Özçelik Rûdaw'a konuştu: HDP Kürtlerin oyunu Türkiyecilik siyaseti içinde eritiyor

Özçelik Rûdaw'a konuştu: HDP Kürtlerin oyunu Türkiyecilik siyaseti içinde eritiyor

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Rûdaw'a verdiği röportajda, “Yurtsever Demokrat İttifakı”, Cumhur ve Millet ittifakları ile HDP’nin karşısında tek alternatiftir” dedi.

A+A-

 

Rûdaw’a konuşan Mustafa Özçelik, “Bugün 31 Mart 2019 yerel seçimleri için sahada 3 tane alternatif var. Birincisi Türkiye Devleti'nin Cumhur ve Millet İttifakları, ikincisi 5-6 milyon Kürtten oy aldığı halde, ‘Demokratik cumhuriyet’, ‘Demokratik ulus’ ve ‘Ortak vatan’ diyerek, hendek, barikat siyasetini, bugün sürdürülen savaş siyasetini destekleyen ve 15 yıllık pratiğinde de hizmet ve ulusal projeler konusunda da olumsuz bir pratik sergileyen HDP var” ifadelerini kullandı.

 

“Bunun karşısında ise tek alternatif şuanda ‘Yurtsever Demokrat İttifakı’dır” diyen Özçelik, Hem siyaseten hem de fiili olarak, Kürdistan siyasetinde bu anlamda yeni bir yol, yeni bir alternatif sunmuş olacaklarını söyledi.

 

İzleyecekleri siyasete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özçelik, sözlerine şunları ekledi:

 

“Kendi siyasetimize gelince, biz hem ‘tek devlet’, ‘tek millet’, ‘tek vatan’, ‘tek bayrak’ diyen anlayışa hayır diyoruz. Hem ‘demokratik cumhuriyet’, ‘demokratik ulus’, ‘ortak vatan’ diyen anlayışa hayır diyoruz. Savaş ve çözümsüzlük siyasetine hayır diyoruz. Barikat hendek siyasetine hayır diyoruz. Belediyelerin hem halkın hizmeti için şeffaf bir şekilde yönetilmesini, aynı zamanda ulusal demokratik projeler üretme anlamında da bugünden halkımızın kendi kendini yönetmesinin kapılarını açmasını istiyoruz. Bu anlamda kendimizi bu sürecin alternatifi bir ittifak olarak değerlendiriyoruz.

 

Biz PAK ve PSK olarak HDP'ye destek sunan partilerle PDK, PDK-T, Azadi Hareketi gibi partilerle ciddi görüşmeler sürdürdük. 24 Haziran 2018 seçimlerinden önce birlikteydik, ama bu arkadaşlarımız HDP'ye desteği tercih ettiler. Biz ise siyasi prensipleri kabul etmeyen kendi dışındaki kesimlerle siyasi prensipler temelinde yanaşmayan HDP'yi desteklemek ya da onunla ittifak yapmanın doğru olmadığı inancıyla farklı alternatif geliştirdik. Şu anda HAK-PAR, yurtsever bağımsız adayları destekleyeceğini açıklamıştır, PDK-Bakur yurtsever bağımsız adayları destekleyeceğini açıklamıştır. Şuna inanıyoruz: Kuzey Kürdistan'daki bütün PDK potansiyeli içinde PDK-T, PDK, PDK-Bakur ve diğer PDK'liler, diğer yurtsever demokrat Kürdistanlılar, bu seçimde Yurtsever Demokratik İttifakı destekleyecektir. 

 

Yurtsever Demokratik İttifak sadece PAK ve PSK'nin ittifakı değil. PAK, PSK ve bir çok Kürt siyasetçinin, yurtsever siyasetçinin oluşturduğu bir ittfaktır ve seçime doğru da Kürdistan halkı, Kürdistan yurtsever potansiyeli ciddi bir şekilde destekleyecektir.”

 

Özçelik, HDP’nin Kürtlerden aldığı 5-6 milyon oyu Türkiyecilik siyaseti içerisinde eritmeye çalıştığını belirtti.

 

Bir millet ve ülke olarak alternatiflerini oluşturmak yönüyle sahada olduklarını kaydeden Özçelik, “Bizim en önemli farkımız bu, 5-6 milyon Kürdün oyunu alıp bu oyun Türkiyecilik siyaseti içerisinde ve Türkiye'deki mevcut siyasal sistemin devamı içerisinde eritmeye çalışman bir HDP siyaseti söz konusu. Biz Kürtlerin millet olarak varlığını, Kürdistan'ın varlığını, Kürdistan'a siyasi statüyü, anadilde eğitimin esas alınmasını, ulusal demokratik projelerin belediyelerce bugünden başlatılmasını ve bu temelde çalışmaların yürütülmesini esas alıyor. Bu anlamda HDP'nin izlemiş olduğu, mevcut devlet sisteminin devamı içinde Kürt potansiyelini eritmeye yönelik siyaset yerine kendimiz ‘varız!’ diyoruz” diye konuştu.

 

Partileri hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından açılan davaya da değinen Özçelik, şöyle devam etti:

 

“PAK, PSK, PDK-T hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılma davası açıldı. Dava sadece Kürdistan isminden dolayı değil, parti programımızın ve tüzüğümüzün de Anayasa’ya partiler yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açılmıştır. Bize savunma için süre verildi. PAK olarak bu mevziyi koruyacağımızı açıkça söylüyoruz. Parti ismimizi, parogramımızı ve tüzüğümüzü değiştirmeyeceğiz.  Anayasa’nın 90. Maddesi şiddete başvurmayan partilerin anayasal olarak kurulabileceğini söylüyor. Biz bu mevziyi koruyacağız ve diğer partilerle beraber bu meseleyi uluslararası platformlara taşıyacağız.”

 

Özçelik ayrıca, Kürt ve Kürdistanlıların yurtsever demokrat potansiyeli olan bu partileri ve bu mevziyi desteklemeleri gerektiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.