PAK: Dr. Abdurrahman Qasimlo’yu Saygıyla Anıyoruz

PAK: Dr. Abdurrahman Qasimlo’yu Saygıyla Anıyoruz

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) yayınladığı bir mesajla PDKİ (Kürdistan Demokrat Partisi-İran) Genel Sekreteri Dr. Abdurrahman Qasimlo’yu andı.

A+A-

PAK: Dr. Abdurrahman Qasimlo’yu Saygıyla Anıyoruz

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) yayınladığı bir mesajla PDKİ(Kürdistan Demokrat Partisi-İran) Genel Sekreteri Dr. Abdurrahman Qasimlo’yu andı.

PAK Basın ve İletişim Bürosu’ndan yapılan açıklama şöyle:

PDKİ(Kürdistan Demokrat Partisi-İran) Genel Sekreteri Dr. Abdurrahman Qasimlo 13.07.1989 tarihinde, Avusturya’nın başkenti Viyana’da PDKİ Yurtdışı Temsilcisi Ebdulla Qadirizade ve Güney Kürdistanlı Dr.Fazıl Resul ile birlikte İran Devleti’nin istihbarat elemanları tarafından bir otel odasında katledildiler.

Dr. Abdurrahman Qasimlo Kürdistan sorununun görüşmeler yoluyla çözülebilmesi için İran Devleti ile diyalog içindeydi. Bu diyalog sürecinin bir parçası olarak Viyana’da İran İslam Cumhuriyeti’nin temsilcileriyle görüşme halindeyken, arkadaşlarıyla birlikte İran Devleti’nin istihbarat örgütü ajanlarınca katledildiler.

Ne yazık ki eldeki bir çok belge ve görgü tanığına rağmen, bugüne kadar bu olayın failleri ve planlayıcıları hakkında herhangi bir dava Avusturya Devleti tarafından açılmamıştır.

Dr. Abdurrahman Qasimlo yurtsever bir siyasetçi, saygın bir diplomat ve aydındı.

Engin tecrübesiyle değerli bir lider ve pêşmerge olan Dr. Abdurrahman Qasimlo sadece PDKİ için değil; tüm dünya Kürtleri ve Kürdistanlılar için büyük bir kayıptır.

İran Devleti, Qazi Muhamed, Dr. Abdurrahman Qasimlo ve Dr. Sadiq Şerefkendi’nin katledilmesinden önce de sonra da sayısız komplo ve katliamlarla Doğu Kürdistan’da halkımızın özgürlük mücadelesini boğmaya çalışmıştır. Ama hiç bir komplo ve katliam, halkımızın özgürlük mücadelesini durduramamıştır.

Pêşewa Qazî Muhamed’in ölümsüz lider Mola Mustafa Barzani’ye teslim ettiği bayrak bugün Doğu Kürdistan’lı kahraman pêşmergelerin ellerinde dalgalanmaktadır.

Kürdistan bayrağı Kürdistan’ın her parçasında özgürlük ve bağımsızlık için yükseltilmektedir.

Dr. Abdurrahman Qasimlo ve tüm Kürdistan şehitleri, kahraman savaşçıların, özgürlük davası emektarlarının mücadelesinde ölümsüzleşmektedirler.

Şehadetlerinin 31. Yıldönümünde, Dr. Abdurrahman Qasimlo ve arkadaşlarını saygıyla anıyor, bu münasebetle İran Devletini bir kez daha lanetliyoruz.

13.07.2020

PAK Basın ve İletişim Bürosu

2-082.jpg

Dr. Abdurrahman Qasimlo kimdir?

 

1930’da Urmiye’de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1945’te, daha delikanlılık yaşlarında, Yekîtiya Ciwanên Demokratên Kurdistan’ın (Kürdistan Demokrat Gençleri Birliği) üyesi oldu. 1948’de eğitim için Fransa’ya gitti ve burada Kamuran Bedirxan’la tanıştı. Kısa bir süre sonra ekonomi öğrenimini yapmak üzere Çekoslovakya’nın başkenti Prag’a gitti.

Musadek döneminde yeniden canlanan Kürt siyasi faaliyetlerine katıldı, ama monarşinin kanlı restorasyonundan sonra yeniden İran’dan ayrılıp Çekoslovakya’ya yerleşti. 1961-1978 yılları arasında doktorasını savunduğu Prag Ekonomi Fakültesi’nde ders verdi. 1960’lı yılların ortalarına kadar İran Komunist Partisi Tudeh’e oldukça yakın (hatta, bazı rivayetlere göre üye) olan Qasımlo, 1968’de Dubçek’in başlattığı Prag baharı demokratik hareketine katıldı, bu hareketin Sovyet tanklarıyla bastırılmasından sonra kendisi gibi üniversite profesörü olan eşiyle birlikte görevden uzaklaştırıldı.

11 Mart 1970’te Barzani ile Saddam arasında imzalanan Kürt özerkliği anlaşmasının yarattığı barış ortamında Bağdat’a yerleşti ve orada Devlet Planlama Müdürü görevine getirildi. 1970 yılında İran KDP’sinin Merkez Komitesi’ne, 1973’te de genel sekreterliğine seçildi. Kürtlere karşı savaşın yeniden başlatıldığı 1974 baharında Bağdat’tan ayrılıp yeniden Prag’a yerleşti.

Orada bir süre meslek yasaklısı olarak yaşadıktan sonra Fransa’daki dostlarının davetiyle 1976’da Paris’e yerleşti ve Doğu Dilleri Ulusal Enstitüsü’nde Kürt dili ve edebiyatı öğretim görevlisi oldu. Görevinin yanında yaklaşan İran Devriminin hazırlıkları için partisini yeniden düzenledi ve 1978 sonbaharında gizlice Kürdistan’a döndü. 1979-1989 arasında İran Kürt hareketinin en önde gelen lideri olan yazar, 13 Temmuz 1989’da Viyana’da İran ajanları tarafından katledildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.