PAK: Ayaz'ın iade kararı büyük bir hukuk ihlalidir

PAK: Ayaz'ın iade kararı büyük bir hukuk ihlalidir

PAK Basın ve İletişim Bürosu yayınladığı basın metniyle, PAK Muş Eski İl Başkanı Cevdet Ayaz'ın Sırbistan Hükümeti kararıyla Türkiye'ye iadesinin tamamen siyasi bir karar olduğunu ve uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

A+A-

PAK Basın İrtibat Bürosu'nun konuyla ilgili açıklaması:

 

Basına ve Kamuoyuna

 

PAK Muş Eski İl Başkanımız Cevdet Ayaz’ın Türkiye’ye İadesi İnsan Haklarına ve Uluslararası                                                       Hukuka Aykırıdır.

 

Şiddetle Kınıyoruz!

 

PAK (Partîya Azadîya Kurdistanê - Kürdistan Özgürlük Partisi) Mus Eski İl Başkanımız Cevdet Ayaz, İnsan Haklarına ve Uluslar arası Hukuka aykırı bir şekilde Sırbistan Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye’ye iade edilmiştir.

 

Bu kararı şiddetle kınıyoruz.

 

Muş Eski İl Başkanımız Sn. Cevdet Ayaz, 26.12.2017 günü Sırbistan Devleti tarafından Türkiye'ye İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmiş ve gerekli işlemlerden sonra Metris Cezaevine konmuştur.

 

Muş Eski İl Başkanımız Cevdet Ayaz, eskiye dayanan başka bir siyasi soruşturma nedeniyle aldığı hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylanmasından sonra İnterpol tarafından aranır duruma düşmüş ve kendi adına düzenlenmiş pasaport ile Sırbistan’da göz altına alınmıştır. Ayaz, 1 yıl süren tutukluluk durumu ve yargılamadan sonra Sırbistan yargısı tarafından serbest bırakılmıştır. Ne var ki Sırbistan Adalet ve İçişleri Bakanlığı, yargı kararına karşın, bütünüyle siyasal sebeplerle Cevdet Ayaz’ı sınır dışı etmek yerine Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim etmeyi yeğlemiştir.

 

Uluslararası İnsan Hakları Kuruluşları , Uluslararası Af Örgütü'nün ve onların belirlediği hukukçuların dava süresince Cevdet Ayaz’ı davanın takipçisi olduklarını belirtmek istiyoruz. Partimiz avukatlar aracılığıyla gerekli olan tüm evrakları mahkemeye ulaştırmış, Sırbistan mahkemesi Cevdet Ayaz'ın Türkiye'ye iade talebini reddetmiştir. Ama Sırbistan Adalet Bakanlığı'nın yanlı ve ısrarlı tutumu nedeniyle, Cevdet Ayaz Türkiye'ye iade edilmiştir.

 

Bu karar büyük bir hukuk ihlalidir. Sırbistan Hükümeti politik sebeplerle Cevdet Ayaz’ı, yargı sistemi ve insan haklarıyla alakası pek de iyi olmayan Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim etmekle büyük bir skandala imza atmıştır. İnsan Haklarına ve Uluslararası hukuka aykırı bu kararı bir kez daha kınarken, Cevdet Ayaz’ın karşılaşabileceği herhangi bir olumsuzluk durumunda birinci dereceden sorumlu makamın Sırbistan Hükümeti ve Türkiye Devleti olacağını şimdiden ilan ediyoruz.

 

26.12.2017

 

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.