PAK: Barzaniler Enfali’nde katledilen 8000 şehidimizi saygıyla anıyoruz

PAK: Barzaniler Enfali’nde katledilen 8000 şehidimizi saygıyla anıyoruz

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) yayınladığı bir mesajla 31 Temmuz 1983’te dönemin Irak Cumhurbaşkanı olan Saddam H. rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 8000 insanın katli ile sonuçlanan Barzanilerin Enfali Katliamında şehit edilenleri bir kez daha andı

A+A-

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) yayınladığı bir mesajla 31 Temmuz 1983’te dönemin Irak Cumhurbaşkanı olan Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 8000 insanın katli ile sonuçlanan Barzanilerin Enfali Katliamında şehit edilenleri bir kez daha andı.

PAK Basın ve İletişim Bürosu’ndan yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

31 Temmuz 1983’te Saddam Hüseyin Rejimi tarafından Barzanilerin toplu soykırımı olan Barzanilerin Enfali başlatıldı. 7 yaşından 85 yaşına kadar Barzani aşiretler topluluğu mensubu 8000 erkek Saddam Rejimi tarafından Barzan Bölgesi’nden toplatılarak, Hewlêr’e bağlı Kuştepe ilçesinde bulunan Kudus ve Kadisiye Toplama Kamplarına getirildiler. Günlerce aç ve susuz bırakılan Barzani aşiretler topluluğu mensubu binlerce insan arasından 8000 erkek belirsiz bölgelere götürülüp katledildi. Bugüne kadar da çok az sayıda insanın dışında bu 8000 kişinin akıbeti bilinmemektedir. 8000 insan toplu bir soykırımla katledildiler.
8000 Barzani erkeğinin toplu soykırımı olan Barzaniler Enfali'nin 37. Yıldönümünde Barzanilerin Enfali’nde şehit edilenleri ve tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyoruz.

Barzanilerin Enfali’ni gerçekleştiren tüm katilleri bir kez daha lanetliyoruz.

31.07.2020

PAK Basın ve İletişim Bürosu

37 yıl önce Irak'ta diktatör Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi askerleri, Barzan bölgesinde sırf “Kürt” oldukları için Barzani aşiretinden 8 bin erkeği evinden çıkarıp zorla Kuştepe’deki toplama kampına götürdü. Ardından 31 Temmuz 1983 günü “Kerkük’te toplantıya götürülecekleri” belirtilen bu insanlar Topzawa ve Irak’ın güneyindeki Musenna kentine bağlı Nugreselman ve Erer çöllerine götürülerek canlı canlı toprağa gömüldü.

2011 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Barzanilere karşı uygulanan bu katliamın “”soykırım” olduğuna karar verdi ve hem savaş suçu ve hem de insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğuna karar verdi.

İlk kez 2005’te toplu mezarların açılmaya başlanmasının ardından aynı yıl 503, 2014’te de 93 kişiye ait kemikler Semawa ve Nugreselman çöllerinden çıkarılarak Kürdistan Bölgesi’ne getirildi.   

Baas rejimi tarafından Güney Kürdistan’da Kürtlere uygulanan büyük soykırımın hala uluslararası toplum tarafından “soykırım” olarak kabul edilmemiş durumda.   

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.