PAK Batman: “Sistem kadına şiddetin zeminini oluşturuyor”

PAK Batman: “Sistem kadına şiddetin zeminini oluşturuyor”

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Batman teşkilatı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

A+A-

Haber Merkezi- Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Batman teşkilatı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

PAK-Batman teşkilatı mesajında şunlara yer verdi:

 “Maddi ve manevi yaşamın üretilmesinde ve idamesinde temel bir aktör olarak rol oynayan kadın her türden baskıyla karşı karşıyadır. PAK Bir yandan Kürdistanlı tüm kadınlar üzerindeki sosyal, ulusal ve cinsel baskı ve haksızlığa karşı ikircimsiz mücadele ederken diğer yandan erkek egemen değer ve ilişkilerin şimdiye kadar yol açtığı sonuçların pozitif ayrımcılık temelinde ortadan kaldırılmasını temel görevlerinden biri olarak görür.” (PAK’IN programından)

Türkiye'de ve Kürdistan’da, 1 Ocak’tan 20 Kasım’a kadar geçen 11 ayda en az 302 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.532 kadına ise şiddet uygulandı.

Sistemin erkek egemen bir anlayışa göre dizayn edilmesi, demokrasi kültürünün olmaması, savaş ortamı, etnik, bireysel ve toplumsal meşru hakların ayaklar altına alındığı bu ortam kadına şiddetin zeminini yaratıyor, adeta meşrulaştırıyor.

Ağır şiddet vakalarının ve korunma talebinde bulunanların sayısı artarken dava kabul oranları geriliyor. Araştırmalar şiddete maruz kalan kadınların çok azının resmi kurumlara başvurduğunu, dolayısıyla, şiddete maruz kalan kadın sayısının, verilen resmi rakamların çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ (KCDP) hazırladığı raporda “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp, şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” diyor.

Ayrıca raporda; "Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284nolu kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor." deniyor.

Ancak bu yasaların yeterli olmadığı, Dünya ülkelerinin tecrübelerinden yararlanılması gerektiği de açık bir gerçektir. Kadına karşı şiddeti kınarken, her türden ayrımcılıkla mücadele etmenin yarının değil, içinde bulunduğumuz anın görevi olduğunu önemle belirtmek isteriz.”

PAK (Partiya Azadiya Kurdistanê)-Batman

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.