahsedilemezken; kimi ülkeler için ise kitlelerin haklı huzursuzluk ve hoşnutsuzluğundan kaynağını alan ve kendiliğindenlik, sosyal medyanın gücü, zayıf örgütlülük, ülkeler arası domino etkisi ve dış manipülatif müdahalelerin, ‘kurguların' bileşiminden oluşan bir Arap Baharı'ndan söz edebiliriz. Genel olarak kitlelerin haklı taleplerine dayanan Arap Baharı, ABD, Rusya, Avrupa Ülkeleri ile İran, Türkiye, Suudi Arabistan, İsrail gibi bölge devletlerince değişik düzeylerde yapılan müdahalelerle farklı eksenlere kaydırıldı, her devlet kendince süreci manipüle etmeye çalıştı, daha köklü değişimlerin önü kesildi" diye konuştu.

Arap Baharı'ndan Müslüman devletlerin etkileşim şekli ve dereceleriyle kazanç ve kayıplarının farklı olduğunu dile getiren Özelik, "Suriye, İran ve Türkiye tüm plan, saldırı ve karşı stratejilerine rağmen, Arap Baharı, Rojava'da Kürtler için önemli tarihsel fırsatların doğmasına zemin hazırladı. Bugün eğer PYNK, ENKS ve tüm Kürt partileri ortak bir askeri, siyasi, ekonomik, diplomatik, idari ortak bir yönetim için ittifakta anlaşırlarsa, Kürtlerin Rojava Kürdistanı'nda Yeni Suriye Devleti ile eşitlik temelinde siyasi bir statü kazanmalarının zemin ve şansı çok güçlüdür" dedi.

"Umutlar başka bir bahara kaldı"

"Arap Baharı'ndan en kazançlı çıkan bölge devleti İran olmuştur" diyen Özçelik sözlerini şöyle tamamladı:

"İran, Yemen, Irak, Suriye, Lübnan ve diğer bazı bölge ülkelerinde var olan etkinlik ve açık egemenliğini Arap Baharı ile birlikte daha üst bir düzeye yükseltmiş ve bölgede Şiilik adı altında fiili bir İmparatorluğa dönüştürmüş, bölgenin en güçlü devletlerinden biri haline gelmiştir. Arap Baharı'nı Neo-Osmanlıcılık emelleri için bir fırsata dönüştürmek isteyen Türkiye Devleti'nin bu hedefi büyük devletler ile bölge devletlerinin duvarına toslamış, Türkiye bu amacına ulaşamamıştır. Ama Türkiye, Arap Bahar'ının Kürtler için yeni fırsatlar doğurmaması için de dört parçadaki Kürtlere karşı Yeni Bir Kürt Karşıtı Stratejiyi uygulamaya koymuştur. Arap Baharı, demokrasi, özgürlük ve insanca yaşam alanlarında bölge halklarına kalıcı kazanımları sağlayamadı. Umutlar başka bir ‘Arap Baharı'na kaldı"

Söyleşinin tamamı için tıklayınız: Özçelik: Daha köklü değişikliklerin önü kesildi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.