PAK: Doğu Kürdistan ve İran halklarının meşru eylemlerini destekliyoruz

PAK: Doğu Kürdistan ve İran halklarının meşru eylemlerini destekliyoruz

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) İran ve Doğu Kürdistan’da yaşanan gelişmeler karşısında mesaj yayınladı.

A+A-

Haber Merkezi- Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) İran ve Doğu Kürdistan’da yaşanan gelişmeler karşısında mesaj yayınladı. İran Devleti’ni şiddetle kınayan ve Doğu Kürdistan ve İran halklarına desteğini belirten PAK mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İran Devleti’nin akaryakıta yapmış olduğu zam, onbinlerce insanın İran ve Doğu Kürdistan’da kitlesel protestolar geliştirmesine sebep oldu.

İran Devleti kitlesel meşru protestoları kanla bastırmaya çalışıyor. İran Devleti’nin saldırıları sonucunda şu ana kadar onlarca insan katledildi, yüzlerce insan yaralandı. Kitlesel protestolar devam ediyor.

İran ve Doğu Kürdistan’da kitlesel protestolar, aslında yoksulluğa, işsizliğe, hayat pahalılığına, temel yaşam hizmetlerinin karşılanmamasına, yaşamın tam da bir zindana dönüştürülmesine, tüm insani hak ve özgürlüklerin, demokrasinin ayaklar altına alınmasına, baskıya, zulme, idamlara, Kürt halkının milli, demokratik hak ve özgürlüklerinin yok sayılmasına bir isyan niteliği taşımaktadır.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’da akaryakıt zammı sonrası Doğu Kürdistan ve İran’da başlayan kitlesel protestolarla ilgili, "ABD sizi duyuyor. ABD sizi destekliyor. ABD sizin yanınızdadır" mesajını paylaştı. ABD ve Batılı devletlerin Doğu Kürdistan ve İran halklarının meşru kitlesel protestolarını desteklemeleri elbette ki önemlidir.

Ama  Donald Trump’ın Rojava Kürdistanı’nı yüzüstü bırakıp, Türkiye’nin saldırılarına yeşil ışık yakmasından sonra, Kürtler ABD’ye güvenebilirler mi? Ne yazık ki buna ‘evet’ cevabını vermek çok zor. Trump’ın izlediği istikrarsız siyaset aslında Kürtler açısından büyük bir şanssızlıktır.

Doğu Kürdistan ve İran halklarının İran Devleti’ne karşı mücadelelerinde elbette ki ABD’ye ve batılı devletlere büyük ihtiyaç vardır; ama Trump Rojava Kürdistanı’nda Kürtleri yüzüstü bırakarak, diğer parçalardaki Kürtler için hem bu şansı ve umutları zayıflattı, hem de büyük bir güvensizliğe sebep oldu.

Doğu Kürdistan’daki halkımızın özgürlük ve demokrasi, adalet, insanca yaşam için sürdürdüğü mücadeleyi canı gönülden sahipleniyor, destekliyoruz.

Doğu Kürdistan’daki tüm partilerin milli, demokratik bir program etrafında bir ittifak kurmaları bugün her zamankinden daha fazla yaşamsal bir önem taşımaktadır. Doğu Kürdistan’daki tüm partilerin bu duyarlılıkla gerekli adımları bir an önce atacaklarına inanıyoruz.

Kendi milli ittifaklarını sağlamış Doğu Kürdistan’lı partilerin İran’daki diğer halklarla birlikte İran rejimine karşı geliştirecekleri ortak mücadelede daha güçlü olacakları açıktır.

Bu zorlu süreçte,Doğu Kürdistanlı kardeşlerimizin, milli demokratik ittifakın yanı sıra, şu iki temel noktada hassas, duyarlı ve uyanık olmaları gerektiğine inanıyoruz: Birincisi, düşmanlarını azaltma, dostlarını artırma anlayışını esas alarak uluslar arası alanda güçlü bir diplomasiyi geliştirmek; ikincisi, sadece dış devletlerin vaat ve sözlerine dayanarak, güçlerini aşan yükler yüklenmekten kaçınmak.

Kürdü, Farsı, Azerisi, Arabıyla tüm Doğu Kürdistan ve İran halklarının kitlesel, şiddetten uzak, meşru eylemlerini destekliyoruz.

İran Devleti’nin sivil kitlesel eylemlere karşı uyguladığı şiddeti ve silahlı saldırıları kınıyoruz.

BM, ABD, Rusya, Avrupa Birliği, Arap Birliği’ni, uluslar arası insan hakları kuruluşlarını, dünya kamuoyunu, Doğu Kürdistan ve İran halklarının özgürlük, demokrasi, adalet, insanca yaşam taleplerine destek olmaya ve İran Devleti’nin insanlık dışı uygulamalarına ‘dur’ demeye çağırıyoruz.”

18.11.2019

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.