PAK: 22 Nisan Kürt Gazeteciliği Günü Kutlu Olsun

PAK: 22 Nisan Kürt Gazeteciliği Günü Kutlu Olsun

.

A+A-

PAK(Kürdistan Özgürlük Partisi): 22 Nisan Kürt Gazeteciliği Günü Kutlu Olsun.

"İlk Kürt gazetesi Kürdistan 22 Nisan 1898 tarihinde Mir Bedirhan’ın oğlu Miktad Midhat Bedirhan tarafından Kahire’de yayınlandı. 75 yıl sonra 1973 yılında Güney Kürdistan’da 22 Nisan günü Kürt Gazeteciliği Günü olarak ilan edildi.

Kürdistan Gazetesi toplam olarak 31 sayı yayınlanabildi. İlk beş sayısı Kahire’de Mikdat Midhat Bedirhan tarafından yayınlanan gazete Osmanlı devletinin baskıları sonucu yayınını İsviçre ve İngiltere’de sürdürmek zorunda kaldı ve Abdurahman Bedirhan tarafından yayınlanmaya devam etti. 1898-1902 yılları arasında yayınını sürdüren Kürdistan Gazetesinin 31. Sayıdan sonra yayın hayatı sona erdi.

Kürdistan Gazeteciliği tarihi aynı zamanda Kürt milletinin ulusal uyanış, mücadele ve bilinçlenme tarihidir. Kürdistan Gazetesi’nin çıkışı modern anlamda ulusal ve kültürel bilinçlenmeye zemin yaratmış ve yeni bir sürecin başlangıcı olmuştur.

Kürdistan gazetesinin çıkışından kısa bir süre sonra ilk modern Kürt örgütü olan Kürdistan Azmi Kavi Cemiyeti (1900) kuruldu. O günden bugüne Kürt gazeteciliği Kürdistan"daki ulusal kurtuluş mücadelesiyle paralel bir gelişim gösterdi.

Kürdistan Gazetesi’nin çıkışından bugüne kadar legal- illegal binlerce gazete ve dergi yayınlandı. Egemen devletler sürekli olarak Kürt gazete ve dergilerinin sorumluları, yazar çizerleri ve çalışanlarını görülmemiş bir baskı altında tutmaya çalıştılar.

Egemen devletlerin Kürt basınına yönelik baskıları bugün de devam etmektedir. Bugüne kadar her dört parçada binlerce Kürt gazetecisi tutuklandı, ağır cezalara çarptırıldı, onlarcası katledildi.

Bugün dahi Kürt Gazeteciler görevlerini özgür bir şekilde yerine getiremiyorlar. Yayın özgürlükleri engellenmektedir. Kürt Gazetecileri Kuzey Kürdistan'daki devam eden savaşın ilk hedeflerinden biri haline gelmiş durumdadırlar.

Bundan dolayı Kürt gazetecilik tarihi aynı zamanda büyük trajediler, mücadele ve ulusal aydınlanma tarihidir.

Bu münasebetle şehit düşen bütün Kürt gazetecilerini saygı ve minnetle anıyoruz ve Kürt gazeteciliği gününü" kutluyoruz.

22.04.2021

PAK Basın ve İletişim Bürosu

whatsapp-image-2021-04-22-at-09-44-31.jpegwhatsapp-image-2021-04-22-at-09-44-30.jpegwhatsapp-image-2021-04-22-at-09-44-33.jpegpak-008.jpgrojname.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.