PAK: Eylül Devrimi Dünyanın Dört Bir Yanında Kürtlerin Yeniden Uyanışına Vesile Oldu

PAK: Eylül Devrimi Dünyanın Dört Bir Yanında Kürtlerin Yeniden Uyanışına Vesile Oldu

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Eylül Devriminin 58. yıldönümünde ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani ve tüm şehitleri saygıyla andı.

A+A-

Kürdistan Özgürlük Partisi'nin (PAK) açıklaması şöyle:

Bugün Eylül Devriminin(Eylül ayaklanması) 58. yıldönümü. 11 Eylül 1961'de ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi öncülüğünde Güney Kürdistan halkı Irak Devleti'ne karşı yeni bir başkaldırı başlattı.

 

Dersim direnişinin büyük bir jenositle bastırılmasından ve Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti(Mehabad Kürdistan Cumhuriyeti) yıkılmasından sonra, uzun bir süre Kürdistan'ın her dört parçasında semalarımızı kara bulutlar sardı,  sessizlik ve büyük bir kırılma yaşandı.

 

Ama Eylül Devrimi adeta Kürdistan üzerindeki kara bulutları dağıtan büyük bir dalga ve fırtına gibiydi.

 

11 Eylül Başkaldırısıyla Kürdistan’ın her parçasında, tüm dünya Kürtleri nezdinde yeniden umutlar tazelendi; ulusal, Kürdistani duygu, bilinç ve inanç tekrar filizlendi, büyük bir yeniden uyanış yaşandı.

 

Eylül Devrimi dört parça Kürdistan'ın devrimiydi. Eylül Devrimi dünyanın dört bir yanında Kürtlerin uyanışını yeniden yeşerten bir kıvılcım gibiydi.

 

Eylül Devrimi(Eylül başkaldırısı)  tam 9 yıl sürdü. Halkımızın kahramanca direnişi sonrasında Irak Devleti geri adım atmak zorunda kaldı ve ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani ile müzakere masasına oturdu.

 

11.03.1970 günü Güney Kürdistan Devrimi Yönetimi(PDK) ile Irak Devleti(Baas Partisi) arasında Otonomi Anlaşması imzalandı. Bu Anlaşmayla özerklik temelinde Kürdistan halkının idari, siyasi, ekonomik ve kültürel hak ve özgürlükleri kabul edildi, yasal ve Anayasal güvencelere kavuşturuldu.   Böylece otonomi yoluyla Kürdistan halkının kendi kendisini yönetme başladığı yeni bir dönem başladı.

 

Eylül Devriminin 58. yıldönümünde tüm inancımız ve ulusal duygularımızla Eylül Devrimini kendi devrimimiz olarak görüyor, başta ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani olmak üzere, Eylül Devriminin tüm şehitlerini, tüm emektarlarını saygıyla anıyoruz.

 

11.09.2019

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.