PAK: 8 mart dünya kadınlar günü kutlu olsun

PAK: 8 mart dünya kadınlar günü kutlu olsun

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) yayımladığı bir mesajla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

A+A-

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Kadın Komisyonu tarafından yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünya'nın bir çok bölgesinde olduğu gibi, bugün Kürdistan’ın dört parçasında da Kadınlar saldırılara, şiddete ve katliamlara maruz kalmaktadırlar.

Bu 8 Mart’ta da ne yazık ki, 50 milyonluk nüfusuyla Kürtler henüz dünya bağımsız devletleri arasındaki yerini alamamıştır. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da kendi ana dili eğitim hakkından , sosyal, ekonomik, politik yaşama katılma hakkından bile yoksun bırakılan, hatta varlığı yok sayılan Kürt milletinin yarısını oluşturan kadınlar olarak, bu yılki 8 Mart’ı ‘’Yaşasın kadının özgürlüğü, Yaşasın Kürdistan’ın özgürlüğü’’ belgisiyle kutluyoruz.

Hem ezilen cins olarak, hem de Kürt ve Kürdistan toplumunun bir parçası olarak maruz kaldığımız her türlü sömürü, şiddet, taciz , tecavüz,yıkım,haksızlık ve baskılara rağmen bugün onurumuzla özgürlük, eşitlik ve adaleti haykırıyoruz.

Kadının yaşadığı toplumun bir parçası, ama, eşitlikten yoksun bir parçası olduğunun bilincini, kendi özgün örgütlenme ve mücadelemizle bütünleştirerek,her türlü cinsiyetçi ayrıma ve haksızlığa karşı sesimizi yükseltmek için mücadelemize devam ediyoruz.

Kadının özgürlüğünün, insanlık tarihi boyunca,tüm özgürlüklerin önünü açan bir anahtar olduğunun bilincini tüm kadınlara ve toplumun tümüne yaygınlaştırma mücadelesinin bir parçası olduğunun bilincindeyiz.

Kadınların ana dilleriyle konuşma, yazma, eğitim hakkı mücadelesinin temel mihenk taşları olduklarını, toplumun şekillenmesinde ilk beşiğin kadınların emek ve sabırlarının olduğunu bir kez daha bilince çıkarıyoruz.

Kürt milletinin tüm ulusal değer, gelenek ve göreneklerinin,kültürünün,yeni dünyanın yeni değerleriyle bütünleştirilmesinde ilk halka olduğumuzun sorumluluğu ve bilincindeyiz.

Kendi özgürlüğümüzün, aynı zamanda cinsi,etnik kökeni,dini,mezhebi,sosyal konumu, itibariyle ezilen,haksızlığa uğrayan tüm toplum kesimlerinin, özgürlük mücadelesinin en önemli bir parçası ve katalizörü olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz.

Örgütlü kadının, eşit ve özgür toplumun, örgütlü bir milletin teminatı olduğunun bilincindeyiz.

Biz Kürt ve Kürdistanlı kadınlar olarak hem egemen devletlerin şiddeti ile karşı karşıyayız; hem de evlerimizdeki, işyerimizdeki, sokaktaki, cezaevindeki erkeklerin baskı ve şiddeti ile karşı karşıyayız.

Çoklu ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan Kürdistan’lı kadınlar olarak sürekli bir şiddet, baskı ve katliama maruz kaldık ve en son İŞİD gibi cani bir örgüt de Kürt kadınlarını hedefine alarak katletti, pazarlarda sattı, tecavüz etti. Bu vahşete Kürt kadınları hem Kürt oldukları hem de kadın oldukları için maruz kaldılar.

Bugün Kuzey Kürdistan"da hala devam eden savaşta Türk devleti Kürdistanlı kadınlara, gençlere, çocuklara ve bir bütün olarak Kürdistan halkına şiddet uygulamaktadır. Bu savaştan en çok Kürt kadınları zarar görmektedir. Kürt kadınları çocuklarını, annelerini, kardeşlerini, evlerini, şehirlerini, mahallerini, sokaklarını ve hayatlarını kaybetmektedir. Cinsel ve ulusal kimliklerine yönelik bu saldırılar her geçen gün şiddetini arttırarak devam etmektedir.

Bugün daha gür bir sesle ‘’savaşa hayır’’ diyoruz. Kürt ve Kürdistan sorunun siyasal ve sivil yollarla çözümünü esas alan, tüm Kürt partilerinin muhatap alınacağı siyasal bir çözüm süreci başlatılsın diyoruz.

Kürt kadınları her zaman egemen devletlerin ilk hedefleri oldu. Ancak Kürt kadınları asla boyun eğmedi. Kürtlerin tüm isyanlarında, tüm savaşlarında en ön saflarda savaştı, direndi ve asla vazgeçmedi. Cezaevlerinde de işkenceye, kötü muameleye maruz kaldı ancak asla geri adım atmadı.

Hafsa , Besê ,Gülnaz, Zarife Hanım’ların,Rewşen Bedirxan’ların, Leyla Qasım’ların, Zekiye Alkan’ların ve Kürdistan"ın ulusal mücadelesinde bu güne kadar verilen mücadelede hayatlarını yitiren tüm kadınların onurlu mücadeleleri bizim mücadelemizdir.

Kürdistan’ın dört parçasındaki özgürlük mücadelesi bizim mücadelemizdir.

Kürt ve Kürdistanlı kadınlar olarak 31 Mart 2019 günü yapılacak olan yerel seçimlerde ‘Ülkemizi de , şehirlerimiz de kendi kimliğimizle , şeffaf bir şekilde, halka hizmeti esas alarak yönetmek istiyoruz’ diyen Yurtsever Demokrat bağımsız adayları destekleyelim diyoruz.

Yaşasın Kürdistanlı kadınların örgütlü eşitlik, özgürlük, adalet ve Kürdistan’a statü mücadelesi." 08.03.2019

PAK (Partîya Azadîya Kurdistanê- Kürdistan Özgürlük Partisi) Kadın Komisyonu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.